Безумни отстъпки 50% на ВСИЧКО + допълнително ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ ДО ЕТАЖ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 23.4.

Седете така, че да не ви боли гръбнакът

Често ви боли гърбът? Не сте единствените с този проблем! Почти всеки от нас е изпитвал болки в гърба. Причина за това са преди всичко все по-заседналият начин на живот и все по-честите професии с минимално физическо натоварване, при които по-голямата част от работното време прекарваме пред монитора на компютъра. Седенето в неестествено положение, изкривеният гръбначен стълб, неподходящият стол. Всичко това натоварва много гърба и шийните прешлени.

Седете така, че да не ви боли гръбнакът

Ако знаете, как да седите правилно на стола пред компютъра, можете лесно да се освободите от болките в гърба без чужда помощ. По случай Световния ден на гръбначния стълб, който се пада на 16 октомври, сме подготвили тази специална статия. В нея ще ви посъветваме как да седите здравословно пред компютъра, защо изборът на офис мебели е толкова важен, или каква трябва да бъде правилната височина на офис стола.

Искате най-после да облекчите на гърба си от натоварването? Тогава сте на правилното място. С нашите съвети ще усвоите с лекота здравословни навици за правилно седене.

Изборът на офис мебели понякога може да бъде сложна научна задача

Дизайнът на офис столовете и бюрата непрекъснато се усъвършенства. Основните параметри при бюрата са височината и материалът на работния плот. Струва си да инвестирате в бюро, което може да се позиционира и височината му може да се регулира. С работните столове обаче положението е по-сложно. Много години синоним на офис стола бяха подлакътниците и облегалките, които предлагаха стабилна опора на тялото. През последните години обаче ергономията на тези кресла се отклонява от статичността. И то „отклонява“ в буквалния смисъл.

Тенденцията е към т.нар. медицински столове с люлеещ механизъм. Концепцията на този офис стол се основава на факта, че за тялото е неестествено да седи няколко часа, да не говорим за цял ден, в едно и също положение. Такъв начин на седене може да увреди гръбначния стълб и да доведе до развитие на сколиоза.

Основните параметри на качествения и функционален стол са:

  • подвижната тапицирана седалка – позволява движение във всички посоки и се приспособява към естественото движение на таза
  • подлакътниците, закрепени независимо от седалката – само така могат да осигурят перфектна опора независимо от наклона на седалката
  • накланящата се облегалка за главата – осигурява опора и облекчение на шийните прешлени
  • регулируемата височина на стола – ходилата трябва да се опират в земята с цялата си площ

133963.jpg (32 KB)

С крака, здраво стъпили на земята

Ако вашият офис стол не предлага възможност за регулиране на височината, не губете време и веднага потърсете нов. Височината на стола, съответно на седалката, е абсолютно ключов факторза осигуряването на здравословен начин на седене. Същевременно обаче става дума за относително индивидуален параметър, който зависи от височината и структурата на тялото. Затова при избора на нов офис стол определено не бива да се пренебрегва възможността за регулиране на височината.

Височината на седалката на офис стола трябва да бъде настроена така, че когато седите, ходилата ви да докосват пода с цялата си площ. Коленететрябва сключват прав ъгъл. Седалката и облегалката също трябва да бъдат взаимно перпендикулярни – така ще подпомогнете поддържането на правилната стойка на тялото. Ако ъгълът е по-малък от 90°, не очаквайте ви е удобно. Същите правила важат и за настройването на детския работен стол. Удобството при седене увеличават и подложките за крака. Изпробвайте ги!

139917.jpg (171 KB)

Протягайте се и сменяйте положението си при седене

Както вече споменахме, дългото стоене в едно положение е неестествено за тялото. Затова при седене не забравяйте редовно да се протягате. И малката разходка, например до кухнята да си направите кафе, може да освежи тялото и да облекчи мускулното напрежение. Поне веднъж на час си протегнете също пръстите и китките. По този начин ще предотвратите неприятното изтръпване, което може да бъде предвестник на възникването на синдрома на карпалния тунел.

Не забравяйте също да променяте положението на тялото, докато седите. Не е необходимо да прекарвате цялото работно време със съвършено изправен гръб като по учебник. Напротив - с нищо не бива да се прекалява. От време на време отпуснете гърба. Ако искате да предотвратите появата на напрежение и скованост в гърба, сменяйте положението при седене поне два пъти на час.

 

Удобното седене е в основата на приятния работен ден. Седете така, че да не ви боли гръбнакът!

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни