ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 02.05

Мебели и решения за съхранение в банята

Поради размерите си, банята е такова помещение, където трябва да имаме разумно използване на място. Правилният избор на мебели за съхранение в банята ще ни помогне да устроим банята си по начин, който не само носи добро настроение, но и ни предлага практичност, удобство и дълготрайна употреба.

Мебели и решения за съхранение в банята

Когато става въпрос за мебели за баня, те винаги са с двойна функция- декоративна и функционална. Декоративна, защото банята също трябва да предлага обстановка с приятен дизайн, и функционална - защото се нуждаем от практични решения за съхранение на всички свои принадлежности за баня.

Места за съхранение в банята

Шкафчетата за баня със затварящи се вратички под умивалника не само придават стилен и завършен вид на една баня, но и предлагат опция за скриване на съхраняваните вещи от погледа. Може да ги комбинирате с отворени поставки монтирани над тях, които създадат усещане за простор в една баня.

Също както и при кухнята, в банята всяко свободно място е от значение. По тази логика някои кухненски механизми като например плъзгащи се шкафчета  могат да намерят приложение и в банята.

Вертикалните поставки и шкафове на няколко нива са добър вариант за спестяване на място за съхранение в една баня. Добър вариант са тези модели шкафове, които предлагат отделения както за едри вещи, така и такива за малки принадлежности.

125005.jpg (131 KB)

Има и такива, които имат вградени отделни рафтчета на самите врати, също както при хладилниците, което спестява допълнително място. Да не забравяме и практичните органайзъри за вещи, които могат да се поставят на много места.

Плетените, пластмасовите или металните кошове и малки кошници също са опция за разделно съхранение на вещи в банята. Вариант е да се монтират на стената, където има празно място, за по-компактно съхранение.

Изключително богатото разнообразие от мебели за баня в мебелните магазини може и донякъде да затрудни избора ни. Без значение какъв дизайн шкаф за баня сте си избрали, има някои фактори, на които е добре да обърнете внимание.

Кои неща да вземем под внимание при избор на мебели за съхранение за баня?

Материали

От материалите зависи каква ще трайността на дадена шкаф за баня. Най-често използваните материали, от които се правят мебелите за баня, са стъкло, масивно дърво и PVC. Като всеки един от тези материали разполага със свой набор от предимства и недостатъци.

PVC

Изработката на ламинирано PVC включва пресована дървесина и добавянето на смола. Този вид материал се характеризира с висока влагоустойчивост. Предимство на PVC-то е, че е налично в разнообразие от цветове.

На пазара за мебели за баня може да се открие разнообразие от PVC мебели с различни дизайни и цветове, които могат да са с гланцирана или матирана повърхност.

136238.jpg (134 KB)

Масивно дърво

Съвременните мебели за баня от масивно дърво се характеризират с красив класически дизайн, който носи нотка изтънченост на интериора на всяка баня и ни помагат да постигнем винаги уникален стил в обзавеждането.

Характерно за ламинираното PVC е, че издържа на високи нива на влажност без да се повреди. Това го прави добър избор на материал за малки бани. Друго предимство на PVC мебелите е, че са лесни за почистване и поддръжка.

Едни от недостатъците на мебелите за баня от PVC, е че са податливи на механични повреди и  не са в списъка с екологичните материали.

Освен от масивно дърво, на пазара можем да открием също мебели от фурнир и тиково дърво. Откриват се в разнообразни дизайни и форми на мебелния пазар, като  могат да паснат на на дизайна на абсолютно всеки тип баня. Още едно предимство на масивното дърво като материал е неговата екосъобразност.

Недостатък на масивното дърво е ниската му устойчивост на влага, което и изисква специална обработка на материала. Без такава обработка дървеният материал постепенно се деформира след години употреба във влажна среда.  Като материал то също не е много устойчиво на механични повреди.

И последният му недостатък е по-високата му цена в сравнение с другите материали, тъй като попада в категорията премиум клас.

Стъкло

Мебелите за баня от стъкло предлагат не по-малко атрактивен дизайн в сравнение с останалите материали. Стъклените мебели за баня създават винаги усещане за простор в помещението и едни от основните им предимства са безспорната им водоустойчивост и лесно почистване.

От друга страна един от главните недостатъци на мебелите за баня от стъкло е нуждата от ежедневно почистване със суха кърпа, тъй като на стъклените повърхности лесно си личат дори най-малките замърсявания или капки вода. Освен това те лесно се надраскват.

Затова е и е важно при избор на мебели за баня от стъкло, да потърсим такива модели, които са със защитно покритие, което да не позволява фрагментация на стъклото, при случай на повреда.

bathroom with plant.jpg (411 KB)

MDF

Материалът за мебели за баня MDF се състои от дървесни влакна и синтетично лепило. Характерна за него е устойчивостта към чести промени в температурата и силна влага. Затова и мебелите от MDF са едни от най-издръжливите по отношение на водоустойчивост.

Размери

Размерите на банята са може би едно от най-важните неща, по които да се водим при избор на видове мебели за баня.

Ако имате малка баня, то без значение от материалите на избраните за нея мебели, трябва да се осигури система за премахване на конденза. По този начин ще се удължи живота на мебелите и красивият им външен вид ще се съхрани по-дълго. Монтирането на душ кабина и вентилационна система е препоръчително за бани с малки размери.

Ако разполагате с просторна баня, то мебелите от масивно дърво са добър избор за вас, тъй като в по-голямото помещение се постига съответно и по-добро проветрение.

Качеството

Най-важните качества, които мебелите за баня трябва да притежават, са :

  • здравина
  • дълготрайност
  • влаго и водоустойчивост
  • красив дизайн

 

Тъй като в банята се образува най-често голямо количество влага, то в този случай си струва да инвестирате в мебели, чийто материали са устойчиви на висока влажност и чести температурни промени. Ако мебелите не са устойчиви на влага и им липсва защитно покритие, влагата ще проникне в материала ще започне да го разрушава.

А дълготрайността на даден материал за мебели зависи основно от това дали е висок клас или не. Когато става въпрос за избор на мебели за баня, не правете компромис с качеството и изберете възможно най-висок клас мебели, в зависимост от това колко ви позволява бюджетът.

136184.jpg (128 KB)

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни