ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 02.05

Как да се избавим от молците в гардероба?

Молците в гардероба могат да създадат много неприятности. Знаете ли, че можете да премахнете молците с черен пипер или лавандула? Поставете стръкчета лавандула между дрехите и черен пипер на дъното на гардероба. След няколко дни  силният аромат на пипер изчезва, затова го заменете с нов. Също така можете да изнесете дрехите си на студа през зимата, след което да почистите внимателно гардероба си.

Как да се избавим от молците в гардероба?

Трудно е да се отървете от нежеланите посетители. Знаете ли как да се борите с тях? Ето няколко съвета как да се отървете от молците по естествен начин, но и как да предотвратите присъствието им в гардероба. Не е нужно да се притеснявате, че мирише на нафталин, който и баба ви е използвала навремето. Хранителният молец също може да ви притесни следващия път.

Гардеробен или кожен молец

В гардеробите на нашите домакинства най-често има гардеробен молец и по-рядко кожен. Молецът е всъщност малка пеперуда с размер 4 – 8 мм. Самият вредител са ларвите на споменатата пеперуда, които се хранят с мъртвите клетки. Обикновено се съдържа в естествени материали като вълна, кожа или пера. Друг интересен факт за него е водата. Той не се нуждае от редовно снабдяване с течности за да оцелее. Молецът сам се снабдява с необходимите течности, благодарение на специфичния си метаболизъм

Молците обичат тъмната и влажна среда, т.е. нашите гардероби, килери и скринове. Но не понасят теченията, студа и проветряването на дрехите.

BG.png (82 KB)

Профилактика: Редовно почистване

Основата на успеха е профилактиката. Създайте среда у дома, която молците мразят. Проветрявайте редовно не само стаите, но и дрехите от гардеробите. Най-добре е да планирате редовно почистване на гардероба през зимата. Оставяйте понякога да е студено, за да сте сигурни, че молецът няма да остане във вашата спалня или хол.

Не оставяйте прозорците покрити с щори или завеси. Молeцът обича тъмнината, пуснете светлината в стаята и отворете гардероба.

Основни правила:

  • 1x – 2x в годината направете голямо почистване, най-добре е през зимата
  • Проветрете дрехите на студ или на слънце
  • Съхранявайте само сухи дрехи в гардероба, за да предотвратите влагата
  • Не залепвайте тапети или килимчета в гардероба
  • Перете редовно, дори и леко износените модели

141041.jpg (151 KB)

Природни съвети: Лавандула или пипер

За силата на лавандулата вече е била известна на нашите баби. Торбички с уханни цветя от лилави растения поставяйте сред дрехите през цялата година. Именно проникващият аромат обезкуражава молците, а ползата е приятната миризма на дрехите. Тези, които не обичат аромата на лавандулови цветя, могат да опитат с  пипер. Да, правилно ви казвам. Изсипете пипер, независимо дали е смлян или на цели топчета, в дъното на гардероба. Оставете за 2-3 дни и сменете с нов. Острата миризма на пипер прогонва молците

levander.jpg (243 KB)

Има и други билки, които отблъскват молците. Опитайте торбички със сушена портокалова кора, пелин, хмел или розмарин. Подобно действие имат  сапуните от жълтък или сапуните със споменатите билки. Някои експерти препоръчват да поставите парче кедрово дърво между дрехите.

Друг вариант, използван от нашите баби, е старият вестник. Най-доброто от  времето на нашите баби, но можете да опитате и с това, което продават днес. Черното мастило отблъсква молците. Но вероятно днешните цветове не са толкова агресивни, колкото тези от миналото.

Молци в гардероба: Какво ще кажете за това?

Току-що  сте намерили молец в гардероба си? Не чакайте изобщо, а веднага почистете. Извадете, проветрете или изперете всички дрехи от гардероба и ги оставете да изсъхнат добре. Избършете гардероба със сапунена вода и го оставете да изсъхне. Поставете гореспоменатите торбички с билки или вестници заедно с чисто пране.

ventilate clothes.jpg (94 KB)

Добре действат и така наречените лепенки или феромонни ленти със залепваща повърхност, към която се залепва молецът. Пазарът предлага и спрейове на химична основа, които убиват молци и ларви.

Всеки познава типичната миризма на нафталин от гардеробите на нашите баби.  Днес р-дихлоробензенът, който е без аромат, ще замени неприятния и много силен аромат на нафталина.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни