ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 02.05

Как да изберем подходящите градински мебели?

Имате къща с градина или открита тераса и през летните месеци ви се иска да прекарвате колкото може повече време навън. А за да ви е удобно, уютно и комфортно на открито, се нуждаете от подходящите градински мебели.

Как да изберем подходящите градински мебели?

За да ви помогнем да направите възможно най-добрия избор помолихме дизайнери и ландшафтни архитекти да споделят какво точно трябва да вземете под внимание, преди да преминете към обзавеждане на вашия двор.

Решете за какво искате да използвате градинските мебели

Преди да се втурнете в обиколки по магазините е добре да си помислите внимателно как и за какво ще използвате обзавеждането за градината. Дали искате да оформите удобен и комфортен кът за хранене на открито, или по-скоро се нуждаете от място, на което да се събирате с приятели на по питие.

А може би искате да имате спокойно кътче само за вас, на което да релаксирате на слънце и тишина или място, на което да правите барбекю партита?

Отчетете спецификите на пространство, с което разполагате

Казваме това, тъй като има значение дали обзавеждате градината, басейна, откритата тераса, тесния балкон или закрития навес. Всяка от тези външни площи има свои собствени уникални характеристики, с които е добре да се съобразите.

Така например, ако обзавеждате градината, ще ви трябват маса и столове със самонивелиращи крака, докато за басейна добър избор са водоустойчивите мебели с възглавници от бързосъхнещи материи и тъкани.

За балкона ще са ви нужни мебели, които не заемат много от и без това тясното пространство, а за откритата тераса и навесът е добре да вземете под внимание какво е подовото пространство (теракот, камък, дърво или друго).

terrace furniture.jpg (223 KB)

Не забравяйте и заобикалящата среда

Едно от първите неща, които взимат под внимание ландшафтните дизайнери при обзавеждането на откритите пространства е заобикалящата среда. Затова и нашият съвет е, при избора на мебели за градината да прецените дали мястото, на което искате да ги разположите има някакви ограничения, с които трябва да се съобразите.

Дали летния ви кът няма да бъде “прецакан” от близка сграда, която хвърля сянка, дали мястото е прекалено слънчево, сенчесто или ветровито. Това са фактори, които впоследствие ще окажат въздействие върху това дали ще се чувствате наистина удобно и комфортно, седнали на градинските мебели или не.

Обърнете специално внимание на пространството

Не искате мебелите, които ще закупите да заемат цялата открита площ, с която разполагате и да не можете да се разминете. Предполагаме и че не ви се иска да вземете мебели, размерите на които са толкова несъразмерни с пространството, че поставени в градината просто се губят.

За да не се случват подобни фалове, измерете откритите площи в градината и се опитайте да мислите триизмерно. Казано иначе, представете си мислено градинските мебели, които искате да разположете в пространството.

Така по-лесно ще се ориентирате както за размера, така и за дизайна на мебелите, които ще са подходящи за вашата градина или тераса.

garden night.jpg (218 KB)

Разгледайте материалите и се запознайте със спецификите им

При избора на градински мебели най-важният критерий, на който трябва да обърнете внимание е видът и качеството на материалите, от които са изработени. Защото в зависимост от мястото, на което сте предвидили да ги поставите има материали, които са подходящи, но има и такива, които няма да са много добър избор.

Градинските мебели, изработени от дървен материал например са много красиви и стилни, но са податливи на слънце и дъжд и се нуждаят от доста голяма поддръжка.  Ако държите непременно мебелите да са изработени от дърво е добре да се спрете на мебели от устойчива на влага и слънце твърда дървесина като тиково дърво.

Но внимавайте. Ако живеете в прекалено влажен район, дори и тиковото дърво ще започне да се напуква и поддава след няколко години.

Мебелите от PVC са много леки, стилни и красиви, предлагат се в широка гама от цветове и дизайни и се почистват много лесно. Но ако ги ползвате основно на открито в градината, след няколко години ползване цветовете им избледняват и столовете и масите лека - полека  започват да се чупят.

Мебелите от метали като желязо или стомана са доста тежки, издържливи и стилни. Но и те като артикулите, изработени от дърво изискват по-специална поддръжка, тъй като дъждовете нанасят щети върху метала и ще ви се налага всяка година да отстранявате корозията и да боядисвате мебелите наново.

Алуминиевите градински мебели са издръжливи, доста по-леки от железните и не ръждясват. Добър избор са за открити пространства, балони и веранди.

Единственият им минус е, че са доста леки и ако живеете в район, в който силните ветрове са често явление трябва задължително да ги прибирате, когато не ги ползвате, за да не ги отвее вятъра.

Ратановите мебели за градина доста добър избор, ако търсите стил, качество и издръжливост. Те са подходящи за всякакви пространства, леки са, не ръждясват и се предлагат в голямо разнообразие от конфигурации, размери и дизайн.

garden furniture sofa.jpg (250 KB)

 

Не подминавайте нивото на комфорт

Не спорим, че днес в търговската мрежа можете да откриете изключително широка гама от градински мебели, които изглеждат много стилни и красиви.

Но вие не ги купувате, защото са модни или защото дизайнът и цветовете ви допадат. Купувате ги, за да ги използвате през цялото лято. Затова трябва да се уверите, че комфортът, който предлагат ви допада.

Имате ли възможност, отидете лично в магазина и седнете на столовете, дивана или фотьойлите. Пробвайте дали масата ви е удобна, на подходящата височина ли е спрямо столовете, преценете колко души ще можете да настаните около нея и т. н., и т. Н.

Ако правите избора си онлайн, възползвайте се от опцията преглед и тест, за да се уверите, че мебелите не само отговарят като качество, цветове, дизайн и материали, но са с нивото на комфорт, от което се нуждаете.

Съобразете дизайна им с екстериора на градината или верандата

Начинът, по който се вписват градинските мебели в откритото пространство също не е за подценяване. Защото те са основните герои и трябва да са не само в подходящия размер и конфигурация, да са удобни и комфортни, но да се вписват в екстериора на дома ви.

Така например, ако сте решили къщата си в стил хасиенда, един елегантен комплект столове и маса от ковано желязо ще се впише идеално в “картинката”. А ако плота на масата е от цветни плочки със сигурност ще съберете погледа на семейството и приятелите си.

Ако пък домът и откритото пространство към него са със съвременен дизайн, комплект градински мебели от пластмаса, ратан или алуминий ще се впишат много добре. Ако добавите и няколко меки и удобни възглавници, семейството ви няма да иска да става от дивана и столовете.

За минималистична градина много подходящи са :

  • високите маси тип бар
  • малките ниски маси
  • пуфовете и удобните столове от алуминий или ратан

Комплектите от дърво пък са много подходящи за откритите дървени веранди и градините с по-голяма площ.

balcony furniture.jpg (202 KB)

Помислете за бюджета, който можете да отделите

Няма защо да се лъжем - в крайна сметка всичко опира до парите, които можете да отделите за покупка на градински мебели. Затова е важно да сте напълно наясно с какви пари разполагате и сте готови да дадете за покупка на градински мебели.

Така можете да стесните търсенето си и да съсредоточите вниманието си само към мебелите, които влизат в рамките на бюджета ви.

И един последен съвет от нас

Ако искате да спестите от покупката на мебели за градината, без това да се отрази на комфорта и качеството им, пазарувайте в края на лятото и началото на есента.

Тогава магазините започват различни промоционални кампании с намаления на летни продукти и можете да се снабдите с комплект стилни и качествени градински мебели на много прилични цени.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни