Безумни отстъпки 50% на ВСИЧКО + допълнително ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ ДО ЕТАЖ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 23.4.

Как да планираме сами обзавеждането за малък коридор?

Коридорът е онази част от жилището ви, в която гостите ви първо ще пристъпят. И повярвайте, няма да пропуснат да оценят начина, по който изглежда той и да си направят изводи за обзавеждането и на останалите помещения.

Как да планираме сами обзавеждането за малък коридор?

Затова не бива да пренебрегвате обзавеждането му и да смятате, че щом е малък и тесен няма кой знае какво да направите. Напротив. Само трябва да сте малко по-креативни и можете да превърнете малкото антре в страхотна визитка картичка на дома си.

Обзавеждане на малък коридор: 11 идеи за всеки бюджет

Заложете съвременния стил на мебелите

Най-добрият начин да придадете стил и класа на коридора е да не го претрупвате с мебели и да предпочетете мебели в съвременен стил. Защо?

Мебелите в съвременен стил са с:

  • изчистени форми и дизайн
  • многофункционални са.
  • Вписват се идеално в малки пространства.
  • Освен това се предлагат в разнообразни размери и цветове и оптимизират помещенията, без да ги претрупват.

Използвайте светли цветове за стените и гланцирани повърхности за пода

Малките коридори освен доста тесни са и тъмни, тъй като почти винаги им липсват прозорци. А това създава усещането, че всички стени притискат и то доста неприятно. За да промените това усещане, поиграйте си с цветовете на стените и пода.

За повърхностите на стените изберете светли тонове като бяло, бледо синьо, бежово или бледо жълто, а за пода заложете на светли, гланцирани повърхности, които отразяват светлината. За да разширите оптически пространството, поставете подовите покрития хоризонтално, а ако искате коридорът да изглежда по-дълъг, поставете теракота или ламината вертикално.

Създайте усещане за простор с много огледала

Огледалата, поставени в тесни помещения не само придават дълбочина, но увеличават визуално пространството и го правят по-светло. Затова не се страхувайте да експериментирате.

Коридорът ви спокойно може да “понесе” няколко големи огледала, поставени на една стена или едно, което покрива цялата стена. Ако пък държите на класическото огледало, добавете към него още няколко в различни геометрични форми. Различните по големина огледала ще добавят допълнителна елегантност и повече светлина на помещението и ще го увеличат визуално. 

Махнете шарнирните врати

Стандартните съвременни апартаменти отделят коридора от останалите помещения с врата на панти, която се отваря навън или навътре. Истината е, че тази врата не само не ви е нужна, но и прави коридора ви още по-малък.

Затова просто се отървете от нея и я заменете със стилен свод, който да осигурява плавен преход от антрето към останалите помещения в жилището. А ако искате да сте още по-креативни, можете вместо шарнирна врата да поставите плъзгащи се врати, които не заемат място и в момента са изключително актуални.

Съчетайте няколко вида осветление

Заменете напълно непрактичните за малки коридори висящи полилеи и плафоните, които бяха модерни преди години с вградени или насочващи осветителни тела, които осигуряват силна светлина. За по-голям ефект комбинирайте вграденото осветление с една или две настолни лампи, които да използвате, когато искате да придадете малко повече романтика на помещението.

Обзаведете антрето с практични и функционални мебели

Малките коридори не “понасят” тежките и обемни мебели, които претрупват пространството и го правят нефункционално.

 

  • За да “отворите” малкото входно пространство, поставете висящи отворени рафтове или стелажи на етажи. Този вид мебели предлагат не само достатъчно място за съхранение, но и придават простор и въздушност на малкия коридор.
  • Използвайте мястото зад входната врата, за да поставите висок и тесен шкаф за обувки, който можете да ползвате както за съхранение на обувките си, така и за поставка, върху която поставите купа за ключове, ваза с цветя и други малки вещи. Или вместо високия шкаф поставете шкаф тип “пейка”, който да ви служи както за съхранение на обувките, така и удобно място за сядане.
  • Заменете обемното портманто или гардероба със стилни и тънки стенни закачалки, които ще предадат семпъл и леко закачлив вид на коридора.

2b.jpg (94 KB)

Оползотворете пространството в ъглите

Ъглите са едни от най-подценяваните пространства, които обаче могат да са ви много полезни, особено ако имате малък коридор. Можете да оползотворите неизползвано пространство като поставите ъглов рафт, на който да подредите книги или растения. А можете да го използвате, за да поставите огледало, стилна етажерка, да окачите няколко картини или да поставите закачалки за дрехи.

Поставете тапет за “уау” ефект

Тапетите безспорно са алтернатива на боядисването на стените. Нашият съвет при обзавеждането на малък коридор обаче е да използвате тапет само на едната стена. А дизайнерите препоръчват да се спрете на тапет в ярки, свежи цветове като жълто, тревисто зелено или небесно синьо, за да създадете “уау” ефект и да увеличите още повече визуалното пространство и светлината в антрето.

Използвайте всеки свободен сантиметър

Ако имате мъртво пространство в края на антрето, вместо да го оставяте празно го оползотворете. Можете например да поставите:

  • стилна масичка с огледало
  • отворен рафт над нея
  • елегантна пейка
  • затворен шкаф за обувки с място за сядане.
  • можете да си направите кът за цветя, за да внесете повече уют в помещението.

Оползотворете мястото под стълбите

Ако имате щастието да живеете в къща или мезонет например и имате стълби, можете да използвате подстълбищното пространство като място за съхранение на обувки и други вещи. Поставете под стълбището вградени затворени шкафове с изтеглящи се чекмеджета, в които можете да прибирате всички вещи, които не искате да са пръснати из коридора.

Декорирайте с мярка и вкус

Това, че коридорът ви е малък не означава, че няма нужда от декорация. Единственото, за което трябва да внимавате да не прекалявате с декоративните елементи. Няколко свежи картини или семейни снимки по стените, едно  - две зелени растения, малко книги по отворените рафтове са достатъчни, за да създадат усещане за уют и индивидуалност на коридора.

3b.jpg (158 KB)

Още няколко допълнителни малки съвета

  • Не оставяйте обувките си разпилени по пода. Това винаги прави лошо впечатление. Използвайте шкафовете за обувки, за да има коридора ви винаги прегледен вид.
  • На закачалките в антрето дръжте единствено палтото, което най-често използвайте, а останалите връхни дрехи прибирайте в гардероба в спалнята или в килера.
  • За да спестите и организирате пространството в малкия коридор, използвайте максимално вертикалното пространство. Тоест, използвайте стените, за да поставите висящи мебели като етажерки, рафтове и шкафове и оставете пода свободен от мебели. Ако не можете да го направите и ви трябват и свободно стоящи шкафове, нека те да са многофункционални или трансформиращи се.
Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни