ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 02.05

Съвети при избор на плъзгащи врати

Плъзгащите се врати имат силата да променят изцяло интериорната среда, в която са монтирани. Те не само спестяват място и улесняват предвижването, но допълват интериора и му придават още по-стилен, елегантен и луксозен вид.

Съвети при избор на плъзгащи врати

Щом сте тук, най-вероятно и вие планирате да монтирате плъзгаща интериорна врата или врати в дома си, тъй като сте наясно с предимствата, които този тип врати предлагат.

Предполагаме обаче, че се чувствате леко объркани от огромното разнообразие от модели, цветове, материали и размери на плъзгащи се врати и имате нужда от малко помощ, за да изберете най-подходящите за вашия дом.

Е, ние сме на ваше разположение и в следващите редове ще се опитаме да ви помогнем да направите подходящия избор.

143785.jpg (115 KB)

Съвети при избор на плъзгащи врати

За да изберете възможно най-подходящите според нужните и интериора на вашия дом плъзгащи интериорни врати, трябва да сте наясно с основните видове и техните характеристики.

Започнете като изберете вид

Няма да скрием, че когато става дума за плъзгащи врати, опциите от които можете да избирате са доста. Въпреки това, има няколко основни вида, които са най-популярни сред потребителите и на които и вие можете да обърнете внимание.

Традиционни плъзгащи врати

Този вид се монтират на мястото на касата на стандартната интериорна врата. Обикновено са единични системи и се движат по релси, които са монтирани в горната част на стената. Когато вратата се отвори, крилото се плъзга по дължината на стената.

Традиционните врати са с лесна инсталация, евтини са като цена и са много подходящи за монтаж на бани, тоалетни, дрешници и по-малки помещения.

Ако се спрете на този вид врати е добре да знаете, че няма да можете да поставите нищо на стената, по която ще се плъзга вратата при отваряне.

129966.jpg (168 KB)

Вградени (прибиращи се) плъзгащи се врати

Този вид също се плъзгат по релса, но когато се отворят крилата изцяло се скриват в стената. Вградените видове са изключително стилни и предлагат идеалното решение за спестяване на място.

Въпреки многобройните си плюсове обаче този вид врати са не само доста по-скъпи като цена, но и монтажът им е по-сложен и изисква да извършите по-мащабни строително-ремонтни операции.

Казано иначе, за да монтирате подобен тип врата ще трябва да изградите стена, в която да поставите двойния панел, необходим за скриване на крилата.

Плъзгащи се двустранни врати

Те също се движат по релси, но за разлика от моделите с единични системи имат две крила, които при отваряне могат да се движат или в противоположна посока или в една посока (едното крило припокрива другото).

Този вид се предлагат в голямо разнообразие от размери, стилове, материали и дизайн и са много подходящи за зониране на по-големи пространства.

Казано по друг начин, плъзгащите се двустранни врати са отличен избор, ако искате да отделите всекидневната от кухнята, работния кабинет от трапезарията или спалнята от дрешника.

sliding doors exterier.jpg (59 KB)

Тип “хармоника” (акордеон)

Този вид врати са най-евтината опция, на която можете да се спрете. Както е видно от името им, при отваряне те се сгъват точно като “хармоника”. Предлагат се в широка гама от размери и цветове, монтират се лесно и придават спретнат вид на помещенията.

Подходящи са за монтаж както малки помещения като бани, килери и дрешници, така и за зониране на големи пространства.

Не подценявайте размерите

Щом изберете вида на плъзгащата врата, следващото нещо, на което трябва да обърнете внимание са размерите.

Добрата новина тук е, че вратите, които се предлагат по магазините са стандартизирани като размери. В този ред на мисли, еднокрилните модели обикновено са с ширина между 73 и 93 см и височина между 203 и 205 см, а вратите с двойни системи (с две отварящи се крила) са с минимална ширина от 160 см.

По отношение на дебелината, то тя варира от 2,5 до 5 см за врати от дърво, ПДЧ или МДФ и около 8 мм за стъклени плъзгащи врати.

Разбира се, ако тези размери не ви устройват, не е проблем да попитате в магазина дали има опция да поръчате плъзгаща врата, която да бъде изработена по индивидуални размери.

Изберете материалите според функцията

От какъв материал да бъде изработена вратата зависи както на стила на обзавеждане, на който сте се спрели и естетиката, която искате да постигнете, така и от  функциите, които искате да изпълнява.

Например, ако търсите модел, който да изпълнява истинска отделяща функция, тогава вратите от масивно дърво, МДФ,  ПДЧ, както и моделите от стъкло с матиран, непрозрачен ефект биха били отличен избор.

Ако пък искате вратата, която ще монтирате да има и декоративна функция, тогава стъклените модели с алуминиева конструкция, в комбинация от няколко материала, както и вратите с огледални панели биха били много добро решение.

Обърнете внимание на компонентите за монтаж

При избора на елементите, които са необходими за монтажа на вратата е силно препоръчително да бъдете особено внимателни.

Казваме това, тъй като без значение от вида врата, който се сте спрели, тя ще се движи по релси, които трябва да са достатъчно здрави, за да могат да издържат на тежестта ѝ.

Затова е добре, преди покупката да попитате каква е товароносимостта на релсата и дали тя е подходяща за теглото на вратата, която смятате да закупите.

Важно е също така да обърнете внимание и на качеството на колелцата, които ще се движат по релсите на вратата. Нашият съвет е, ако имате възможност за избор да се спрете на колела със сачмени лагери, тъй като те са не само по-издръжливи, но и се плъзгат по-лесно.

Струва си също така да помислите за покупка на врата със система за плавно и тихо затваряне, която ще предпази плъзгащата врата от блъскане.

sliding doors glass.jpg (59 KB)

И последно. Обърнете внимание дали вратата се предлага и с долна релса или в комплекта е включена само горна.

Ако долна релса липсва, съветваме ви да си купите допълнително такава и да я монтирате (ако е възможно разбира се). По този начин ще осигурите по-голяма стабилност на вратата и няма да се притеснявате, че след време ще започне да се люлее.

Ако не искате долна релса или нямате възможност да поставите такава, тогава можете да инсталирате странични ограничители или водачи.

Изберете стила спрямо дизайна на дома

Естетическото въздействие е сред основните характеристики за една интериорна врата, без значение от типа ѝ и дали е плъзгаща се или стандартна с панти.

Ето защо трябва да обърнете специално внимание на стила на вратата и дали тя си хармонира добре с останалия интериор на вашия дом.

Така например, ако помещението, в което искате да я монтирате е решено в модерен и съвременен стил, плъзгащите се врати от цветно, матирано или бяло стъкло, както и вратите от ламинирано ПДЧ, MDF или алуминиева конструкция биха могли да се впишат отлично.

interier sliding doors.jpg (39 KB)

За интериори решени във винтидж, скандинавски или рустикален стил плъзгащите врати с външни релси с конструкция от ламинирано ПДЧ и MDF в различни цветове са много подходящ избор.

Ако пък сте решили дома си в индустриален стил, тогава вратите, които са добро решение са с конструкция от метал, с конструкция от алуминий и в по-редки случаи - с конструкция от ПДЧ или MDF.

Помислете за почистването

Възхитени от огромното разнообразие от плъзгащи врати и нямащи търпение да направят своя избор на такива голяма част от потребителите дори не се сещат да се запитат вида на вратата, на която се спират от каква поддръжка ще се нуждае.

А това, както и сами се сещате в последствие може да изиграе доста лоша шега особено на домакинята, която се занимава с почистването.

За да не допускате и вие тази грешка, преди да направите своя избор помислете добре дали ще имате времето и възможността да поддържате точно този модел врата в безупречен вид.

В този ред на мисли е добре да знаете, че вратите от стъкло, алуминий и огледалните врати изискват по-голяма и редовна поддръжка, докато моделите от PVC, масив, ламинирано ПДЧ и МДФ се почистват и поддържат по-лесно.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни