ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 02.05

5 причини, защо стоенето пред компютъра е по-добро от седенето

Стоенето пред компютъра подобрява правилната стойка, предотвратява болките в гърба и удължава концентрацията ви на работа. Но все пак, не е добре да стоите цял ден, тези две позиции трябва да се редуват, приблизително на половин час. Добро решение може да бъде трансформиращата маса, която можете да регулирате по всяко време според нуждите ви.

5 причини, защо стоенето пред компютъра е по-добро от седенето

Продължителното седене е вредно за вашето здраве, причинявайки болки в гърба и врата. Но какво да правят хората, които нямат избор и вършат работата си само на компютър? Днес заедно ще разгледаме начини, полезни съвети и ползи от стоенето.

Предимства на работата при стоене:

1. Подобрява стойката на тялото и е превенция срещу болки в гърба

Ако страдате от болки в гърба и врата, работата в изправено положение е много ефективна в борбата с този проблем. Самият факт, че вместо да седите, прекарвате поне половината от работното си време на крака, води до укрепването на важни мускули, което води до по-добра стойка.

Проучване от 2014 г. установява, че редовното преминаване от седнало към изправено положение, на всеки 30 минути през работния ден, води до значително по-ниски нива на умора и намалена болка в гърба, при всички офис служители, в сравнение с тези, които седят.

portrait-young-stressed-woman-sitting-home-office-desk-front-laptop-touching-aching-back-with-pained-expression-suffering-from-backache-after-working-laptop.jpg (8.92 MB)

2. Повишаване на продуктивността

Друго проучване от 2016 г. посочва, че можете да увеличите производителността на труда. Проучването сравнява обективната производителност между работници, които са използвали бюро и седнала контролна група в контактен център за период от 6 месеца. Проучването е проведено върху 167 служители. След половин година е установено, че работниците, които работят на бюра, които им позволяват да стоят прави, са с до 35-40% по-продуктивни на дневна база от служителите, които остават седнали.

Obrázek1.jpg (69 KB)

3. Предотвратява затлъстяването

В сравнение със седенето през целия ден, стоенето също така помага за изгарянето на повече калории, а това изглежда е правилният път към здравословно телесно тегло. Продължителното седене е тясно свързано със затлъстяването и метаболитните заболявания.

4. Намалява риска от рак

Липсата на физическа активност може да увеличи риска от различни видове рак. Проучване от 2015 г., публикувано в списание Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, показва, че прекарването на повече свободно време в седнало положение е свързано с по-висок риск от общия риск на рак  при жените (по-специално рак на гърдата и рак на яйчниците с мултиплен миелом). По-високият риск е налице дори след отчитане на ИТМ, физическа активност и други фактори. Проучването не установява връзка между времето при седене и риска от рак, при мъжете. Но внимавайте, дългото седене не е добро и за мъжете.

5. Осигурява по-дълъг живот

Стоенето по време на работа кара тялото ви да участва в някаква физическа активност, което намалява риска от различни видове заболявания, включително диабет и сърдечно-съдови заболявания. Седенето за дълги периоди от време е свързано с риска от диабет. Проучване от 2015 г. (проведено в Университета на Куинсланд) заключава, че 2 часа на ден, прекарани прав вместо седнал, са свързани със следните резултати:

  • приблизително 3 % по-ниско ниво на кръвната захар,
  • 11 % по-ниски средни триглицериди (мазнини в кръвта)

Накрая няколко съвета за максимално използване на тези предимства.

  • Започнете по-малко, за да дадете време на тялото да се промени и адаптира.
  • Редувайте седнало и изправено положение на всеки 30 минути, за да не натоварвате краката си.
  • Регулирайте работната маса според височината си, за да предотвратите напрежението на гърба и очите си.
  • При използване на позициониращата маса, не забравяйте да си направите почивка и да се разтегнете.
  • Не забравяйте удобните обувки.
  • При седене да използвате високо качествен офис стол.
Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни