Безумни отстъпки 50% на ВСИЧКО + допълнително ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ ДО ЕТАЖ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 23.4.

Как да изберем матраци за хотели и къщи за гости

Markéta Etrychová
6.1.2023

Матраците за хотелите и къщите за гости, трябва да отговарят на няколко критерия. От особено важно значение е калъфът, който може да се сваля и пере, свободно да приляга без рамка, за оптимална твърдост и височина. Свалящите се калъфи гарантират изключителна хигиена на леглото, здравина,  височина и комфорт. Не можете да угодите на всички гости, затова препоръчително е да изберете средно твърди матраци с височина поне 15 см.

Как да изберем матраци за хотели и къщи за гости

Височина на матрака за хотели и други обекти за настаняване

Височината на матрака, зависи от височината на сърцевината или ядрото му, която е от 6 до 30 см. и височината на калъфа. Оптималната височина на леглото, включително матрака, трябва да бъде 45-50 см. За хора с двигателни проблеми се препоръчва височина до 60 см. При сядане на леглото, ходилата ви трябва да са на пода, а колената да образуват ъгъл от 90°.

За хотели, къщи за гости и други обекти, можете да изберете и по-ниски матраци от около 15 см, които са подходящи за една нощувка. Високите матраци над 20 см. създават впечатление за лукс. Помислете и за височината на леглото. Матраците могат да бъдат допълнени с топери или топ матраци, което ще увеличи комфорта при спане.

topper.png (1.15 MB)

Ако матракът бъде поставен върху масивна дъска или ламелна рамка, то изберете по-висок от 15 см. матрак. При ламелните рамки, можете да изберете малко по-нисък матрак, тъй като ламела е гъвкав и поддържа положителните свойства на матрака.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ: За спалня винаги избирайте 2 отделни матрака.

Твърдост на матраците за хотел

Друг важен аспект е твърдостта. Правилната твърдост зависи от телесното тегло. Колкото по-голямо е телесното тегло, толкова по-твърд матрак се препоръчва. Въпреки това е много трудно местата за настаняване да отговорят на индивидуалните изисквания на гостите. Поради тази причина е препоръчително да изберете среднотвърди матраци H3 или H4. Алтернатива са матраците с двойна твърдост.

Твърдостта се категоризира на:

  • H1 – Много меки матраци, подходящи за постоянно използване.
  • H2 – Меки матраци, подходящи за деца и хора с малко тегло.
  • H3 -  Средно твърди матраци, подходящи за средно тегло.
  • H4 – Твърди матраци, популярни за хора с по-голямо тегло и тези, които предпочитат да спят на твърда повърхност.
  • H5 – Много твърди матраци, идеални за много тежки хора. Не се препоръчва за хора с ниско тегло. По време на сън не трябва да се натиска, за да не изтръпват крайниците ви.
  • Двойна твърдост – Ако не изберете никоя от предлаганите опции, то може да изберете матрак с двойна твърдост. Обикновено от едната страна е с твърдост T3, а от другата T2. Преди да легнете, можете да изберете страна на твърдост.

234192.jpg (138 KB)

 

 Матрак от пяна KRETA, 90x200 с двойна твърдост и височина 18 см.

Материал на матраците за хотел

В хотелите, къщите за гости и други обекти, най-често ще срещнете дунапренени или мултипокет матраци. Пазарът предлага изобилие от материали, популярни са материалите като PUR или HR пяна.

PUR пяна

Матраците от полиуретанова пяна, така наречените PUR матраци са едни от най-слабо търсените на пазара. Полиуретанът всъщност е пяна. Този тип матраци се отличават със своята стабилност на формата, здравина и дишане. Препоръчваме да го комбинирате с ламелна рамка. Въпреки това, матраците, направени в комбинация от пяна, а не само от PUR пяна, са идеални. Това са доста по-евтини матраци.

HR пяна

Много издръжлива и гъвкава HR пяна, понякога наричана студена. Състои се от дебелостенни клетки, които осигуряват проветривост и оптимално топлоотдаване. Уникален матрак подходящ за настаняване, на гости. Осигурява правилна опора на гръбначния стълб във всяка позиция на сън, те са достатъчно здрави и издръжливи. Оформя идеална комбинация с ламелна рамка. Матраците са популярни със своето качество и цена.

Мемори пяна

Специален вид полиуретанова пяна е мемори или вискоеластичната пяна. Отворената клетъчна структура влияе на твърдостта в зависимост от температурата и налягането на тялото. При контакт с тялото матракът омеква, като по този начин се адаптира към тежестта на тялото. За перфектен сън, матраците са разделени на няколко анатомични зони. Мемори пяната е един от най-удобните видове, като цена е сред по-скъпите матраци.

Пружини мултипокет

Пружините имат специфична форма и здравина на отделните пружини. Използват се няколко типа пружини, които се различават по размер, здравина или товароносимост. Много популярни са покет пружините, които са опаковани в отделни торбички, които оказват влияние върху комфорта и качеството на съня. Като цяло са малко по-твърди от дунапрена, но осигуряват перфектен комфорт. Много популярен в обектите за настаняване.

Хигиена на леглото в обектите за настаняване

Хигиената на леглото в този случай е винаги на първо място. Калъфът на матрака, трябва да може да се сваля и да се пере, в идеалния случай при 60°C. Подходящи са специални антибактериални повърхностни обработки. Използването на протектори за матраци е задължително в повечето места за настаняване. Те трябва да се сменят заедно с спалното бельо.

Протекторът за матрак е едно от основните хигиенни средства за легло. Предпазва матракът от мръсотия, прах, люспи на кожата, повреди и течности като пот или урина. Благодарение на това удължава живота на матрака и повишава хигиената на леглото. Протекторите могат да се перат в пералня на температура до 60 °C.

mattress cover.png (1.01 MB)

 

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни