ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 02.05

Как се е променило обзавеждането и аксесоарите в дома през годините?

За всеки от нас е важно да живее и работи както във функционално пространство, така и сред приятна обстановка. Ето защо обръщаме толкова голямо внимание на обзавеждането и на всички аксесоари, които биха допринесли за по-големия комфорт и естетика.

Как се е променило обзавеждането и аксесоарите в дома през годините?

Въпреки че и днес интериорните дизайнери се връщат към много тенденции от миналото, съвременните домове изглеждат значително по-различно.

Впуснете се с нас в едно малко пътешествие назад във времето, за да разберете откъде се появява концепцията за първите мебели, какви са били те и как са се изменили през вековете.

Обзавеждането в Древен Египет, Индия и Римската империя

В далечното минало обзавеждането на домовете било по-скоро инстинктивно – с подръчни материали и произволна форма.

Египтяните са първите, които подобряват интериора си посредством обагрени с рисунки вази и съдове, покрити с кожи или текстил тежки мебели. Смята се, че именно от Египет произлиза днешната версия на канапето.

За да демонстрират богатство и лукс, римляните започнали да поставят удобни и модерни за своето време възглавници върху мебели от дърво и дялан камък.

От своя страна, древните гърци се фокусирали върху сложно изработени мебели и тяхната декорация. Създавали елегантни маси, столове и обзавеждане от благородни метали и слонова кост.

Подобно било развитието на обзавеждането и аксесоарите сред първите азиатски цивилизации - Китай и Индия. Разликите при всеки от народите се състояла в орнаментиката, подбора на цветове и използваните изображения в декорациите.

 Причините за това често били съвсем тривиални – по-големи находища на определен тип камък или дървесина, по-достъпни съставки за дадени багрила, дизайн и материи, съобразени функционално с местния климат и т.н., но понякога отразявали мирогледа на зараждащата се култура и житейска философия на всяка нация.

Средновековие, готика и Ренесанс

Римската архитектура еволюира през Средновековието в готически стил. Оребрените сводове, заострените арки и „летящите подпори” за първи път се появяват във Франция, намирайки приложение в катедрали и абатства.

Дизайнерските средновековни влияния се смекчават в заоблени арки и нежни форми на интериора в съзвучие с посветения на изкуството и красотата тогавашен европейски живот.

За появилия се през 17-и век в Италия бароков стил, определян днес от някои като „пълен кич”, са характерни масивните и богато гравирани мебели, покрити с много кадифе.

2 (2).png (853 KB)

В следващия 18-и век в Рим, Торино и други италиански градове интериорният дизайн придобива неокласически форми, изразени в геометрично оформени шкафове и фотьойли, покрити със злато, много скъпоценни камъни и екзотични елементи.

По-голяма пищност на интериора през бароковия период придават и мраморните и конзолни маси с позлатени извити крачета, диваните тип „лежанка” и пищните завеси, балдахини и драперии.

Изискаността на стила рококо

Появил се в началото на 18 век, стилът рококо акцентира на пастелните нюанси с бяло и позлата, многослойния скъп текстил и мебелите, декорирани с инкрустации, художествена дърворезба, тапицерии с копринен плат.

Сред разновидностите откриваме дивани, фотьойли, столове с високи облегалки, легла, пейки, които са с извита форма на краката, а мебелите обикновено били украсени с орнаменти на лози и цветя.

Арт нуво и арт деко

Макар и само за няколко десетилетия – от 1880 до 1910 г., арт нуво повлиява силно тенденциите в интериора със своите мебели от лъскаво дърво, с огледалата, пищните лампиони и цялостната екзотика в обзавеждането. Открояват се правите крачета, а на мода са масите от стъкло.

Арт деко обхваща периода на 30-те години и най-характерното за него е да се използват неръждаема стомана и хром, геометрични форми, широки извивки и присъствието на много кожа.

Освен богатата гама от материали, стилът се отличава с изчистени прави линии на малките мебели, витражи в дневните, по-тъмните тонове на стените и по-оскъдната декорация.

Съвременният интериор – бохо, индустриален, нордик

Отличителен елемент на интериорния дизайн днес е свободата – личното усещане за комбинации от всеки континент и времева епоха. Но и в свободата съществуват правила и модни течения, които трябва да се спазват. Акцентира се върху архитектурните детайли, смели цветни блокове, високите тавани, стенно изкуство и абстрактни фигури.

Предпочитат се смелите, но изчистени мебели - без извивки и декорация. Неутралната палитра на цветовете – най-вече с естествени нюанси, вървят ръка за ръка с ярки тонове при някои мебели. Откритите крачета отново са особено популярни.

2 (1).png (910 KB)

Привържениците на бохо стила допълват интериора си с аксесоари като пъстри възглавници, килими и одеяла. Създава се артистична, волна атмосфера с цветни дървени масички с дърворезба, диван с плътна покривка с ресни, плетени столове и др.

От друга страна, в края на миналия век индустриалният стил отговаря в най-голяма степен потребителите, желаещи модерен и креативен декор, носещ в същото време носталгията по отминала епоха.

Естествените материали, неутралните цветове, металните елементи, лампите с регулируемо рамо, етажерките от палета и аксесоари като големи часовници са само част от модерното внушение на смелия и по-нестандартен индустриален стил.

Няма как да не се отбележи и силното влияние на нордик. Едновременно елегантен и семпъл, авангарден и функционален, скандинавският стил е много популярен благодарение на способността си да съчетава в едно изкуство и уют с типичните си бели, сиви и бежови цветове.

Мебелите от нордик течението са от дърво, с изчистени форми и опростени линии. Върху подовите настилки от ламинат или паркет се акцентира на меките килими, а характерни за декорацията са големите картини и пъстрите възглавници.

Навлезлите технологии в бита налагат елегантни, удобни, но най-вече – мултифункционални решения. Смарт технологиите вече се срещат не само във всеки уред, но може да се вплитат и всяка част от електрообзавеждането.

Предпочитани от съвременния човек са практичните трансформиращи се мебели, както и меките килими върху ламинат или паркет, удобни дивани и ергономични столове в максимално отворени пространства.

Все повече се налагат тенденции като простота, екологично произведени и рециклируеми материали, а разнообразието на пазара и свободата за смесване на много стилове гарантира възможност да се изгради и създаде неповторим и интересен интериор във всеки дом.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни