ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 02.05

Топ свежи идеи за трапезарията

Трапезарията е мястото, където се събирате всяка вечер със семейството. Това е помещението, в което каните приятели на вечеря или чаша вино. 

Топ свежи идеи за трапезарията

В него отбелязвате специалните поводи с близките си, споделяте как е минал делника ви, храните се и водите приятни разговори до среднощ. Затова ви се иска да го обзаведете и декорирате по начин, който е не само практичен и функционален, но и модерен, комфортен и създаващ приятно усещане и уют.

5 свежи идеи за трапезарията

Превърнете слабостите на помещението в негови силни страни

Ако стаята има някакви слабости (а уверяваме ви, почти всяка стая има такива), можете да се възползвате от тях, превръщайки ги в стилен елемент от дизайна. 

Така например, ако помещението не е достатъчно светло и поставите прозрачна стена, няколко огледала или плъзгаща врата с огледала, трапезарията ще изглежда не само по-светла, но и по-голяма и просторна. Ако е с нестандартни пропорции и отворен план, можете отделите зоната за хранене, като поставите ефектен стелаж с отворени рафтове или стилна библиотека, превръщайки помещението в уютно кътче за домашно уединение. 

Има много високи тавани? Тогава можете да “смалите” визуално стаята, като декорирате стените в два различни цвята. Много подходящи в този случай са комбинациите бяло - жълто или сиво - жълто, като жълтото трябва да е цветът, който достига до тавана на помещението. Наситеният ярък цвят не само намалява оптически височината на стаята, но и създава модерна, весела и непринудена атмосфера.

Или имате колона, която ви пречи? Добавете ѝ няколко отворени рафта и я превърнете в стилна и изискана библиотека, която ще допълни перфектно интериора на трапезарията. 

Смесвайте форми, стилове и текстури

Последните тенденции в обзавеждането на модерни трапезарии позволяват използването на уникални, свежи и смели комбинации от текстури и форми на мебелите. Забравете правилото трапезните маси и столове да са винаги в комплект и да отговарят като цвят и стил на останалите мебели в помещението. 

Експериментирайте, експериментирайте и пак експериментирайте. Смесването на форми и стилове на маси, столове и скринове в трапезарията придава не само изключително креативен вид на помещението, но и персонализира интериора по уникален начин. 

Не се страхувайте да подредите около класическата трапезна маса от масив столове от PVC или твърда PP пластмаса в скандинавски стил. Много добра е и комбинацията от класически скринове, тапицирани трапезни столове и кръгла маса в стил Прованс. Или трапезна маса с изчистен скандинавски дизайн в светли цветове и класически дървени столове без тапицерия в ярки цветове. 
Вариантите са безброй. Използвайте въображението си и ще откриете комбинацията, която отговаря на вкусовете ви.

jidel2.jpg (129 KB)

Играйте с осветлението

Полилеите, класически или модерни, елегантно спускащи се над масата безспорно допълват интериора и създават интимна обстановка, която предразполага към дълги и приятни разговори. Но има и други видове осветление, с които можете да постигнете същия и дори по-голям ефект.

В една трапезария в модерен стил например много добре се вписват полилеите тип прожектори, които могат да се насочват и контролират силата на светлината. Поставени на централно място над масата за хранене те осветяват по невероятен начин храната, без светлината да пречи на гостите по време на хранене или разговори.

Добра идея е и да си поиграете със стиловете и формите на осветителните тела в трапезарията, комбинирайки полилея, осигуряващ основното осветление с няколко високи модерни лампиона, разположени в различни ъгли на стаята. Така, след като приключите вечерята, можете да изключите основното осветление и да създадете задушевна и романтична обстановка, предразполагаща към откровени, непринудени разговори.

 

Добавете романтични елементи, цветове и аромати

Дори и официално изглеждащата и студена трапезария може да превърне в най-романтичното и уютно местенце, ако добавите към интериора нежни цветове и елементи, които пробуждат романтика във всеки. 

Трапезария, обзаведена с класически мебели от масив например няма да изглежда толкова официална, ако боядисате стените в нежни виолетови или бледо розови цветове и поставите по стените семейни снимки или картини, които карат гостите ви да мечтаят за любов и романтика

Ще внесете повече уют и топлина в студения и изчистен скандинавски стил на помещението, ако използвате като основен акцент картини в меки, нежни тонове, вази с цветя, стилни високи свещници или покривки в ярки цветове или флорални мотиви.

Изберете фини, но и провокативни цветове 

Каква е атмосферата в трапезарията зависи до много голяма степен от цветовете, с които сте я декорирали. Стените в светли тонове и мебелите в светъл цвят уголемяват визуално пространството и предлагат идеална основа, която можете да декорирате с различни цветни елементи и аксесоари. Решената в бели или много светли цветове трапезария е практично решение за малки помещения в изчистен, скандинавски стил.

Ако търсите повече еклектика и интрига, един наситено син мек килим, с поставена върху него трапезна маса от масив, стъкло или мрамор са достатъчни, за да създадете атмосферата, която искате.

Ако пък искате да създадете спокойно пространство и боядисате само едната стена в наситен тъмен цвят, обзаведете помещението със светли букови мебели и декорирате с вази, картини или покривки с тъмни елементи и шарки, ще имате трапезария със свеж класически дизайн.

 jidel3.jpg (109 KB)

Няколко дизайнерски трика при обзавеждане на трапезария

Добавете малко ламперия за повече лукс

Ако искате да придадете малко повече стил и лукс в трапезарията, облицовайте една или две от стените с ламперия. Това моментално ще промени визията на помещението и ще добави характер и усещане за класа.

Поставете килим в трапезарията

За да създадете уютна и шикозна обстановка в трапезарията, поставете килим на пода. Така от една страна ще превърнете трапезната маса във фокусна точка на помещението, а от друга страна ще създадете интимна и уютна обстановка.

Придържайте се към неутрален стил на масата

Трапезната маса е най-важната мебел в трапезарията и е напълно възможно да се изкушите да се спрете на супер модерна и еклектична мебел. Интериорните дизайнери обаче съветват да не правите тази грешка и да се придържате към неутрален стил на масата, ако искате тя да се вписва в интериора много дълго време, въпреки постоянно променящите се модни тенденции. 

При избора на маса за хранене е по-важно да се съсредоточите върху формата, размерите, конструкцията и най-вече на материала, от който е изработена, отколкото от нейния стил. Специалистите съветват да се спрете на маса от масив, стъкло или камък, които са естествени материали и се съчетават с всички стилове и модни тенденции.

Декорирайте дървените столове с възглавници

Ако имате  дървени или метални столове в трапезарията, “облечете ги” с раирани възглавници. Меките възглавници в класическо райе са винаги в тенденция и се вписват във всякакви стилове и интериори.

Превърнете едната стена на трапезарията в галерия

Ако в дома ви има една стена, на която да покажете любовта си към изкуството, нека това да е стената във вашата трапезария. Картините, които поставите в помещението ще внесат енергия и ще създадат атмосфера на уют и много по-голям комфорт. А и поставяйки любимите си картини точно в това помещение ще сте сигурни, че ще бъдат оценени подобаващо от вашето семейство и приятели.

jidel1.jpg (136 KB)

За какво трябва да внимавате при проектирането на трапезарията?

Въпреки многобройните идеи, от които можете да се възползвате при декорирането на трапезарията, има няколко правила, с които е добре да се съобразите, ако искате крайният резултат да отговори на очакванията ви.

Внимавайте с пространството

Преди да започнете търсенето на мебели за трапезария измерете внимателно пространството, с което разполагате. Важно е да направите измерванията на стаята така, че мебелите, които поставите да отговарят на размерите ѝ. 

Защото, ако например не разполагате с много пространство и поставите голяма маса за хранене, трапезарията ще изглежда още по-малка, тъмна и неуютна. А ако в голямо помещение поставите малка кръгла маса, тогава трапезарията ще изглежда празна, студена и скучна.

“По-малкото е повече”

Не забравяйте този израз, когато избирате мебели и декорация за трапезарията. Избягвайте да претрупвате стаята с мебели и се опитайте да откриете баланса между стил и функция. Много по-добре е да поставите по-малко мебели, които си хармонират помежду си и създават уютна и комфортна обстановка, отколкото да претрупате стаята, в желанието си да покажете креативност.

jidel6.jpg (146 KB)

Координирайте цветовете

Трапезарията е място, на което се събирате с близки и приятели, за да се насладите на вкусна храна и приятни разговори. Това помещение трябва да носи спокойствие и да създава приятна атмосфера. Затова не бива да прекалявате с многото или прекалено ярките цветове

Ако например сте избрали ярки цветове за стените, мебелите трябва да са в неутрални естествени тонове, за да се създаде баланс. И обратно. Ако са в бели или светли тонове, тогава можете да обзаведете трапезарията в мебели в синьо, зелено, златно, за да придадете индивидуалност, шик и цвят на помещението.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни