ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 02.05

Великден: Как се празнува в Европа?

Въображаемото начало на Великденските празници е Пепеляна сряда, която се пада в сряда 2.3. Великден е в неделя на 17.4. Запознайте се с нашите традициите.  Вдъхновете се от съседните страни. Знаете ли как протичат пролетните празници при тях? Избрахме 7 държави.

Великден: Как се празнува в Европа?

Великден е един от най-важните празници за християните по света. Всяка страна има свои собствени различни традиции, но и много общи обичаи. Датата се пада в неделята след първото пълнолуние.

eggs with willow.jpg (240 KB)

Чехия

Великденският понеделник в Чехия е в духа на коледа. Мъжете плетат върбови камшици, с които бичат всички момичета и жени в района. В замяна жените ги украсяват с панделки и им подаряват боядисано яйце. Според легендата се използва върба, която гарантира на жената плодородие и нови сили.

Апартаментите са с пролетна украса. Всекидневните и трапезариите са украсени с яйца, цветя и свежи клонки, т.н. котки. Сервират се кифлички или бухти от варено. На масата трябва да има агнешко със сладко тесто.

Словакия

Великден в Словакия по принцип не се различава от чешките традиции. Яйца, коледари и върбов камшик е класика по време на пролетните празници. Обикновено наричат върбовия камшик като плетено домашно сирене. На великденската трапезна маса не трябва да липсват печените кифлички или чийзкейка. Всъщност представлява картофено тесто със захаросани плодове и лимонова кора.

Великденската песен най-често се нарича биячка в Словакия, която е придружена от стихотворение или великденска рима. Според традицията в източната част на Словакия момичетата се плискат със студена вода, която трябва да им даде нови сили.

easter cake.jpg (150 KB)

Унгария

Днес всички традиции и обичаи се спазват в селата или малките унгарски градове. В Унгария често се провеждат фолклорни фестивали. Коледа е подобна като останалите славянски страни, където мъже и момчета ходят да коледуват за жени и момичета. В Унгария поливането с вода на жени и момичета е чест и гарантира тяхната плодовитост.

Най-често се сервира традиционно печено месо, а като десерт - кифлички от тесто с мая. Украсяват домовете си с яйца и свежи цветя и така наречените котки.

Румъния

В Румъния празниците наистина се спазват. Католическият и протестантският Великден се управляват от григорианския календар, докато православният Великден се управлява от юлианския календар. По време на празника се извършват специални църковни служби. Домакините пекат традиционните козунаци или паска. Козунак всъщност е сладък хляб с квас. Паска е традиционен румънски великденски кръгъл хляб с лимонова кора, ванилия и стафиди. И двата деликатеса са много сходни

В четвъртък жените боядисват и рисуват яйцата. Традиционно червеният цвят е предназначен да имитира кръвта на Христос. Днес яйцата се боядисват във всички пролетни цветове и се използват различни методи. Боядисаните яйца в Румъния се наричат ​​OUA incondeiate.

red eggs.jpg (136 KB)

България

България е малко по-различна. Католическият Великден се пада на същата дата като в Чехия. Православните празнуват седмица по-късно, т.е. 24.4. Традиционният обичай е да се украсяват яйцата в четвъртък. Преди изгрева на слънцето всяка жена трябва да е боядисала червено яйце, което се поставя пред иконата на Дева Мария. Като това яйце стои пред иконата до следващия Великден. В четвъртък се пекат и традиционните курабии или козунаци.

Неизменна част от празниците в България са декорираните интериори. Висящи яйца или свежи пролетни цветя красят хола и антрето. Те създават уникална пролетна атмосфера и внасят свежест в пространството.

Германия

Немският Великден се свързва основно с посещение на роднини или приятели. Екскурзиите сред природата не са изключение. Напразно ще търсите коледари с биячка в Германия. Децата търсят сладки или боядисани яйца в градините, където родителите им ги крият. Те казват на децата, че са ги донесли малки зайчета. Символът на германския Великден е заекът. И тук се сервират плосък хляб, сладкиши или агнешко или овнешко месо.

colour eggs.jpg (209 KB)

Австрия

Австрийският Великден се символизира от гевреци под формата на венец. Те спазват и така нареченият Зелен четвъртък, през който трябва да ядат или пият нещо зелено. Австрийците също вярват, че яйцата, снесени на Велики зелен четвъртък, носят здраве. В Австрия, както и в Германия, няма да срещнете коледари с върбов камшик. Родителите крият сладкиши за децата си в градината или парка.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни