Безумни отстъпки 50% на ВСИЧКО + допълнително ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ ДО ЕТАЖ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 23.4.

Какво да ядем за Нова година - 3 рецепти от леща

Краят на годината наближава, а новата година върви ръка за ръка с него. След коледните и новогодишните празненства повечето от нас не искат да прекарват дълги часове в кухнята, приготвяйки новогодишната вечеря. Имаме за вас три лесни рецепти от леща, която традиционно символизира богатство и просперитет за следващата година. Независимо дали вярвате в суеверия, няма да сгрешите, ако добавите леща към новогодишното си меню. Лещата е не само здравословна и засищаща, но нашите рецепти показват, че могат да предложат цяла гама от вкусни ястия.

Какво да ядем за Нова година - 3 рецепти от леща

Салата от леща покрита с яйце

Продукти:

  • 250 г. зелена леща
  • 1 бр. лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 супена лъжица брашно
  • 1 супена лъжица олио
  • 3 супена лъжица оцет
  • 3 топчета бахар
  • 3 бр. дафинов лист
  • Сол и пипер (на вкус)
  • При сервиране: запържено яйце

Начин на приготвяне:

Изплакнете лещата под течаща вода и я оставете да се кисне за 2 часа. Отцедете водата и оставете да се готви заедно с дафиновия лист и бахара за около 30 минути. Сварената леща отцеждаме и оставяме малко вода да покрие основата върху която ще обработваме лещата.

Загрейте олиото в тиган и запържете до златисто нарязания на ситно лук. Добавете прецедения чесън и оставете да пожълтее за минута. (Внимавайте да не прегорите чесъна). Лука и чесъна се поръсва с брашно и при непрекъснато бъркане се добавя една купа прецедена вода от сварената леща. След като сместа стане по-гъста, добавете сварената леща и оставете да поври 10 минути на слаб котлон. Накрая се подправя с оцет, сол и черен пипер. За сервиране към лещата може да добавим поширано яйце.

lentils with egg.jpg (96 KB)

Супа от червена леща с домати

Предимството на червената леща е бързото й приготвяне. За разлика от класическата зелена леща, тя не се нуждае от предварително накисване, така че приготвянето на това ястие отнема по-малко от час.

Продукти:

  • 150 г. червена леща
  • 200 г. ситно настъргани моркови
  • 1 бр. лук
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • 30 г. доматено пюре
  • 200 г. нарязани домати
  • 1 литър зеленчуков бульон
  • 1чаена лъжичка сух джинджифил
  • Сол и пипер
  • Кориандър за гарнитура
  • Препечен хляб

Начин на приготвяне:

В зехтина се запържва ситно нарязания лук. Добавете настъргания морков и запържете за 5 минути. Добавете чесъна с една чаена лъжичка джинджифил и запържете още 2 минути (внимавайте чесънът да не загори). Смесете доматеното пюре с нарязаните домати и залейте всичко с бульона.

Щом заври супата, добавяме червената леща и варим до омекване на лещата - около 30 минути. Накрая овкусете супата със сол и черен пипер. Можем да сервираме с кориандър и препечен хляб.

lentil soup.jpg (212 KB)

Кюфтета от леща

Продукти:

  • 200 г. сварена червена леща
  • 1 бр. лук
  • 2 скилидки чесън
  • 100 г. морков
  • 2 бр. яйца
  • 4 лъжици брашно
  • 4 супени лъжици галета
  • Сол и пипер
  • Майорана
  • Олио за пържене

Начин на приготвяне:

Сварете лещата във вряща вода за 15 минути. Към сварената леща се добавят ситно нарязания лук, настърган чесън и настърган морков. Овкусете сместа със сол, черен пипер и майорана. Добавете яйцата и разбъркайте. За оформяне използваме брашно и галета.

От сместа правим кюфтета, които леко овалваме с галета. Загрейте олиото в тиган и изпържете кюфтетата до златисто. След изпържването се оставят да се отцедят върху хартиена салфетка, за да поемат излишната мазнина. Можем да сервираме с варени картофи или зеленчукова салата.

lentil patties.jpg (147 KB)

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни