Безумни отстъпки 50% на ВСИЧКО + допълнително ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ ДО ЕТАЖ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 23.4.

Как да организираме малка кухня?

Имате малка кухня и винаги, когато дойде време за готвене се изнервяте, докато откриете всичко, което ви е нужно? Мястото е малко, шкафовете - препълнени, а в чекмеджетата цари такъв хаос, че никога не сте сигурни дали ще откриете точно това, което ви трябва.

Как да организираме малка кухня?

Съгласни сме, че малките кухни са истинско предизвикателство. Но това не означава, че не можете да организирате пространството така, да ви е удобно и уютно по време на готвене.

Как да организирате малка кухня - 12 страхотни идеи

Освободете се от излишното

Извадете от шкафовете всички тенджери, тигани и уреди, които сте купували през годините. Огледайте ги добре и се запитайте дали имате нужда от всичко или можете да се разделите с нещо.

Сигурни сме, че имате уреди, които или не сте използвали изобщо или след няколко проби просто сте ги поставили в някой от шкафовете и сте забравили за тях.

Освободете се от всичко, което използвате един - два пъти годишно и оставете това, което наистина използвате редовно.

Ако пък не можете да се разделите с хлебопекарната, кухненския робот или друг обемист кухненски уред, оставете ги настрана (след малко ще им намерим място).

cooking.jpg (87 KB)

Подредете предметите според честотата на използване

Предметите, които използвате ежедневно поставете на леснодостъпно място, за да можете бързо и лесно да достигате до тях.

Чиниите и чаши за ежедневна употреба например, можете да поставите на най-долния рафт на шкафа над печката, приборите в най-горното чекмедже под работния плот, а съдовете, които най-често ползвате за готвене да закачите атрактивно на куки над готварската печка.

BG.png (82 KB)

Използвайте пълноценно вертикалното пространство

Мислите, че ако поставите шкафове до тавана, ще ви е трудно да достигате до рафтовете и няма да са ви от полза? Лъжете се.

Да, малко по-трудно ще достигате до рафтовете, но можете да приберете в тях съдовете и уредите, които използвате рядко. (Сещате се, тези, с които установихме, че не можете да се разделите с лека ръка). Така няма да ви се налага да ги отваряте често, а кухнята ви ще изглежда много по-организирана и подредена.

А относно достигането до високите рафтове, просто трябва да се оборудвате с една малка стълба и проблемът е решен.

white kitchen.jpg (48 KB)

Организирайте съдържанието на кухненските шкафове и чекмеджета

Внесете ред в кухненските чекмеджета. В най-горното чекмедже поставете всички прибори за хранене и сервиране: лъжици, вилици, прибори за салата, ножове, лъжици за разбъркване на храната и т. н., и т. н.

За това чекмедже е добре да използвате разделители, за да можете да поставите всеки един вид прибори в отделно отделение. Така още с отварянето бързо и лесно ще откривате точно това, което ви е нужно.

Второто чекмедже можете да използвате за съхранение на дребни кухненски аксесоари като рендета, шпатули, белачки за картофи, преси за чесън, отварачки  и други.

Третото чекмедже по традиция е предназначено за съхранение на покривки, кухненски кърпи, престилки и други текстилни артикули, които често се използват в кухнята.

Ако имате по-голямо и дълбоко последно чекмедже, в него можете да наредите купи за салата, контейнери за съхранение на  храна и други подобни кухненски предмети.

Организирайте шкафовете. Най-често кухненските шкафове са с два или три рафта и сигурни сме, че ги използвате, за да наредите всички тенджери и тигани, които използвате. Ако имате голяма кухня това е отлично решение, но ако разполагате с ограниченото пространство на малките кухни, трябва да сте малко по-креативни.

Можете например освен рафтовете да използвате вратите на шкафовете и страните им за съхранение на тигани, малки тенджери и други по-дребни съдове. За целта просто трябва да поставите от вътрешната страна на вратите на шкафа куки за закачане на съдове.

Или да закупите вътрешни разделители и да ги използвате вместо рафтове, за да подредите по възможно най-удобния за вас начин всички съдове, които използвате.

130517.jpg (127 KB)

Не оставяйте празни ниши

Ако в кухнята ви има някоя малка ниша, използвайте я. Подобни ниши или чупки в помещенията могат лесно да се превърнат в малък склад за съхранение на пакетирани храни, буркани и консерви.

А ако не искате склад можете да поставите в нишата няколко отворени рафта, върху които да наредите прозрачни буркани с подправки.

Друга страхотна идея е да използвате нишата като помощен бюфет или като допълнителен плот, върху който да поставите микровълновата, хлебопекарната или мултикукъра.

Окачете ножовете на стената и използвайте куки за чаши

Кой казва, че ножовете трябва да стоят прибрани в чекмедже? Поставете магнитна лента на стената и наредете комплекта ножове, който най-много използвате върху нея. Така от една страна ще си освободите място в чекмеджетата, а от друга страна ножовете ще са винаги под ръка, когато ви потрябват.

Същото се отнася и за чашите, които ежедневно използвате. Вместо да ги нареждате в шкаф, просто монтирайте няколко куки под шкафа и окачете чашите за кафе, които всяка сутрин използвате.

130793.jpg (117 KB)

Използвайте пространството над хладилника или шкафовете

Имате ли малка кухня, всяко неизползвано свободно пространство може да влезе в “работа”.

В този ред на мисли, ако са ви останали няколко свободни сантиметра между хладилника и шкафовете, можете да ги оползотворите, като поставите стилна плетена кошница, в която да съхранявате чай, кафе, някое допълнително пакетче сухи подправки или друго.

Ако пък имате място над горните шкафове, там можете да наредите предмети, които много рядко ползвате или декорация.

Помислете за сгъващ се плот

Тези плотове са изключително удобни в малката кухня. Имате ли нещо подобно, можете да го използвате както като допълнителен плот за готвене, така и като малка маса, на която да се храните.

141259.jpg (169 KB)

Или за подвижен остров

Това, че кухнята ви е малка не означава, че не можете да имате подвижен остров, напротив. В момента на пазара се предлагат малки, подвижни острови тип количка, които са много практични и функционални.

И преди да си помислите, че на малката кухня не ѝ трябват допълнителни мебели ще ви кажем, че ако решите да закупите подвижен остров можете да го използвате както в кухнята като допълнителен плот за готвене и съхранение на посуда, така и като допълнителна маса, която да изнасяте извън кухнята, когато се налага.

Всъщност, подвижният плот е толкова стилна мебел, че можете да ѝ намерите място дори във всекидневната.

small kitchen.jpg (64 KB)

Използвайте цялото пространство на стената

Казахме го преди малко, но ще го кажем и сега: Когато става въпрос за това как да организирате малка кухня, не бива да пренебрегвате свободното пространство на стените.

Имате ли малко останало местенце по тях, поставете магнитни ленти за ножове, малки отворени рафтове или закачете няколко кошници за съхранение на плодове и зеленчуци.

Поставете близо до кухнята бюфет

Ако кухнята и всекидневната са с отворена концепция, шкафът или т. нар. бюфет може да бъде чудесно място за съхранение на кухненски съдове и аксесоари.

Въпреки, че традиционно подобни мебели се използват за съхранение на покривки за маса или скъпи прибори за хранене, нищо не ви пречи да промените предназначението им и да наредите в тях всичко, което поискате.

Разбира се, това не означава просто да натикате всичко, което ви пречи в кухнята там, но с малко повече организация на вътрешността на бюфета, той ще стане място, което може да съберете всичко, което искате да запазите, но не използвате толкова често, че да намери място в шкафовете или по рафтовете в кухнята.

Не оставяйте много уреди върху плота

Нищо не разваля организацията на малката кухня така, както прекалено многото уреди, поставени върху плота. Затова е добре да поставите хлебопекарната, уреда за готвене или пасиране върху някой от страничните рафтове. Отгоре върху плота оставете само кафемашината, буркана с капсулите кафе и хартията за попиване.

Пробвайте някоя от страхотните идеи, които ви предложихме или се обърнете към експертите от Експедо, които могат да ви помогнат при организацията на малка кухня.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни