ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 02.05

Интересни холни секции от Експедо

Без значение от типа стая, която планираме да обзаведем, изборът на стил е една от важните стъпки, с които се препоръчва да започнем. Когато става въпрос за обзавеждане на хол, възможностите са безкрайни, предвид факта, че като тип стая холът измени своето предназначение.

Освен като стая за гости, повечето от нас го ползват и като място за събиране със семейство и приятели, както и като ежедневна стая за релакс.

Интересни холни секции от Експедо

На пазара можем да се открие богат асортимент от видове мебели за хол в различни цветове, дизайни и размери. Ще ви представим няколко идеи за  холни секции  и холно обзавеждане, с които да придадете на своя хол уникален и впечатляващ стил:

Идеи за обзавеждане на холен интериор

Класически стил

Характерно за класическият стил в холното обзавеждане е неговата елегантна простота и елегантната форма на мебелите, която придава нотка шик на интериора.

Черти на класическият стил са заоблените ръбове на мебелите и интериорните декорации, топлите земни цветове на цялостния интериор, както и фината изработка на самите мебели.

Като видове  материали дървото и металът са  най-често срещани при класическите дизайни холни мебели.

Модерен стил

white living room.png (442 KB)

Всъщност модерният дизайн на холово обзавеждане води началото си от 19-ти век. Той е отличен вариант, ако харесвате минималистичния и опростен дизайн в холовото обзавеждане.

Холовата мебелировка в модерен стил се характеризира със семпли линии, минимален брой декоративни детайли, прави и геометрични форми на мебелите, симетрични форми,  както и светли неутрални цветове и земни нюанси, които придават свежест и усещане  за пространство.

Интериорните детайли в обзавеждането в модерен стил имат по-скоро функционална, отколкото декоративна функция. Материалите, които основно присъстват в модерното холово обзавеждане, са дърво, метал, стомана, стъкло, камък.

Съвременен стил

Съвременният стил в обзавеждането не бива да се бърка с модерния, тъй като двата се различават един от друг.

 colour living room.png (500 KB)

Мебелите за хол в съвременен стил се характеризират със заоблени и криви линии и  опростен дизайн, но при него преобладават ярките отличаващи се цветове, които контрастират помежду си. При холовото обзавеждане в този  стил присъстват метал, стъкло, дърво, кадифе и плюш, заоблени линии, арт деко елемент, отворени пространства.

Съвременният стил всъщност се адаптира спрямо последните тенденции в холното обзавеждане.

При съвременния стил на холово обзавеждане наблюдаваме също и нови решения в дизайна на холните секции, като например иновативно затваряне на шкафовете, различни LED светлинни ефекти и посветки.

Рустик

retro living room.png (758 KB)

В рустикалния стил на обзавеждане се преплитат всъщност няколко традиционни стила на обзавеждане - италиански, френски и  испански. Една от характерните черти на рустикалния стил са нежните пастелни цветове, естествени материали като дърво и камък, както и супер меките мебели, които носят усещане за домашен уют.

Предимства и недостатъци на различните дизайни холни мебели

Компактни холни гарнитури

Ако разполагате с малък по размери хол, то за вас решението са холните гарнитури, включващи малко на брой елементи.

Такива са тези холни гарнитури, които включват двуместен или триместен диван в комбинация с една табуретка и един фотьойл, както и ъгловите холни гарнитури. Всъщност последните са подходящи както за малки холови пространства, така и за просторни стаи.

141303.jpg (101 KB)

Ъгловите дивани се наложиха като популярен избор на холна мебел през последните години. Друго тяхно предимство е фактът, че са подходящи за семейства, тъй като осигуряват достатъчно пространство за всички седящи.

В сравнение със стандартните двуместни или триместни дивани, ъгловите дивани предлагат по-голямо пространство за сядане на повече души, което е супер опция, ако посрещате гости.

Модулни холни гарнитури

living room with yellow sofa.png (523 KB)

Готовите решения, които модулните холни гарнитури предлагат, са отлична опция за тези от вас, които искат да спестят време в търсенето на мебели за хол. Те са отличен вариант за тези от вас, които разполагат с просторен хол.

Вместо да търсите всеки елемент от обзавеждането на хола като диван, фотьойли, кресла и табуретки, с избор на модулна холна гарнитура си спестявате търсенето.

Едно от предимствата на модулните мебели за хол е, че могат да се съчетават в различни конфигурации съгласно предпочитанията ви и размерите на помещението.

Холните гарнитури от модулен тип се откриват в различни дизайни и форма, които подхождат на различните видове холни помещения.

Има такива, при които диванът е с Г или П-образна форма, както и такива дизайни холна гарнитура с дясна или лява ориентация на рамото. Холните гарнитури с квадратна форма например са подходяща опция за разполагане в центъра на стаята.

Допълнителни съвети

Освен дизайна, който се вписва  в интериора, друг детайл , на който е добре да обърнем внимание при подбор на холна гарнитура. Преди да пристъпите към избор на холна гарнитура е важно предварително да сте измерили размерите на помещението, в което планирате да ги поставите.

Също така е добре да сте определили предварително къде ще е най-подходящото място за позициониране на холната гарнитура.

Друго нещо, което да вземете под внимание е дали искате избраните мебели да имат определени функционалности и какви да бъдат те. При някои модели холна гарнитура има опция за регулиране на дълбочината на седалките и височината на подлакътниците  на дивана, както и допълнителен разтегателен матрак.

Наличието на допълнителни екстри в дизайна на холната ганритура е особено полезно, ако дадената холна гарнитура ще се ползва често и освен за седене, ще се използва и за спане.

Ако често посрещате гости и често ви се налага да търсите място, където да ги настаните да спят, то за вас  разумно решение е да инвестирате в холна гарнитура с опция за трансформиране в легло.

Ако пък холът не е от стаите, които ползвате често, и ви трябват мебели, с които просто да придадете завършен вид интериора на хола и на които да настаните неочаквани гости, то не е задължително да си взимате холна гарнитура със специални функционалности.

След като сте определили предназначението на холната гарнитура, добре е да решите какъв тип тапицерия би била най-подходяща за вас.

Качеството на тапицерията е важно, тъй като тя обикновено е този елемент от холната гарнитура, който търпи най-много износване и механични щети в зависимост от това колко често се използва.

scandinavian living room.png (432 KB)

Освен с хубав дизайн, важно е избраната тапицерия да се характеризира с устойчивост и да позволява удобство при седене. Именно на пълнежа на тапицерията се дължи и нивото на удобство, което дадената мебел предлага.

Едни от най-добрите варианти за пълнеж на холна тапицерия е полиуретановата (PUR) пяна с пружини. Тя е един от най-популярните пълнежи използвани в тапицирането  на дивани. Характеризира се с устойчивост на натоварване, плътност и твърдост, като в същото време е еластична и възвръща формата си след деформация.

Едно от предимствата й е, че  е анатомична, тъй като при употреба приема формата на тялото, което позволява една здравословна позиция. Поради тази причина  тя присъства в структурата на спални матраци.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни