ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 02.05

Грижите ли се правилно за матрака? 7 стъпки за редовна грижа, за матрака

Всеки матрак изисква редовна грижа, която поддържа матрака чист и ще удължи използването му. Много от нас забравят да почистят матрака. Ето няколко лесни съвета за редовна поддръжка на матрака. За по-голям комфорт и хигиена препоръчваме използването на протектор за матрак или топер от дунапрен.

Грижите ли се правилно за матрака? 7 стъпки за редовна грижа, за матрака

Грижа за матрака в 7 стъпки:

  1. Обърнете матрака. За предпочитане е на всеки 3 месеца. Обръщането спомага за изравняване, предотвратява провисването и удължава използването на матрака.
  2. Почистете матрака с прахосмукачка. Редовното почистване на матрака с прахосмукачка ще помогне за премахване на мръсотия, прах и други частици, които могат да се натрупат с времето. Най-добре е да почиствате матрака с прахосмукачка поне 1x месечно.
  3. Оставете да преминава въздух. Прекомерната топлина и влажност могат да повлияят негативно на живота на матрака. Не трупайте никакви неща под леглото, важно е въздухът да може да преминава безпроблемно под него.
  4. Използвайте протектор за матрак. Предпазва матрака от течности, прах и петна, а също така улеснява почистването му. Перете протектора за матрак 4 x годишно.
  5. Не скачайте. Скачането или стоенето върху матрака може да причини по-бърза повреда и износване. Използвайте матрака само за сън и седене.
  6. Оптимална поддръжка. Важно е да изберете правилната подматрачна рамка, която ще създаде опора и ще предотврати увисването. Подходящи са решетъчните или ламелните. Ще оцените и масивната рамка за легло, с централна опора, която поддържа матрака в средата.
  7. Перете калъфа. Използвайте матрак със свалящ се и перящ калъф. Калъфите се перат при температура мин. 40 °C два пъти годишно, оптимално 3 пъти годишно.

 

Следвайки тези стъпки, вашият матрак ще бъде чист и свеж. Ще удължите използването му и ще ви служи години наред. Имайте обаче предвид, че обикновено се препоръчва да сменяте матрака си след 4-6 години употреба.

150307i.png (546 KB)

Матрак от пяна BILL

 

Премахване на петна

Мазните петна поръсете със сода за хляб и я втрийте в тъканта с мека гъба. Оставете да действа за кратко, около 30 минути, след което почистете с прахосмукачка Можете да повторите процедурата. Също така можете да нанесете малко количество препарат за миене  с хладка вода.

Петната от урина премахнете възможно най-бързо. Незабавно попийте останалата част от урината с хартиена кърпа и не търкайте със сила, която иначе би избутала урината обратно в матрака. Изперете калъфа веднага. Петното върху матрака поръсете със сода за хляб, оставете да действа 30 минути и почистете с прахосмукачка. Във втората стъпка смесете около 1 супена лъжица сода за хляб, около 100 ml водороден прекис и капка течност за миене на съдове. Нанесете върху петното и оставете да изсъхне, след което почистете с прахосмукачка. Можете да повторите процедурата няколко пъти.

148624i.png (603 KB)

Топер от пяна FANY

 

Петната от кръв третирайте незабавно. Забравете за топла вода. Винаги отстранявайте кръвта със студена вода и сода за хляб. Направете гъста смес, която да нанесете директно върху петното, оставете да действа 4-8 часа. Почистете остатъка от сместа с прахосмукачка. Засъхналите петна се почистват много по-трудно. В този случай използвайте мек почистващ препарат, студена вода и бакпулвер. Нанесете получената смес върху матрака и я оставете да действа през целия ден.-

Премахване на миризми

Дори и в този случай използвайте силата на сода бикарбонат, така наречената хлебна сода. Содата перфектно абсорбира миризмите, влагата и мазнините. Тя ще се превърне в незаменим помощник не само в кухнята, но и при почистването. Поръсете матрака със сода за хляб, разтрийте го леко с гъба и го оставете да подейства около 60 минути. След това внимателно почистете с прахосмукачка целия матрак и го оставете да изсъхне на топло място. Преди да започнете да използвате матрака, той трябва да е добре изсъхнал.

СЪВЕТ: Прочетете най-популярната статия сред нашите читатели: „Знаете ли как да почистите дивана със сода?

 

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни