ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 02.05

Правила и съвети за обзавеждане на кухня

Искате кухнята, която ви предстои да проектирате или ремонтирате да е не само добре организирана и удобна за работа, но и функционална, практична, красива и модерна.

На теория сте наясно как трябва да подходите към обзавеждането на кухненското пространство, но не сте напълно сигурни, че на практика ще успеете да се справите напълно сами.

Правила и съвети за обзавеждане на кухня

Всъщност, не е толкова сложно, колкото си мислите.

Просто има някой правила, които трябва да вземете под внимание при проектирането и обзавеждането на кухнята и ще успеете да се справите като истински интериорни дизайнери.

Правила и съвети за дизайна на кухнята, с които ще я превърнете в истинско бижу

Започнете с определяне формата

Който и интериорен дизайнер да попитате ще ви каже, че проектирането на всяко едно кухненско пространство започва с избор на подходящата форма (композиция, план, дизайн) на кухнята.

Тъй като сме сигурни, че не искате пренебрегвате съветите на експертите, предлагаме ви да започнете и вие с избора на композиция на кухнята.

За целта трябва да се съобразите с две основни неща, а именно:

  • квадратурата на помещението
  • неговата форма.

Така например, ако разполагате с малко и тясно пространство, кухните с линейна, едноредна форма са доста практично, функционално и много популярно решение.

Те се разполагат по дължината на една от стените на помещението и спестяват немалко място. Много подходящи са за тесни или малки кухни, в които всеки сантиметър свободно пространство е от значение.

kitchen in living room.jpg (44 KB)

Ако стаята е с квадратна форма, тогава ъгловите или L - образни кухни са отличен избор. Кухни с подобна форма се разполагат на две от стените на помещението (под формата на буквата L), което позволява обзавеждането на пространството да бъде организирано по доста удобен, гъвкав и функционален начин.

П - образните кухни пък са доста добър и практичен избор за помещения,  в които има достатъчно място. Модулите на този вид кухни се разполагат на три от стените на кухненското помещение и осигуряват изключително голям комфорт при готвене и много място за съхранение.

Кухните с П - образна форма се вписват много добре както в затворени, самостоятелни помещения, така и в помещения с отворен план, като при втория вариант едната страна на кухнята обикновено е представена под формата на полуостров.

Кухните с централен остров най-често намират място в големи кухненски пространства или в помещения с отворен план. Обикновено при този вид кухни “островът” е основният, централен компонент, който е изнесен напред и обхваща функционално пространство като зоната за готвене или зоната за миене.

grey kitchen.jpg (58 KB)

Организирайте работните зони

Работата в кухнята може да бъде доста изморителна, въпреки помощта, която многобройните домакински уреди и аксесоари ви предоставят. А ако трябва да извършвате и още куп други допълнителни движения, докато приготвяте храна, умората ви ще е още по-голяма.

За да си спестите ненужните и допълнително натоварващи движения, при проектирането на кухнята експертите съветват да помислите за организацията на работните зони така, че работата по приготвянето на храната да се превърне в забавна и творческа дейност.

За да го направите трябва да следвате правилото за работния триъгълник. Този т. нар. “работен триъгълник” най-общо казано представлява своеобразно разпределение на кухнята на три зони: зона за съхранение, зона за подготовка и приготвяне на храната и зона за готвене.

Зоната за съхранение обикновено включва хладилника, шкафа за кухненски принадлежности и склада (килера), зоната за подготовка включва мивката и съдомиялната, а зоната за приготвяне на храната - готварската печка (плотове и фурна), микровълновата и абсорбатора.

Ако кухнята е добре и правилно проектирана, трябва да можете мислено да начертаете три прави линии, които свързват трите работни зони и които образуват триъгълник.

Между зоните не бива да има мебели, които да ви пречат и затрудняват движенията ви и трябва да можете да достигате до всяка една от зоните с минимални движения.

colourfull kitchen.jpg (62 KB)

Адаптирайте височината и дълбочината на мебелите и работните повърхности

За да ви е удобно и комфортно да работите работния плот трябва да е с ергономична височина. Това в прав текст значи, че височината на плота трябва да отговаря на вашия ръст или на ръста на този член на семейството, който най-често ще приготвя храната в дома ви.

Обикновено височината на долния ред шкафове и съответно на работния плот е между 90 и 95 см и ако сте със среден ръст, тази височина ще ви е удобна.

Но ако сте по-високи или по-ниски, тогава е добре да поискате от производителя да увеличи или намали височината така, че да ви е удобно да работите в кухнята, без това да натоварва допълнително гърба ви.

Що се отнася до дълбочината на работния плот и долните шкафове, то тя трябва да е минимум 65 - 70 см. Тази дълбочина е достатъчна, за да можете да достигате бързо и лесно до всеки един уред или домакинска посуда, дори и до тези, които сте поставили най-отзад.

Разбира се, ако имате достатъчно място и искате да увеличите още малко дълбочината можете да го направите, но трябва да внимавате, за да не прекалите и да увеличите дълбочината на шкафовете прекалено много.

Според експертите, дълбочина на долните шкафове и съответно на плота до 90 см е приемлива, но по-дълбоки шкафове вече са твърде дълбоки и ще затруднят достъпа ви до оборудването, което се наредите в тях.

Казано иначе, ако дълбочината на шкафовете е прекалено голяма, всеки път, в който ви се наложи да извадите уред или домакински прибор, който сте поставили в дъното на шкафа, ще трябва да вадите всичко пред него или да залягате, за да достигнете това, което ви е нужно, за да си свършите работата.

Важно е също така при обзавеждането на кухнята и по-специално при нейното проектиране да определите правилно както разстоянието между горния и долния ред шкафове, така и на каква височина да са горните шкафове.

Казваме това, тъй като ако не прецените внимателно разстоянието и поставите горния ред прекалено високо, няма да можете да достигате уредите или посудата от най-горните рафтове и ще ви се налага редовно да ползвате домакинска стълба.

А повярвайте, от личен опит казваме, че да използвате стълба всеки път, в който се налага да вземете някоя купа или да поставите чиния никак не е приятно.

rustical kitchen.jpg (61 KB)

Обърнете внимание на използваните материали и механизми на кухненските модули

Колкото и добре да е проектирана една кухня, ако материалите, които са вложени в изработката на кухненските модели не са качествени, то със сигурност ще имате проблеми и куп ядове на по-късен етап.

За да не се случва това и за да се радвате на красивото и функционално обзавеждане на кухнята, експертите съветват в никакъв случай да не подценявате използваните материали и механизмите на кухненските модули.

В този ред на мисли е добре да се спирате на материали, които са издръжливи, поддържат се лесно и се предлагат в голямо разнообразие от цветове.

Такива материали например са:

  • Ламинирано ПДЧ - Това е един от най-предпочитаните материали за производство на кухненски модули. Материалът е изключително устойчив, не провисва, издръжлив е на механични повреди, лесно се поддържа и почиства, предлага се в различни дизайни и цветове и най-важното - цената на обзавеждането за кухня от ламинирано ПДЧ е много достъпна.
  • PVC - Този материал е водоустойчив, издръжлив и мебелите и кухненските шкафове, произведени от него се поддържат много лесно.

Цената на кухненското обзавеждане от PVC също е доста приемлива, а и разнообразието от цветове и дизайни не бива да се пренебрегва. Минусите на кухните от PVC са, че плотовете и вратите са податливи на повърхности надрасквания и след известно време материалът има склонност към провисване или огъване.

  • Дървен фурнир - Кухните от дървен фурнир са доста добър избор, особено ако сте любители на класическото обзавеждане или държите да имате кухня в стил винтидж.

Любопитното при кухните от този материал е, че от него обикновено се изработват само вратите на шкафовете и работния плот, а всички останали елементи се изработват от други материали, което на практика намалява крайната цена на обзавеждането за кухня.

Що се отнася до механизмите, експертите съветват да се спирате на кухненски шкафове и чекмеджетата с плавно затваряне, с механизми за максимално оползотворяване тесни или ъглови пространства и т. н., и т. н.

modern kitchen.jpg (58 KB)

Изберете внимателно работния плот и гърба на кухнята

Донякъде изборът на покритие на вратите, гърба и плота наистина изглежда като чисто естетически избор, който се влияе единствено от това как обзавеждането на кухнята се вписва като дизайн, форма и цвят в интериора на помещението.

Истината обаче е малко по-различна.

Да, наистина покритието на работния плот и гърба на кухнята трябва да се съчетават идеално с останалия интериор на помещението, но освен това трябва да отговарят на специфичните ви нужди по отношение на здравина, поддържа и цена.

В този ред на мисли, плота и гърба на кухнята трябва да бъдат изработени от материали, които могат да ви гарантират устойчивост, функционалност, удобство и които наистина ви допадат естетически.

Според интериорните дизайнери, някой от най-предпочитаните материали за работни плотове са :

  • ламинирано ПДЧ
  • кварц
  • мрамор
  • неръждаема стомана и други

Що се отнася до гърба на кухнята, то той може да бъде изработен както от основния материал, от който е  останалото обзавеждане на кухнята, а така и да е от материал, който да превърне гърба във фокусна точка на кухненското пространство.

modern kitchen (2).jpg (122 KB)

Подберете и комбинирайте подходящото осветление

За да имате една наистина удобна, функционална и модерна кухня е добре да си осигурите възможно най-подходящото осветление.

Експертите съветват, при възможност в обзавеждането на кухнята да се включат три вида осветление:

  • естествено
  • локализирано
  • декоративно

Естественото осветление ще ви осигури естествена светлина през деня, локализираното -  директна и мощна светлина върху работния плот и мивката, а декоративното осветление ще подчертае определени пространства в кухнята и ще придаде стил, мекота и завършеност на дизайна на кухненското обзавеждане.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни