ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 02.05

Как се монтира диван?

Направили сте най-важния избор на мека мебел за дома си - спрели сте на стилен и подходящ за дневната ви диван. Но в магазина осъзнавате, че ще имате голям проблем с пренасянето му, защото живеете на висок етаж и дивана няма да се побере в асансьора.

Как се монтира диван?

Или защото вратите на дома ви са твърде тесни и няма шанс меката мебел да мине през тях, ако ви я доставят напълно сглобена.

А защо не опитате да сглобите дивана на място в дома си?

Днес почти всички производители предлагат дивани, които можете да слобите и сами. Стандартно меката мебел се доставя в удобни за пренасяне пакети и с подробни инструкции за монтаж, така че можете само с помощта на базови инструменти да я сглобите с отличен.

Разбира се, ако сглобяването не е силната ви страна, винаги можете да потърсите професионална помощ, но уверяваме ви, започнете ли веднъж, монтажът на меката мебел  ще ви достави истинско удоволствие.

Как да монтирате диван - основни стъпки

Започнете с подготовката

Сигурни сме, че не искате, след като сглобите дивана да го местите напълно сглобен и тежък до мястото, на което сте предвидили да го поставите. Затова първото, което трябва да направите е да решите къде искате да го поставите и да почистите добре мястото, за да можете да работите спокойно.

След това е добре да постелите одеяло или подходящо парче найлон, за да предпазите подовата настилка от надраскване, докато сглобявате дивана.

Последният етап включва да се оборудвате с базови инструменти за работа. Стандартно, инструментите, от които най-много ще имате нужда са основно  винтоверт и гумен чук.

Още малко подготовка

Пренесете всички пакети в близост до “работната площадка” и открийте книжката с инструкциите за монтаж. Разгледайте я внимателно, след което извадете елементите на дивана от пакетите и като следвате указанията на производителя и ги подредете по земята.

Отделете настрани крепежните елементи, които ще откриете в пакетите и се уверете, че всички са налични.

Вече сте готови да се заемете с монтажа на дивана.

Монтаж на основните видове дивани

Класически (прав) диван

Основните елементи, които включва класическия прав диван са:

  • Основна рамка
  • Гръб
  • Подлакътници (ако моделът има такива)
  • Седалка
  • Декоративни елементи и крачета (ако моделът има такива)

Ако меката мебел има крачета, първо, което трябва да направите е да обърнете рамката и да ги монтирате. Важно е да поставите краката преди всички останали елементи, тъй като ако ги оставите накрая няма да можете да обърнете меката мебел, защото вече ще е станала доста обемна и тежка.

Затова, както казахме, обърнете рамката и открийте къде са отворите за крачетата и ги завийте здраво и стабилно за основната конструкция на дивана. Използвайте винтоверт и крепежните елементи, които ще откриете в пакетите.

След това, отново следвайки инструкциите свържете седалката (ако е цяла) и гърба на дивана. А ако седалката се състои от няколко възглавници, след като монтирате гърба, просто ги поставете върху основата на меката мебел.

Направите ли го, ви остава  само да монтирате подлакътниците и декоративните елементи и сте готови да тествате напълно сглобения диван.

2a.jpg (121 KB)

Ъглов диван

Сглобяването на ъглов диван е малко по-сложно, тъй като освен основната рамка има и допълнителна лява или дясна част. Затова е добре, преди да започнете, да се запознаете внимателно с инструкциите и да разгледате детайлно дизайна на модела.

Щом сте готови, следвайте следните стъпки:

  • Обърнете рамката и поставете крачетата, ако модела има такива.
  • Монтирайте облегалката на посочените от производителя места като използвате крепежните елементи, които са пристигнали с пакета.
  • Ако диванът има подлакътник, открийте от коя страна трябва да го монтирате и го направете.
  • Като следвате инструкциите сглобете чекмеджето на “рамото” и ако има крачета ги монтирайте стабилно.
  • Свържете чекмеджето на “рамото” с основната част на дивана.
  • Монтирайте гърба.

Поставете възглавниците на меката мебел, уверете се, че всички елементи са свързани правилно и тествайте новия си диван.

3a.jpg (142 KB)

Модулен диван

Хубавото на модулните дивани е, че се предлагат от производителите на отделни, напълно или почти напълно сглобени модули и няма да ви се налага да извършвате кой знае какъв сложен монтаж.

Обикновено модулните дивани са два основни вида - тип секционни или със самостоятелни елементи. В първия случай се налага да свържете в една конструкция отделните модули, докато във втория вариант просто поставяте модулите един до друг и ги нареждате както ви харесва.

Сложен ли е монтажът на диван?

Както и сами току-що разбрахте, като цяло да сглобите сами меката мебел не е сложна работа. Достатъчно е да имате желание, малко време и да следвате стриктно инструкциите на производителите.

Ако трябва да сме напълно откровени, възможно е да се затрудните малко повече единствено, ако моделът е с механизъм за разтягане. Сглобяването на подобни модели не е сложно, просто изисква малко повече внимание, за да не сгрешите, докато монтирате системата.

Разбира се, има модели дивани с малко по-сложни дизайни, при които можете да срещнете затруднения и тогава по-доброто решение е да потърсите професионалисти.

Полезни съвети, които ще са ви от помощ при монтажа :

  • Не започвайте да сглобявате преди да сте се уверили, че всички елементи от дивана са налични в дома ви.
  • Ако установите, че някой от крепежните елементи липсват - обадете се веднага на търговеца и искайте да попълни наличността.
  • Прочетете внимателно инструкциите и ги следвайте точно както производителят е описал етапите на сглобяване. Не импровизирайте, защото вероятността да не можете да сглобите меката мебел е много голяма.
  • Не бързайте. Ако нещо не става както е описано, спрете за малко работа и си починете. Със сигурност ще се справите по-добре, след като пийнете кафе и помислите малко повече как да процедирате.
  • Ако се налага да се отстранява тапицерията, за да се направят сглобки, бъдете изключително внимателни, за да не я повредите.
  • За да завиете болтовете винаги използвайте винтоверт, а не отвертка. Така няма опасност да затегнете прекалено силно болтовете и да разцепите или нараните дървените летви на конструкцията (рамката).
  • Ако дивана има разтегателен механизъм се уверете, че сте монтирали системата правилно и стабилно.
  • Осигурете си достатъчно място за спокойна работа.
  • Ако смятате, че монтажът ще ви отнеме повече време, осигурете си предварително силно осветление.
  • Добре е, докато работите децата и домашните любимци да не са край вас. Не за друго, а за да не се наранят случайно, докато се опитват да ви “помагат”.
  • Ако докато четете инструкциите установите, че няма да се справите, по-добре не започвайте с монтажа, а повикайте специалист или поне приятел, който знае какво прави.
Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Надя Христова: Недоволна 19.3.2023
В получения от фирмата диван изобщо няма инструкции за сглобяване. Има само 6 винта. Разочарована съм, защото вместо лесна поръчка, влязох в ужасна схема. Вече 2 месеца.
Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни