ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 02.05

Как да се отървете от мазнините в кухнята

Редовното почистване и чистотата в кухнята е важно не само от естетическа гледна точка, но и за безопасността, ефективността на готвенето и Вашето здраве. Използването на подходящи почистващи препарати ще направи почистването по-лесно и по-ефективно. Днес ще Ви посъветваме как да се отървете от мазнините в кухнята.

Как да се отървете от мазнините в кухнята

Мазнините от готвене и печене се получават в резултат на топлинната обработка на мазнините и олиото, които използваме при готвене, пържене и печене. По време на приготвянето на храната, мазнината се отделя от храната и може да остане върху повърхността на съдовете, кухненските прибори, аспираторите, стените или други повърхности. Тази мазнина може да се вижда под формата на мазни петна или загоряло.

Как да се отървем от мазнините в кухнята? Предлагаме Ви няколко съвета как да го постигнете:

1.      Редовно почистване

Редовното почистване е в основата на чистата кухня. Определете си рутинно време за почистване и се придържайте към него. В идеалния случай трябва да имате ежедневен, седмичен и месечен график за почистване.

2.      Измивайте веднага чиниите

След използването на чиниите, приборите и другите кухненски инструменти е най-добре да ги измиете веднага. Това ще предотврати натрупването на храна и мазнина, което трудно може да се отстрани по-късно.

3.      Старателно избършете повърхностите

Избърсвайте редовно повърхностите като кухненските модули, масите, работните плотове и котлоните. Използвайте почистващи препарати, подходящи за специфични повърхности. Мазнините могат да се натрупат и да се утаят по стените и тавана. Периодично мийте стените и тавана в кухнята с топла вода и сапун, за да ги премахнете. Не забравяйте да премахнете мазнините с подходящ почистващ препарат и от стъклените повърхности, като прозорци и стъклени врати.

4.      Измийте пода

Измиването на пода трябва да бъде част от почистването. Използвайте подходящ почистващ препарат за под, за да премахнете петната и мазнините.

5.      Чисти кърпи и гъби

Използвайте чисти кърпи и гъби при почистването на повърхности и съдове. Сменяйте гъбите и  кърпите за миене на съдовете веднъж седмично, може и по-често, ако има признаци на износване или неприятна миризма. Препоръчваме да перете кърпите веднъж на 7 дни или по-рано, ако бързо се замърсяват или започват да миришат лошо. Чистите гъби и кърпи помагат за поддържане на хигиената в кухнята и намаляват риска от разпространение на болести и бактерии.

hood cleaning.png (1.10 MB)

6.      Редовно почистване на фурната, аспиратора и филтрите

Уредите като фурна и аспиратор трябва да се почистват редовно. След всяко печене отстранявайте остатъците от храна и мазнините, които могат да се натрупат. Почиствайте редовно филтъра на аспиратора или сменете филтъра според инструкциите на производителя. Мазнините могат да се натрупат върху филтъра и да намалят ефективността му.

7.      Използвайте капаци за защита

Използвайте капаци или други покрития за защита на тенджерите и тиганите, когато готвите, за да предотвратите разпръскването на мазнина върху околните повърхности.

cleaning products.png (1.43 MB)

Съвети за ефективни почистващи продукти:

1.      Търговски почистващи препарати

Има търговски почистващи препарати, предназначени специално за почистване на кухненски повърхности. Тези препарати обикновено са ефективни при премахване на мазнини от стени, плотове и уреди

2.      Сода бикарбонат

Содата за хляб е чудесно естествено почистващо средство за премахване на мазнини. Смесете сода за хляб с вода, за да направите паста и след това я използвайте за почистване на мазни повърхности. Изплакнете с вода и избършете със суха кърпа.

3.      Оцет

Оцетът е друго естествено почистващо средство, което може да се използва за премахване на мазнини. Смесете оцет и вода в съотношение 1:1 и използвайте тази смес за избърсване на мазни повърхности. Изплакнете с вода и избършете със суха кърпа.

4.      Лимонов сок

Лимоновият сок е кисел и има почистващи свойства. Можете да го използвате за отстраняване на мазнини от различни повърхности. Нанесете лимонов сок върху мазната повърхност, оставете да подейства, след което избършете с кърпа или гъба.

5.      Течен сапун

Смесете течния сапун с топла вода и използвайте тази смес за измиване на съдове, тенджери, тигани и прибори, засегнати от мазнините. Течният сапун ще помогне за разтваряне на мазнината.

Не забравяйте, че е важно да използвате правилните почистващи продукти и методи за вида на повърхността, за да не повредите материалите или повърхностите в кухнята. Винаги следвайте инструкциите на производителя и тествайте новите почистващи продукти или методи на незабележимо място, за да сте сигурни, че не причиняват проблеми.

cleaning the cooker.png (1.60 MB)

Мазнините, както и другите примеси от готвене, могат да бъдат проблематични по няколко причини. Защо е добре да поддържаме кухнята чиста?

Естетичен елемент

Кухнята без мазнини и други примеси изглежда по-хубава и по-приятна. Създава положително впечатление у гостите и членовете на семейството.

Хигиенен фактор

Чистата кухня е в основата на поддържането на хигиената във вашия дом. Остатъците от храна, мазнините и мръсотията, могат да бъдат идеални места за развитие на бактерии и микроби.

Здраве

Чистата кухня оказва огромно влияние върху вашето здраве. Ако готвите и приготвяте храна в чиста среда, намалявате риска от замърсяването на храната и последващото заболяване.

Безопасност

Мазнините и мръсотията в кухнята могат да бъдат опасни, тъй като увеличават риска от пожар. Например мазнината върху печката или аспиратора може да предизвика пожар, ако се запали.

Удобство и ефективност

Кухнята без мазнини и други замърсявания създава приятна и комфортна среда за готвене и хранене. По-приятно, по-бързо и по-ефективно е да работите в чиста и организирана среда.

По-дълъг живот

Поддържането на вашата кухня чиста, може да помогне за удължаване на живота на кухненските уреди и повърхности. Мръсотията и греста могат да причинят износване и повреда.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни