ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 02.05

Защо да изберем матрак с мемори пяна?

През последните години популярността на матраците от мемори пяна силно нарасна.

Защо да изберем матрак с мемори пяна?

Затова това предполагаме, че ако в момента сте изправени пред избор на нов матрак се питате дали да се спрете на мемори матрак или да се доверите на изпитаните през годините матраци с пружини  (покет или бонел система).

Разбира се, крайното решение е изцяло ваше, но ако искате да научите малко повече за мемори матраците и какви са техните предимства пред останалите видове, съветваме ви да останете още малко с нас.

Какво представляват матраците от мемори пяна?

Най-общо казано, този вид матраци се състоят от ядро от полиуретанова пяна и няколко слоя високоеластична пяна с висока плътност.

Мемори пяната използва топлината на тялото ви, за да омекне и за да се оформи според формата му.

Така, когато легнете върху матрака, той може да ви осигури изключителен комфорт и добра опора, а когато станете от него, той не само възвръща първоначалната си форма, но и има способността да “запамети” формата на тялото ви и любимата ви позиция на сън.

Obrázek2.jpg (37 KB)

Къде е възникнала идеята за мемори пяната?

Материалът мемори пяна е разработен през 1966 година за целите на НАСА.

Първоначално е бил предназначен за облицоване на седалките на астронавтите, за да облекчи и намали интензивността на налягането на гравитацията при излитане и кацане на космическите совалки.

Малко по-късно и други отрасли откриват невероятните характеристики на пяната и висококачественият материал бързо започва да навлиза първо в медицината, а след това и в много други сфери на производство.

През 90 - те години на миналия век материалът е продаден на публична компания, която започва да го използва за производството на матраци и така на практика променя “играта” и прави революция в света на матраците.

Днес почти всяка една компания за матраци произвежда и предлага на пазара матраци, възглавници и много други продукти от мемори пяна.

 Obrázek3.jpg (15 KB)

8 причини, поради които хората избират матраците от мемори пяна

Облекчават и предпазват от появата на схващания и болки

Когато се отпуснете върху леглото (и матрака, разбира се), върху тялото ви започват да действат гравитационни сили, които го притискат към матрака.

Ако спите продължително време на матрак с пружини е възможно след време да започнете да усещате натиск и болки в определени зони на тялото.

Това се случва, тъй като пружинният матрак може да ви осигури добра опора само върху конкретни зони на тялото, докато други зони остават без стабилна опора.

А това може да причини болки в кръста, напрежение в мускулите, схващания и други.

Мемори пяната има функция за температурна чувствителност, която помага за облекчаване на болките, възникнали от натиска на контактните точки на тялото.

Казано простичко, матраците с мемори пяна имат свойството да “откриват” болезнените точки на натиск и да ги облекчават, с което ви помагат да спите по-добре и непробудно.

Obrázek4.jpg (33 KB)

Поддържат гърба и гръбначния стълб в правилна позиция

Матраците с мемори пяна имат способността да се приспособяват към контурите на тялото ви и да намаляват натиска с до 50%.

А това поддържа тялото подравнено и в правилна позиция, което от своя страна помага за поддържането на гръбначния стълб и облекчаване на болките в гърба и кръста.

Подходящи са за всички пози на сън

Тъй като мемори пяната равномерно разпределя телесното тегло и регулира температурата, то матраците от мемори пяна са идеални за всички позиции за сън.

Така например:

  • Ако обикновено спите по гръб, мемори матракът може да ви предложи отлична лумбална опора като се приспособи към спецификите на гръбначния ви стълб.
  • Тези от вас, които спят настрани също ще бъдат много доволни, тъй като матракът облекчава точките на натиск в областта на раменете и коленете и едновременно с това осигурява сигурна опора на кръста, поддържайки гръбначния ви стълб в правилна позиция.
  • Ако пък сте от хората, които обикновено спят по корем, тези матраци имат способността да поддържат естествената извивка на гърба ви, за да намалят натиска върху долната част на гърба и гърдите.

Изолират и абсорбират движението

Ако споделяте матрака с партньор, който се движи много нощем или който често става от леглото, спокойният и здрав сън е почти немислим, тъй като вие усещате всяко едно негово движение.

Е, матраците с мемори пяна са идеалното решение за вас и за хората, които като вас спят много леко. Казваме го, тъй като мемори пяната ви гарантира пълна независимост по време на сън.

На практика можете да си легнете доста след партньора си, да скачате върху своята половина, ако щете и той няма да усети движенията ви и да се събуди.

И обратно. Той може да става и ляга колкото пъти иска през нощта, а вие ще продължавате да си спите сладко и непробудно.

Obrázek5.jpg (27 KB)

Устойчиви са на акари и са хипоалергични

За разлика от другите видове матраци, в които праховите акари и други алергени намират много благотворна среда за развитие, матраците с мемори пяна са много по-устойчиви на акари.

Това е възможно, тъй като този вид матраци са високоеластична и плътна структура (без свободни пространства както са матраците с пружини), което не позволява на акарите, мухъла и други видове алергени да проникнат и се развиват в матрака, предизвиквайки алергии.

В този ред на мисли, матраците от мемори пяна са идеалното решение за хора с алергии, при които дори и минимално наличие на прахови акари предизвиква силни алергични реакции.

Издръжливи и дълготрайни са

Мемори матрак със средно качество може да издържи до 8 години, а този от висок клас и с по-високо качество на пяната може да издържи над 15 години.

Само за сравнение: Матраците с пружини обикновено имат живот от 7 - 8 години, но са склонни към провисване, което често съкращава животът им и се налага да бъдат сменени много по-рано.

Животът на въздушните и водните легла е от седем до десет години, но за да достигнат тази продължителност на експлоатация се налага честа подмяна на някой от елементите им.

Матраците с мемори пяна не само са доста издръжливи, но за поддръжката им не се изисква нищо повече от периодично обръщане и почистване с прахосмукачка, когато се налага.

Obrázek6.jpg (30 KB)

Регулират температурата

Преди да кажете, че мемори матраците задържат топлината и не е възможно да регулират температурата ще ви кажем, че грешите.

Да, преди години наистина един от недостатъците на матраците от мемори пяна беше, че задържаха температурата на тялото, но днес това не е съвсем така.

Днес моделите от висок клас, които се предлагат на пазара се произвеждат от високо графена мемори пяна, която се състои от графенови частици, които насърчават оптималната проводимост на топлина и прохлада.

Тази революционна функция позволява на матраците да приемат идеалната температура в зависимост сезона, като по този начин не само насърчават здравословния сън и осигуряват оптимална почивка, но и предотвратяват честите нощни събуждания.

Не увисват и не потъват

Най-новото поколение от този вид матраци се произвеждат от висококачествени адаптивни материали, които предлагат точното съчетание на удобство и комфорт.

Освен това са с иновативен дизайн с отворени клетки, поради което можете да бъдете напълно сигурни, че матракът, на който спите няма нито да провисне, нито да се изкриви или по него да се образуват неприятни бучки.

Obrázek7.jpg (47 KB)

Как да изберете вашия матрак с мемори пяна?

Както споменахме още в началото, решението на кой от видовете матраци ще се спрете е изцяло ваше.

И все пак, ако сте решили да се възползвате от многото предимства на матраците от мемори пяна, ето на какво е добре да обърнете внимание при покупката.

Дебелина на еластичния слой - Както отбелязахме съвсем в началото, мемори матраците се състоят от сърцевина от полиуретанова пяна и няколко слоя друг вид пяна.

При избора на матрак е добре да обърнете внимание на дебелината на полиуретановата пяна, а не на целия матрак, тъй като тъкмо тя следва контурите на тялото.

За да заслужи името си “матрак от мемори” дебелината на полиуретановия слой трябва да е минимум 7 см.

В този ред на мисли, ако искате да се чувствате наистина удобно и комфортно, имате ли възможност избирайте модели с възможно най-голяма дебелина на високоеластичния слой (между 15 и 18 см).

Казваме това, тъй като колкото по-голяма е дебелината на този слой, толкова по-голям комфорт и обгръщащи способности на матрака ще получите.

Obrázek8.jpg (23 KB)

Структура на мемори матрака - Относно структурата на матрака към момента се предлагат основно модели с микро гел или с отворена клетка.

Матраците с гел включват към класическия състав на мемори пяната и микро гел с перли с охлаждащи свойства.

Моделите с отворена клетка се произвеждат от класическа мемори пяна, като разликата е, че структурата на самата високоеластична пяна е със структура на отворена пчелна пита, която създава ефект на въздушни мехурчета.

Тази структура прави възможни по-добрата вентилация и циркулация на въздуха.

 

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни