Безумни отстъпки 50% на ВСИЧКО + допълнително ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ ДО ЕТАЖ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 23.4.

Какъв трябва да бъде детският матрак?

Уверени сме, че като родители държите да осигурите на най-малките членове на семействата си възможно най-добрата и пълноценна почивка. Затова може би изпитвате известна доза притеснение дали ще успеете откриете детския матрак, от който детенцето ви се нуждае, за да спи непробудно и пълноценно.

Какъв трябва да бъде детският матрак?

Предполагаме също така, че ако за пръв път избирате подобен продукт имате доста въпроси, на които търсите отговори, преди да вземете крайното решение. Спокойно. Ние сме тук, за да ви помогнем.

Защо е толкова важен матракът, върху който спи детето? 

Удобният и подходящ матрак е важен за всички ни, но когато става дума за най-малките, за тях това е още по-важно.

 

Защото мъниците от 3 до 5 години прекарват в сън средно между 11 - 13 часа и ако матракът не е удобен, това може да се отрази негативно както върху качеството на съня, така и върху емоционалното и физическото им здраве.

Как да изберете детски матрак - най-важните критерии

Размер и безопасност

На първо място, детският матрак трябва да бъде напълно безопасен, тъй като това ще бъде мястото, на което малчо ще остава за дълго време без надзор. Затова е важно да изберете продукт, който пасва идеално на размерите на детското креватче. 

Важно е между двата продукта да няма никакви пролуки, за да не може мъничето да заклещи краче или ръчичка, докато спи или си играе в леглото.

Хубавата новина е, че размерите на матрачетата съответстват точно на размерите на повечето модели детски креватчета и няма да срещнете големи трудности при избора. Все пак, имайте едно на ум и преди покупка се уверете, че купувате правилния размер.

Стандартно размерите матраци за деца от 0 до 5 години са 60 х 120 см, а за дребосъчета до 7 години са 70 х 140 см.

Вид

Въпреки, че на пазара можете да откриете немалко видове детски матраци, специалистите препоръчват като най-подходящи за малки деца пружинните видове с отворена намотка (бонел) или с независими “джобни” бобини.

Първите (бонел) се отличават с мрежа от свързани намотки и осигуряват добър комфорт на съня и правилно разпределение на теглото.

Матраците със система “джоб” или “pocket spring” разполагат с пружини, които работят независимо една от друга. Този вид са малко по-скъпи като цена, но за сметка на това осигуряват много добро разпределение на теглото, високо качество на съня и не прехвърлят движението.

Плътност

Плътността е сред характеристиките, на които трябва да обърнете специално внимание, тъй като тя представлява способността на матрачето да поддържа гръбнака на малчо добре подравнен и в правилна позиция. 

Тази характеристика се измерва в кг/м3 и представлява количеството материал в 1 куб.м., а общото правило е, че колкото по-висока е плътността на матрака, толкова по-добра поддръжка може да осигурява на гръбнака.

Това правило обаче невинаги може да бъде отнесено за детските матраци, тъй като според експертите, оптималната плътност на продуктите, подходяща за малки деца не трябва да е нито много висока, нито много ниска.

Защото, ако е твърде висока, това може да причини синдром  плоска глава при най-малките, а ако е твърде ниска съществува риск от бързо провисване на матрака и дори до падане на детето от него.

Препоръчителната плътност за продукти от пяна според специалистите е между 20 - 30 кг/м3, а за матрачета от латекс - 55 кг/м3.

Можете да проверите плътността на матрака или като прочетете етикета, или като го натиснете с две ръце отстрани. Ако можете да го натиснете много лесно, това означава, че е плътността му не е особено висока.

2.jpg (42 KB)

Материал

Що се отнася до материалите, ще установите, че почти всички магазини предлагат продукти за сън за деца от един от трите материала - полиуретанова пяна, естествен латекс или естествени влакна (кокосови влакна).

Полиуретанова пяна - Може да се каже, че продуктите от този материал са един вид фаворит и при производителите, и при родителите. Това е материал, който има свойството да се адаптира без компресиране,  а това го прави идеален за осигуряване комфорта на сън на малките деца.

Естествен латекс - Детските матрачета от естествен латекс са леки, дишащи, адаптират се по формата на детските телца и са хипоалергенни.

Естествени кокосови влакна - Немалко производители залагат на този материал, тъй като е напълно натурален, лек, дишащ и матраците, произведени от него предлагат много добра поддръжка на детските телца и им осигуряват удобство и комфорт.

За малки деца специалистите НЕ препоръчват продукти за сън от мемори пяна, тъй като този материал обгръща тялото, а това за малки деца може да бъде доста опасно и да затрудни дишането им.

Твърдост

Твърдостта на матрачето зависи основно от възрастта на детето, за което го купувате, но обикновено се приема, че подходящата твърдост, подходяща за деца от всички възрасти е средната.

Тапицерия

Едно от нещата, на които не е никак зле да обърнете специално внимание е покритието на детското матраче. Препоръчително е тапицерията да може лесно да се сваля и пере и да е от материал, който е хипоалергичен, естествен, не съдържа вредни химикали и е дишащ.

Дебелина

На пазара ще откриете матрачета, които се предлагат с различни дебелини и е възможно някой търговци да ви препоръчат да закупите модел с възможно най-голямата дебелина.

Истината обаче е, че за децата оптималната дебелина на матрака трябва да е между 10 и 13 см. От по-голяма дебелина нямат нужда, тъй като не осигурява кой знае колко по-добър комфорт.

Протектор

Няма да сгрешите, ако оборудвате матрачето с един качествен протектор. Повярвайте, той ще ви е необходим, когато детето започне да ползва матрака и ще ни благодарите, че сме ви дали този съвет.

Гаранция

Една немалка част от родителите правят грешката да не се интересуват дали продуктът се предлага с гаранция и каква е тя. Не правете и вие тази грешка, тъй като ако закупите продукт без гаранция или с много малка такава, това в 99% от случаите означава, че матракът е с ниско качество.

Затова горещо ви съветваме винаги да питате за гаранция и да купувате матрачето едва след като се уверите, че търговеца ви предлага

3.jpg (174 KB)

А ако искате да си спестите всички притеснения за качеството на детските матраци, предлагаме ви да разгледате матрачетата за детски креватчета на Експедо.

В нашия магазин ще откриете широка гама от детски матраци, подходящи за деца от 0 до 14 - 15 години. Матрачетата, които предлагаме са със сертификат за качество, разполагат с максималната възможна гаранция и са съобразени с фината детска физика.

За да сме максимално полезни, ние сме на ваше разположение да отговорим на всякакви въпроси или да ви дадем практичен съвет относно избора на правилния матрак според възрастта на детето и типа на детското легло.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни