Безумни отстъпки 50% на ВСИЧКО + допълнително ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ ДО ЕТАЖ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 23.4.

Как да изберем подходящо и удобно кресло за релакс?

Отдавна мечтаете да имате меко и удобно кресло в дневната, в което да се сгушвате с книга в ръка, да гледате телевизия или просто да си отпочивате пред камината. Представяте си как се прибирате от работа, отпускате се на него и забравяте за всичко около себе си.

Как да изберем подходящо и удобно кресло за релакс?

Единственото, което ви спира да направите покупката е, че се чувствате изгубени сред разнообразието от модели, размери, стилове и материали, в които се предлагат тези практични и удобни мебели.

Критерии, които ще направят избора на кресло много по-бърз и лесен

Правилен и най-вече подходящ размер

Той е първата и една от най-важните характеристики, които трябва да вземете под внимание при избор на кресло за релакс.

Защо казваме това ли? Ами просто защото от размера на стола зависят както вашия комфорт, когато седнете на него, така и свободното придвижване из стаята.

Подходящото кресло за релакс трябва да има правилната дълбочина, ширина, позиция на подлакътниците и подложката за крака (ако моделът има такава). Стандартно, дебелината (пълнежът) на седалката е добре да е около 5 - 6 см, ширината - 55 - 60 см, а поставката за краката да не е повече от 30 - 38 см.

Когато избирате подходящия размер е добре да измерите и свободното пространство в хола, където искате да поставите креслото за релакс. Това измерване е много важно, особено, ако не искате да направите грешката да закупите стол за почивка, размерите на който не са подходящи за размерите на дневната и който затруднява свободното преминаване.

Стил, съответстващ на дизайна на интериора

Подходящото кресло за релакс е това, което следва стила, в който сте обзавели стаята. Казано иначе, между креслото, което ще поставите в дома си и мебелите, които вече присъстват в помещението трябва да има добра симбиоза.

Това обаче не означава, че задължително трябва да търсите стол в същите цвят или тип дамаска като на останалите мебели, напротив. В момента много актуални са креслата, които се съчетават с дизайна на останалите мебели в интериора, но са в напълно контрастни или ярки цветове.

Издръжливи и практични тъкани за дамаска

Изборът на дамаската на креслото за почивка е пряко свързан както с визията на малката мека мебел, така и с това, доколкото ще е практична. Затова и нашият съвет е, преди да се спрете на тапицерия да помислите внимателно дали точно този вид дамаска е подходящ за начина ви на живот.

Защото, ако имате малки деца и домашни любимци, колкото да се стараете няма да можете да предпазите дълго дамаската на креслото от шоколадови пръстчета, петна или косми от домашния любимец.

В този случай ви съветваме да се спрете на лесна за поддръжка дамска от издръжливи материи като винил, полиестерен микрофибър, кожа или допълнително обработен срещу петна текстил.

Ако нямате малки деца, тогава можете да се спрете и на дамаска от малко по-луксозни материи като кадифе, вълна, плюш, памук и дори коприна.

Тези материи са изключително меки и приятни на допир и създават усещане за истински лукс, но както и сами се досещате, поддръжката им е доста по-трудна. А и цената на креслата с тези видове дамаска е доста по-висока.

pink chair.jpg (58 KB)

Качествени материали и конструкция

Материалите, вложени в направата на креслото за почивка са също толкова важни, колкото и дамаската, ако не и повече, тъй като от качеството им зависи колко здрава и трайна ще е тази страхотна малка мека мебел.

Обикновено материалите, от които се произвежда конструкцията на креслата са или дърво, или метал.

Дървото е предпочитан материал, тъй като е много здрав, дълготраен и откритите части на креслото изглеждат много красиво и естетично. От друга страна столовете от алуминий са по-леки, достатъчно издръжливи и се вписват отлично в по-модерни и съвременните интериори.

Качеството е преди всичко

Едва ли е нужно да казваме, че колкото и да внимавате при избора на материали, дамаски, цвят и дизайн, ако качеството на креслото не е високо, то няма да имате щастието да му се радвате дълго. Затова е много важно преди покупката да се поинтересувате от производителя и какви материали е вложил в направата на креслото.

Имате ли възможност, посетете магазина лично и се уверете, че моделът на който сте се спрели не само отговаря на вашите критерии за удобство и комфорт, но е изработен от висококачествени материали.

Ако избирате комфортен стол за дома онлайн, пазарувайте от магазини, на които имате доверие и се спирайте на модели кресла от популярни производители.

И още нещо. Когато стане дума за комфорт и удобство, не се скъпете, а избирайте възможно най-качествените кресла, които се предлагат на пазара. Защото креслото, което ще закупите и поставите в дома си ще искате осигурява удобство много дълги години занапред и трябва да е с наистина високо качество.

white chair.jpg (30 KB)

Комфорт и удобство

Тези два критерия оставихме за накрая, но истината е, че вие купувате кресло най-вече заради удобството и комфорта, които ви осигурява. Да, дизайна, материалите и дамската също са важни, но причината да искате да поставите подобно кресло в дома си е най-вече удобството, което ви предлага.

Затова е много важно, след като сте избрали модел, размер и форма на стола за почивка и след като вече знаете къде точно да го поставите с хола си да се уверите, че може да ви предложи пълния релакс, който търсите.

На какво да обърнете внимание, ако искате креслото, което закупите да е наистина удобно?

За да откриете наистина възможно най-удобния стол за почивка, той трябва да отговаря на вашия ръст, размер и форма и да ви пасва идеално.

Няколко са нещата, на които трябва да обърнете внимание при избор на кресло за релакс.

Това са съответно :

  • Седалката
  • Облегалката
  • подлакътниците

Седалка

Тя трябва да може да ви осигури пълен комфорт, когато седнете на креслото. Не бива да е нито прекалено мека (защото ще ви е трудно да станете бързо от стола), нито прекалено твърда (защото ще ви е неудобно да стоите дълго време на креслото).

Казано иначе, удобната седалка трябва да е мека и комфортна за сядане, но едновременно с това да предлага сигурна и стабилна опора.

Освен да е с идеалната мекота, седалката трябва да е и на подходящата за ръста ви височина, така че когато седнете, краката ви да са перпендикулярни на пода, а стъпалата ви да го докосват без никакво напрежение.

Дълбочината също трябва да съответства на ръста ви и да ви позволява да седнете удобно, а що се отнася до ширината, ако сте с нормален ръст и тегло, най-подходящата ширина на седалката на креслото е около 60 см.

Облегалка

Тя може да бъде както висока, така и ниска и тук изборът е изцяло ваш. И все пак, ако обичате да седите дълго време, сгушени в креслото с любимата си книга, по-удобно и комфортно ще ви е кресло с висока облегалка, която дава стабилна опора на врата.

А ако обичате да сядате в стола за релакс, докато водите разговори с близки или приятели, тогава креслата с по-ниски облегалки са за предпочитане, тъй като ще поддържат позицията на тялото ви по-изправена.

chair in living room.jpg (119 KB)

Подлакътници

На пазара ще откриете както кресла за релакс с подлакътници, така и такива без тези елементи. На кой от двата вида столове ще се спрете зависи  както от личните ви предпочитания, така от това колко време ще седите на креслото.

Ако смятате да използвате креслото колкото се може по-често и по-дълго време, нашето мнение е, че по-добрият вариант са креслата с подлакътници. Ако ще ползвате стола по-рядко и само когато ви дойдат гости, тогава столовете за релакс без подлакътници не са лош избор.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни