Безумни отстъпки 50% на ВСИЧКО + допълнително ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ ДО ЕТАЖ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 23.4.

Полезни съвети за подредба на всекидневна

Купили сте ново жилище или сте направили пълен ремонт на старото и сега ви предстои подредба на мебелите във всекидневната. Но не сте напълно сигурни дали ще успеете да се справите така, както ви се иска.

Наистина, обзавеждането на напълно празна стая може да бъде доста стресираща и трудна задача, тъй като трябва да откриете не само най-удобните и подходящи мебели, но и да ги подредите така, че крайният резултат да е комфортна, удобна, функционална и стилна дневна.

Полезни съвети за подредба на всекидневна

9 правила за подредба на всекидневна, които дори интериорните дизайнери следват

Открийте или създайте точка на внимание

Никога не подценявайте силата на фокусната точка в стаята. Понякога тя може да е естествена (ако в помещението има красива камина, привличащи вниманието прозорци или нестандартна ниша), а понякога трябва да бъде създадена от самите вас.

Без значение дали сте решили да използвате за фокусна точка даденостите на всекидневната или сами да създадете такава, след като вземете решението се придържайте към него.

Изборът на фокусна точка до голяма степен зависи и за какво ще използвате основно дневната. Например, ако ще използвате стаята основно за гледане на телевизия, тогава фокусната точка могат да са тв шкафа или телевизора, който поставите върху него.

living room with fire place.jpg (56 KB)

Ако предназначението на всекидневната е за спокойни разговори и релакс, тогава фокусната точка могат да са стилната камина, удобното кресло за четене или високата настолна лампа поставена в близост до зоната за четене.

А е напълно възможно като фокусна точка да използвате някое красиво произведение на изкуството, впечатляващия старинен прозорец или нещо друго в стаята, което да привлича вниманието и да създава усещане на уют и най-вече за баланс.

decoration wooden box.jpg (26 KB)

Поставете функцията преди формата

Един от най-важните фактори за правилното организиране на пространството в стаята е да сте напълно наясно за какво най-вече ще използвате дневната.

Например, ако планирате да се събирате по-често на по питие и приятни разговори с близки и приятели, тогава два стилни дивана, разположени един срещу друг с  една елегантна масичка за кафе между тях ще ви осигурят необходимия комфорт и ще предразположат гостите ви да се почувстват уютно като у дома си.

Но ако обикновено ще отмаряте пред телевизора,  играете на игри или слушате музика, тогава по-добрият вариант е да се спрете на един диван, който да ориентирате към тв шкафа и телевизора, за да ви е по-удобно да се забавлявате с любимите си филми, игри и музика.

sofa with decoration.jpg (65 KB)

Открийте точния баланс

Балансът е важен както при декорацията, така и при подреждането на мебелите във вашата всекидневна. За да го постигнете е добре да се уверите, че не групирате всички големи и всички малки мебели в една зона или на едната страна на стаята, тъй като това може да направи пространството да изглежда странно изкривено и непропорционално.

Също така се уверете, че мебелите са подходящи като размери за големината на всекидневната и са с разнообразни форми.

sofa with carpet and big flower.jpg (55 KB)

Казано иначе, ако сте се спрели на диван или фотьойли с изчистени и прави форми е добре да ги допълните с кръгла масичка за кафе. И обратно. Ако диванът е със заоблени форми е добре масата да е правоъгълна или квадратна.

Отделете достатъчно място за придвижване

Без значение дали подреждате голяма или малка всекидневна е много важно да си осигурите пространство за свободно придвижване. Затова, преди да започнете с търсенето и покупката на мебелите да измерите наличното пространство, с което разполагате и да определите точните места, на които смятате да поставите мебелите.

living room with big window.jpg (52 KB)

За да сте напълно сигурни, че всичко е наред, при проектирането си изгответе предварителен план и се уверете, че между мебелите има поне 90 см празно пространство за придвижване.

Добре е също така да не поставяте обемни мебели в близост до транзитните зони, тъй като това ще затрудни преминаването през стаята.

Не е нужно да подреждате мебелите плътно до стените

Много хора допускат грешката да поставят повечето мебели плътно до стените, тъй като смятат, че така си осигуряват повече свободно пространство.

За съжаление това е голяма грешка и ви съветваме вие да не я допускате при декорацията и оформлението на интериора на вашата всекидневна.

Истината е, че ако мебелите не са плътно до стената, а леко издърпани напред, това създава илюзията за по-голямо и изпълнено с въздух пространство, което прави дневната да изглежда не само по-просторна, но и много по-уютна.

space living room.jpg (58 KB)

Не изолирайте мебелите

Има нещо странно и малко тъжно във фотьойл или кресло, което поставено самотно в някой от ъглите на стаята. Не го допускайте.

Ако обичате да четете и имате нужда от свое кътче, към фотьойла или креслото добавете малка масичка и висока лампа, за да си оформите чудесна зона за четене. А ако до фотьойла поставите още един ще си имате и страхотно кътче за тихи, приятни разговори на кафе или чай.

Създайте няколко зони, но с една фокусна точка

Ако дневната ви е по-просторна или с отворен план можете да обособите различни зони, без да влагате кой знае какви средства.

Например, за да обособите зона за разговори, просто трябва да поставите хубав килим под креслата или фотьойлите.

Зоната за хранене можете да обособите като поставите красив полилей над трапезната маса, а за да отделите трапезарията или кухнята от дневната просто трябва да обърнете дивана с гръб към трапезната маса.

sofa with wool decoration.jpg (46 KB)

Възползвайте се естествената светлина

Ако в дневната си имате големи прозорци, през които влиза естествена светлина, не е добра идея да поставяте под прозорците мебели, които могат да намалят притока ѝ.  Светлината е много важна, тъй като колко по-светло е помещението, толкова по-уютно и комфортно изглежда.

Ако все пак ви се иска да поставите някоя мебел под прозореца, нека тя да не е по-висока от долната част на прозореца, за да не пречи на навлизането на светлината.

Погрижете се за малките детайли

Чували сте израза: “Малките камъчета обръщат колата”. Е, при подреждането на мебелите във всекидневната също е от голямо значение да не пропускате малките детайли, дори и те да ви се струват незначителни.

light living room.jpg (59 KB)

Казано по друг начин, дори и да подредите интериора на стаята перфектно, ако липсват малки детайли като подходящ килим, стилни завеси и добро осветление, в крайна сметка стаята няма да има индивидуалност и ще изглежда студена и неприветлива.

За да не се случва това се постарайте след като подредите мебелите да допълните интериора с декоративни елементи така, че още щом влезете в дневната да се почувствате  наистина уютно и напълно комфортно.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни