ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 02.05

Разликата между разтегателен и неразтегателен диван?

На финалната права от основния ремонт сте и единственото, което ви остава да направите е да изберете подходящ диван. И точно тук срещате известни затруднения, тъй като не можете да решите дали да се спрете на разтегателен или неразтегателен диван.

Разликата между разтегателен и неразтегателен диван?

По какво си приличат и по какво се различават двата вида дивани?

Прилики

Можем да кажем “доста са” и да спрем, но сме сигурни, че няма да сте особено доволни от отговора ни, затова продължаваме да го развиваме. А истината е, че и двата вида мека мебел са предназначени да предлагат максимално удобство и комфорт при сядане.

И разтегателните, и неразтегателните дивани разполагат с удобни седалки, подлакътници и облегалки и могат да бъдат както двуместни, така и с три или пет седалки. Могат да бъдат също така както линейни, така и Г - образни, П - образни или модулни.

Разлики

Ако хвърлите бегъл поглед върху диваните, които се предлагат в магазинната мрежа, може и да не откриете съществени разлики, тъй като основната разлика се крие в конструкцията им.

За да стане по-ясно, неразтегателните дивани не се наричат напразно така - те просто не разполагат с разтегателна функция. Това означава, че можете да ги ползвате само като място, на което да седнете, но не и като допълнително легло.

Разтегателните дивани, както и сами се досещате, разполагат с допълнителни механизми, чрез които лесно можете да ги превърнете от място за сядане в удобно двойно легло.

Според механизмите си, разтегателните модели се делят на два основни вида:

  • със системи Clic - Clac
  • с изтеглящ механизъм

Моделите с Clic - Clac механизми се разтягат се чрез издърпване на рамката напред, докато се чуе щракване (клик), след което рамката се издърпва назад, докато се чуе (клак) и рамката на дивана се превърне в равно и удобно легло.

Моделите с изтеглящ механизъм имат матрак, скрит в конструкцията си. За да се превърнат от диван в легло просто се махат възглавниците и с едно лесно движение се издърпва матрака.

b.jpg (117 KB)

Плюсове и недостатъци на диваните без разтегателен механизъм

Един от големите плюсове на диваните, които не се разтягат е тяхното удобство. Тъй като основната им функция е да осигуряват изключителен комфорт и удобството при седене, обикновено разполагат с много удобни и качествени възглавници, с облегалки на подходяща височина и подлакътници, върху които можете удобно да поставите ръце.

Освен това, голяма част от съвременните модели са оборудвани и с допълнителни екстри като:

  • Малки масички на подлакътниците
  • Допълнителна облегалка за главата
  • Функция “шезлонг
  • Място за зареждане на мобилни устройства и много други

Основният им минус е, че можете да ги ползвате единствено като място за сядане, което ги прави неподходящ избор за малки жилища и дневни. Също така трудно ще откриете модел, който да предлага допълнително място за съхранение на дрехи.

c.jpg (130 KB)

Преимущества и минуси на разтегателните дивани

Без съмнение един от най-големите плюсове на този вид мека мебел, че можете да я ползвате както за сядане, така и като допълнително легло, което да използвате както като истинска спалня, така и като легло, което да разтягате, когато ви дойдат гости.

Второто им голямо предимство е, че повечето модели предлагат и допълнително място за съхранение, което решава проблема със спалното бельо или с дрехите и вещите, за които нямате място в гардероба.

Третото им плюсче е, че са доста изгодна покупка, тъй като купувате една мебел, която обаче ви служи и като място за сядане, и като място за спане. Получава се нещо като “купи две на цената на едно”.

Последното, но и с най-голямо значение е, че пестят пространство. А това е от голяма полза, ако жилището ви е малко и всеки сантиметър от него ви е ценен.

Като минус можем да посочим, че ако ги използвате като основно място за спане, могат да са неудобни, тъй като всяка сутрин трябва да ги сгъвате и всяка вечер да ги разгъвате. А това в един момент, особено когато се прибирате уморени и искате веднага да си легнете може силно да ви подразни.

Разтегателен или неразтегателен диван е по-подходящ за дневната?

Няма правилен и грешен отговор. Както и сами видяхте, и двата вида дивани имат както плюсове, така и недостатъци. И все пак, ето какво съветват интериорните дизайнери.

Неразтегателните видове са много добър избор, ако всекидневната ви е с по-големи размери и имате допълнителна стая за гости. Този вид дивани са изключително стилни, модерни и можете да ги откриете в богата гама от размери, цветове и форми. Освен това в момента са много модерни и се вписват перфектно във всеки интериор.

Разтегателните дивани са за предпочитане, ако дневната ви е голяма и просторна или ако искате да имате още едно допълнително легло. В магазинната мрежа се предлага разнообразие от модели и размери на този вид мека мебел, така че лесно можете да откриете подходящия за вашата дневна.

d.jpg (94 KB)

В заключение още малко съвети

Без значение на кой от двата вида мека мебел се спрете, не забравяйте да обърнете внимание на качеството ѝ на изработката. Разгледайте внимателно сглобките, обърнете внимание от какъв материал е конструкцията, с какъв пълнеж са възглавниците и какво е качеството на тапицерията.

Имате ли възможност, преди покупката седнете на дивана, за да разберете дали ви е удобен. Ако е разтегателен модел задължително поискайте да бъде разтеглен, проверете механизмите дали работят лесно и правилно  и опитайте леглото.

Не забравяйте да попитате и за гаранция и бъдете внимателни при избора на магазин, от който пазарувате.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни