ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 02.05

Какви картини за дома да изберем?

Произведенията на изкуството имат способността да трансформират пространството и да вдъхнат индивидуалност на всяка една стая от дома.

Какви картини за дома да изберем?

Ето защо, да допълните интериора си с картини, които отразяват вашите вкусове и създават атмосфера, която е едновременно привлекателна и много лична е отлично решение.

Ние обаче разбираме, че ако човек не е куратор или художник може да изпита известни затруднения при избора подходящите на картини.

Затова се обърнахме към професионални интериорни дизайнери и експерти по обзавеждане и декорация за дома като Expedo, които да ви преведат през процеса на избор на изобразително изкуство за дома ви.

Съобразете се с пространството и с бюджета си

Безспорно темите, стиловете, форматите и размерите на този вид декорация на дома са толкова много, че лесно можете да се изгубите при избора на картини.

За да стесните полето на търсене е добре да започнете, като си отговорите на няколко много важни (и стратегически) въпроса.

А именно.

Къде смятате да поставите картините и с какво пространство разполагате?

Първо помислете за пространството, което картината или картините ще заемат на стената.

Ако трябва, измерете свободното пространство, с което разполагате на стената и визуализирайте мислено къде и как искате да разположите картините.

Така по-лесно можете да прецените дали да заложите на една голяма картина или на група от няколко по-малки произведения на изкуството.

Obrázek2.jpg (41 KB)

С какъв бюджет разполагате за покупка на картини за дома?

Другият много важен въпрос, по който трябва да вземете предварително решение е какъв бюджет можете да отделите за покупка на картини за стена.

Съветваме ви да не подминавате този въпрос, тъй като, ако се насочите към оригинални произведения, цената може да е доста висока, докато ситопечатите се предлагат на достъпни цени.

Спазвайте мащабите и се съобразете с цветовете на вашия интериор

Що се отнася до избора на мащабите (размерите) на картината, тук е най-добре да се съобразите както с големината на стаята, така и дали стената, на която искате да поставите изобразителното изкуство е изцяло празна или не.

Obrázek3.jpg (36 KB)

 

Казано иначе, ако избирате картина за стената на малка стая като спалня е добре да помислите за декорация в по-малки формати.

Ако пък имате голяма всекидневна (хол) и искате да придадете повече простор на пространството, можете да заложите или на платно с голям формат, или да наредите група от няколко платна на галериен принцип.

Не е зле и да се съобразите с цветовете на останалия интериор на помещението.

Така например, ако имате синя стена, диван или друга мебел в сини нюанси, една картина в топли, жълти цветове ще резонира особено добре и ще се превърне в акцент на стаята.

А ако имате мебели в класически стил от необработено дърво, тогава едно платно в червени или ръждивочервени нюанси ще подчертае топлите аспекти на вашия дом.

Избирайте платната въз основа на атмосферата на стаята

Както и сами знаете, всяка стая от дома носи своя, собствена атмосфера и индивидуалност.

В този ред на мисли, при избора на платната, скиците или паната за стена не е зле първо да решите за коя от стаите търсите декорация.

За спалня

Спалнята е ваше светилище, вашето лично и неприкосновено пространство.

Затова голяма част от интериорните дизайнери и експертите препоръчват за тази стая да инвестирате в оригинални платна, които правят “изявление”.

Но тъй като спалнята е и мястото, на което преди всичко отмаряте и си отпочивате, картините и декорацията, която ще поставите там не трябва да е с прекалено завладяващ дизайн или цветове.

Добър избор за тази стая са платна, в които има естествени земни или сини цветове, картините с пейзажи,  както и абстракциите в по-топли, неутрални и успокояващи цветове, които да внасят спокойствие и да ви карат да се сгушите уютно под завивките.

Що се отнася до това къде е най-добре да поставите картината (картините) в спалнята, то разположението им зависи изцяло от вас.

Ако искате платното да е първото нещо, което да виждате щом отворите сутрин очи, тогава е добре го поставите на срещуположната стена на леглото.

Ако искате да му се любувате, докато се приготвяте за лягане или ставане, тогава можете да го поставите над леглото, над тв шкафа, на тясното пространство между скрина и поставката за телевизора и т.н., и т.н.

За всекидневна

Ако една от стените в дневната (хола) е изцяло свободна, няма да сгрешите, ако поставите група от картини и да ги подредите като в галерия.

Не се страхувайте да смесвате произведения на изкуството, теми и дори размери на картините.

Така например, много стилно решение е да групирате на едно място маслени платна, акварели, фотографии, пана за стена и дори колажи.

Освен стиловете, не се притеснявайте да смесвате и темите и размерите на картините.

Obrázek4.jpg (42 KB)

Докато произведенията на изкуството, групирани на галериен принцип стоят идеално, поставени на напълно празна стена, ако искате да поставите голяма картина във всекидневната е добре да я разположите над дивана.

 

В антре (коридор)

Антретата обикновено са тесни и дълги пространства, които могат да бъдат със затворен или отворен план.

За подобни пространства картините са изключително важни, тъй като от една страна са основната декорация на стените. А  от друга страна, особено, ако са подбрани правилно създават усещане за приемственост между различните функционални среди на дома.

За антрето са много подходящи литографии, фотографии, както и малки формати маслени или ситопечатни картини.

Относно най-добрите места, на които можете да поставите картините в антрето, всичко зависи отново от размера и формата на пространството.

Ако антрето е малко и квадратно, добра идея е да създадете композиция от няколко картини с малък формат, които да поставите на стената срещу входната врата.

А ако имате дълъг и тесен коридор с отворен план, тогава можете да разпределите картините по протежение на стените.

За трапезария и кухня

Без значение дали използвате трапезарията всекидневно или само, когато посрещате гости, това е помещението, в което можете да бъдете много смели.

За това помещение много добър избор са големите картини с поразителни цветове, смели графики, както и паната за стена, 3D изкуството, дори нещо ръчно изработено и много еклектично.

Мястото на картините за трапезарията е там, където ще се виждат от всички, седнали на масата, тъй като идеята да поставите картина в това помещение е да е достатъчно интересна, за да може да предизвика началото на интересен разговор.

Кухнята пък е помещението, в което не само се приготвя храна, но и в което обикновено се събира цялото семейство.

В този ред на мисли, за това помещение много подходящи за натюрморти и успокояващи пейзажи масло или акварел.

Obrázek5.jpg (60 KB)

Вслушайте се най-вече в себе си и в своите усещания

Да, най-вероятно сте леко объркани предвид факта, че до преди малко ви споделяхме какви са правилата, които е добре да следвате, за да изберете подходящите картини за декорация на дома си.

Сега някак изведнъж ви казваме да се доверите на инстинкта и на усещанията си.

Истината е, че каквито и критерии да ви разкрием, изборът на произведение на изкуството е индивидуален и много личен.

Понякога се случва да гледате картина, която всички харесват, но вие просто не я разбирате и усещате.

Друг път, още щом погледнете някоя авторска творба или ситопечатна картина, за която приятелите ви казват, че е ужасно грозна, крещяща или неразбираема ви трепва сърцето и моментално се влюбвате в нея.

Точно поради причина ви съветваме първо да се доверите на своите инстинкти и ако картината, която гледате в някоя галерия, физически или онлайн магазин кара сърцето ви да препусне да не се колебаете, а да я прибавите в количката си за пазаруване.

И преди да се разделим

Когато избирате произведение на изкуството за дома си, първо се допитайте до сърцето си.

Една картина трябва да ви трогне, да ви кара да мечтаете и да ви вдъхновява всеки път, щом я погледнете.

Ако се доверите на инстинктите си и следвате някой от съветите, които нашите експерти споделиха в този материал, сигурни сме ще успеете да направите възможно най-добрия избор на декорация и картини за дома си, които ще ви радват дълги години занапред.

 

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни