ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 02.05

Как да използваш огледалата в интериорния дизайн?

Огледалата не са само практични и функционални предмети, в които се оглеждаш набързо, преди да излезеш. Всъщност, красивите огледала, поставени на точното място и под правилния ъгъл могат напълно да преобразят всяко едно пространство, придавайки му допълнителен стил, светлина и блясък.

Как да използваш огледалата в интериорния дизайн?

Затова и не е чудно, че дизайнерите открай време използват огледала с различни форми, стилове и размери, за да създадат оптични илюзии, да подчертаят или прикрият определени обекти, да създадат настроение и разбира се, да внесат повече светлина в интериорния дизайн.

Ако ти е любопитно как можеш да използваш огледалата в дома си като истински дизайнер, съветваме те да останеш с нас.

Защото само след съвсем мъничко ще ти разкрием някой от най-популярните и ефектни трикове, които дизайнерите използват, за да придадат повече светлина, простор и блестящ шик в домовете.

mirror in hall.jpg (57 KB)

Шест ефектни начина, по които можеш да използваш огледалата в интериорния дизайн на дома си

Като начин да увеличиш светлината в стаята

За съжаление не всички стаи са толкова светли, колкото ни се иска. Със сигурност и в твоето жилище има поне една или няколко стаи, които са мрачни и тъмни, тъй като до тях не достига достатъчно светлина.

За да се увеличи светлината в стаята или коридора, може да бъде използван един съвсем простичък, но за сметка на това ефективен класически дизайнерски трик.

Просто постави огледало срещу някакъв източник на светлина (нощна лампа, полилей или друг обект, който излъчва светлина). В момента, в който запалиш изкуствените светлини, те ще се отразят в огледалото и стаята ще се освети много по-силно.

Ако пък в стаята има прозорец, през който влиза естествена светлина, но тя не е достатъчна, можеш да я подсилиш, като поставиш едно или няколко огледала срещу прозореца.

wooden mirror.jpg (54 KB)

Като начин да създадеш перфектната фокусна точка

Ако на помещението му липсва индивидуалност и характер, можеш да прибегнеш до използването на огледала, за да създадеш идеалната фокусна точка.

За да го направиш е достатъчно да поставиш няколко различни като размер и форма огледала на една от празните стени  в стаята.

Страхотен ефект можеш да постигнеш и ако съчетаеш една стена огледала и картини (или семейни снимки, ако нямаш картини). Самата комбинация между огледалата и отразяващите се в тях картини е изключително стилна и силно привлича вниманието.

Или можеш да подсилиш визията на определен обект и да го направиш “интересен” и привличащ вниманието като поставиш в близост или срещу него стилно огледало, в което обектът да се отразява.

Като начин за увеличаване на пространството

Дизайнерите открай време използват “магията” на огледалата, за да увеличат оптически пространството и да превърнат малките, тесни и скучни помещения в просторни и стилни стаи,  които всеки с удоволствие би искал да има в жилището си.

mirror in dinning room.jpg (77 KB)

В този ред на мисли, ако кухнята ти е тясна и малка и се потискаш всеки път, в който си  в нея, можеш без много усилия да промениш нещата.

Просто постави огледало на една от стените и стаята  веднага ще “увеличи” визуално размера си и ще се почувстваш много по-добре.

Искаш ли да постигнеш още по-голям ефект, постави не едно огледало, а цяла огледална стена и ще имаш не само много по-просторна и светла стая, но и помещение, което се отличава с индивидуалност и стил.

Ако пък не ти се иска да използваш огледала, вместо тях можеш да поставиш огледални плочки над мивката и работните плотове и ще постигнеш същия ефект.

По същия начин можеш да увеличиш пространството и в малката спалня. За тази стая можеш да използваш както огледална стена, така и гардероб с огледални врати.

Пространството в малката спалня можеш да увеличиш и ако използваш голямо огледало с красива рамка, което да поставиш срещу прозореца, за да отразява светлината.

А ако искаш нещо по-екстравагантно и ексцентрично, просто си направи огледален таван и спалнята ти ще изглежда не само визуално по-голяма, но много стилна и еклектична.

mirror in bed room.jpg (39 KB)

Огледалата са много полезни и за увеличаване на пространството на тесни и малки коридори. Имаш ли тъмен и тесен коридор, едно голямо подвижно огледало, поставено  в дъното на коридора ще увеличи визуално размерите му.

Друг полезен трик, който голяма част от специалистите по интериорен дизайн използват, за да увеличат пространството в малки помещения е да поставят голямо, свободно висящо  огледало в стилна рамка подпряно на една от стените.

Големите огледала могат да отразяват светлината и не само увеличават визуалното пространство, но и правят стаята още по-светла, просторна и невероятно елегантна и стилна.

Съвет: Огледалото може да бъде поставено зад някакви мебели (дизайн, фотьойли или дори маса) с цел да се намалят досадните отблясъци и да се създадат интересни оптични отражения.

Като начин за създаване на илюзия за повече простор

Малките жилища често изглеждат претрупани с мебели, това е факт. Ако и твоето е такова си напълно наясно, че няма как да махнеш мебелите, които ти пречат, тъй като те просто са ти нужни.

В този случай можеш да използваш един страхотен дизайнерски трик с огледала, с който да накараш обектите да “изчезнат” и да станат “невидими”, а помещението да изглежда много по-просторно от преди.

Разбира се, обектите няма да изчезнат наистина, но ще се набиват на очи много по-малко и помещението ще изглежда много по-голямо, празно и просторно, отколкото всъщност е.

black mirror.jpg (38 KB)

За да създадеш илюзията за повече въздух и простор, постави зад мебелите, които искаш да “скриеш” голямо подово огледало, което да отразява слънчевата светлина и да придава дълбочина на стаята.

Така фотьойла, скрина, масичката или табуретката няма да изпъкват и да смаляват стаята, а ще “потъват” навътре в илюзията за дълбочина на стаята, която си създал с помощта на огледалото.

Като начин за декорация и създаване на допълнителен шик

Красотата на декорирането с огледала е, че можеш да ги откриеш както в различни форми и размери, така и с изчистени или богато украсени рамки, които сами по себе си привличат погледа.

Казано иначе, единствено от теб зависи как ще използваш огледалата, за да декорираш дома си.

Можеш например да поставиш голямо стилно огледало в ретро рамка между два прозореца, за да внесеш повече светлина, простор и дълбочина на помещението.

А можеш да си направиш “галерия”, като закачиш няколко различни по форма огледала само върху една стена.

crazy mirrors.jpg (64 KB)

Много добър ефект се постига и ако поставиш голямо, красиво огледало над дивана, в което се отразяват картини или семейни снимки.

Като начин за създаване на повече текстура на помещението

Декораторите често и напълно съзнателно използват огледала, за да създадат допълнителна оптична (визуална) текстура на обектите, чрез която да подсилят въздействието им.

Ти също можеш да прибегнеш до използване на огледала, за да създадеш повече текстура (ако искаш, разбира се).

Можеш да го направиш по няколко начина:

  • Да поставиш огледало с красива, стилна, релефна рамка в стаята.
  • Да използваш огледалната повърхност на огледалото за отразяване на текстуриран обект, който е вътре в стаята.

При първия вариант самото огледало и по-специално рамката му е текстурираният обект и играе ролята на фокусна точка в помещението. При втория вариант, огледалото отразява обект, който вече е в стаята (ваза, антична маса, картина, елегантна лампа или друго).

small decorative mirror.jpg (42 KB)

Знаеш ли, че:

  • Когато огледалата се използват за декорация те трябва да са поставени в рамки, за да привличат погледа. Но ако се използват за визуално разширяване на пространството е по-добре да не са рамкирани.
  • Един от интериорните стилове, при който най-малко се използват огледала е скандинавският.
  • През Средновековието хората са се оглеждали не в огледала, а в различни отразяващи метални предмети. Огледалата започват да се използват едва през 16 - ти век, когато майсторите започват да изработват огледала с живак и калий.

Тази техника се е използвала до 1835 година, когато Юстус фон Либих опростява техниката като покрива едната страна на стъклената плоча със сребро.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни