Какво да ядем за Нова година - 3 рецепти от леща
Краят на годината наближава, а новата година върви ръка за ръка с него. След коледните и новогодишните празненства повечето от нас не искат да прекарват дълги часове в кухнята, приготвяйки новогодишната вечеря. Имаме за вас три лесни рецепти от леща, която традиционно символизира богатство и просперитет за следващата година. Независимо дали вярвате в суеверия, няма да сгрешите, ако добавите леща към новогодишното си меню. Лещата е не само здравословна и засищаща, но нашите рецепти показват, че могат да предложат цяла гама от вкусни ястия.
Салата от леща покрита с яйце
Продукти:
- 250 г. зелена леща
- 1 бр. лук
- 2 скилидки чесън
- 1 супена лъжица брашно
- 1 супена лъжица олио
- 3 супена лъжица оцет
- 3 топчета бахар
- 3 бр. дафинов лист
- Сол и пипер (на вкус)
- При сервиране: запържено яйце
Начин на приготвяне:
Изплакнете лещата под течаща вода и я оставете да се кисне за 2 часа. Отцедете водата и оставете да се готви заедно с дафиновия лист и бахара за около 30 минути. Сварената леща отцеждаме и оставяме малко вода да покрие основата върху която ще обработваме лещата.
Загрейте олиото в тиган и запържете до златисто нарязания на ситно лук. Добавете прецедения чесън и оставете да пожълтее за минута. (Внимавайте да не прегорите чесъна). Лука и чесъна се поръсва с брашно и при непрекъснато бъркане се добавя една купа прецедена вода от сварената леща. След като сместа стане по-гъста, добавете сварената леща и оставете да поври 10 минути на слаб котлон. Накрая се подправя с оцет, сол и черен пипер. За сервиране към лещата може да добавим поширано яйце.
Супа от червена леща с домати
Предимството на червената леща е бързото й приготвяне. За разлика от класическата зелена леща, тя не се нуждае от предварително накисване, така че приготвянето на това ястие отнема по-малко от час.
Продукти:
- 150 г. червена леща
- 200 г. ситно настъргани моркови
- 1 бр. лук
- 2 супени лъжици зехтин
- 2 скилидки чесън
- 30 г. доматено пюре
- 200 г. нарязани домати
- 1 литър зеленчуков бульон
- 1чаена лъжичка сух джинджифил
- Сол и пипер
- Кориандър за гарнитура
- Препечен хляб
Начин на приготвяне:
В зехтина се запържва ситно нарязания лук. Добавете настъргания морков и запържете за 5 минути. Добавете чесъна с една чаена лъжичка джинджифил и запържете още 2 минути (внимавайте чесънът да не загори). Смесете доматеното пюре с нарязаните домати и залейте всичко с бульона.
Щом заври супата, добавяме червената леща и варим до омекване на лещата - около 30 минути. Накрая овкусете супата със сол и черен пипер. Можем да сервираме с кориандър и препечен хляб.
Кюфтета от леща
Продукти:
- 200 г. сварена червена леща
- 1 бр. лук
- 2 скилидки чесън
- 100 г. морков
- 2 бр. яйца
- 4 лъжици брашно
- 4 супени лъжици галета
- Сол и пипер
- Майорана
- Олио за пържене
Начин на приготвяне:
Сварете лещата във вряща вода за 15 минути. Към сварената леща се добавят ситно нарязания лук, настърган чесън и настърган морков. Овкусете сместа със сол, черен пипер и майорана. Добавете яйцата и разбъркайте. За оформяне използваме брашно и галета.
От сместа правим кюфтета, които леко овалваме с галета. Загрейте олиото в тиган и изпържете кюфтетата до златисто. След изпържването се оставят да се отцедят върху хартиена салфетка, за да поемат излишната мазнина. Можем да сервираме с варени картофи или зеленчукова салата.
Все още няма коментари за тази статия.