Домашен яйчен ликьор като подарък за Коледа
Времето на Коледа идва неудържимо, а с него е свързано да измислим подаръци за нашите близки. Не напразно се казва, че собственоръчно направеният подарък носи най-голяма радост. Заповядайте и пригответе с нас, домашен яйчен ликьор, който е чудесен за коледен подарък, но може да се използва и при приготвянето на сладкиши.

Яйчен ликьор
Яйчният ликьор традиционно се сервира по време на коледните празници. Сервира се охладен, но може да се добави и към топли напитки, като бомбардино или алжирско кафе. Може да се използва и при приготвянето на сладкиши.
Време за приготвяне: 40 минути
Количество: 1 литър
Продукти:
- 250 ml неподсладено кондензирано мляко
- 250 ml пълномаслено мляко
- 250 ml сметана за разбиване (33%)
- 1 бр. ванилия шушулка
- 250 g ситна захар
- 5 бр. жълтък
- 200-300 ml ром (на вкус)
Начин на приготвяне:
Разбийте жълтъците със захарта с ръчна бъркалка на пухкава светла пяна. След това добавете сметаната, млякото, кондензираното мляко и семената от шушулката ванилия.
Изсипете сместа в тенджера и бъркайте бавно непрекъснато, докато заври. Щом достигне гъстота, която ще прилича на по-рядък пудинг, отстранете тенджерата от котлона и оставете да изстине.
Накрая се добавя ром на вкус. Готовия ликьор наливаме в добре измити стъклени бутилки, в които ще оставим яйчния ликьор да изстине.
За по-празнична визия можем да украсим бутилката с декоративна панделка, послание и смърчова клонка. Така приготвеният ликьор издържа до месец в хладилника, но обикновено изчезва много по-бързо.
Съвети:
Какво да направите, ако ликьорът е твърде гъст след охлаждане? Всичко, което трябва да направите, е да добавите още ром, за да решите проблема.
Все още няма коментари за тази статия.