ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 02.05

Защо холната маса е задължително условие за всеки хол?

Дневната е едно от най-важните помещения във всеки дом. В нея всички ние (дори и вие, признайте си) прекарваме най-много време. Там се събираме с близките си, гледаме телевизия, забавляваме се с приятели, релаксираме. Там посрещаме и всички гости, които за пръв път прекрачват прага на дома ни.

Защо холната маса е задължително условие за всеки хол?

Затова е напълно логично да се стремим да обзаведем дневната си така, че тя да е не само стилна, но и удобна, комфортна и функционална.

И точно тук възникват въпросите, които си задават немалко от хората, които в момента започват с обзавеждането на тази стая, а именно наистина ли масата за кафе в хола е задължителен елемент и не е ли вече отживелица.

За да отговорим на тези и други въпроси създадохме този материал, така че ако ви е интересно да научите малко повече за функцията на холните маси и как да направите правилния избор, можете да продължите да четете.

gold cofee table.jpg (64 KB)

Значението на холните маси и защо всеки хол се нуждае от такава?

Представете си следното. Приключили сте с обзавеждането на вашия хол. Избрали сте най-подходящите цветове на стените, открили сте най-удобния диван и сте допълнили помещението с красиви, стилни и съчетаващи се мебели. Но сте преценили, че нямате нужда от холни маси, тъй като според вас правят всекидневната претрупана.

Сега си представете, че влизате в чудесно обзаведената си стая и се оглеждате. Дали ви липсва нещо? На 100% сме сигурни, че още докато прекрачвате прага на всекидневната си ще усетите, че в помещението сякаш няма завършеност.

А когато седнете на дивана ясно ще си дадете сметка, че няма къде да поставите чашата си кафе, дистанционното или книгата, която четете в момента. Не е много приятно, нали?

glass cofee table.jpg (42 KB)

Холните маси или масичките за кафе са точно онези малки мебели, които придават цялост и завършеност на всеки хол. Те са главните герои, които поставени на точното място могат да бъдат както фокусна точка в помещението, така и в перфектният допълнителен елемент, без който стаята ще изглежда скучна и безлична.

Ето защо холната маса е задължително условие за всеки хол. Ако тя не присъства в помещението не само няма да можете да се възползвате от многото ѝ функционалности, но и винаги ще имате усещане, че липсва обединяващия елемент, който добавя завършеност във визията на вашия хол.

Как да изберете масата за кафе за вашата дневна?

Съчетание и хармония

Първото нещо, което е добре да вземете под внимание при избора на масичка е доколко материала, формата, цвета и размера ѝ се съчетават и си хармонират с останалите мебели във всекидневната.

Това са много важни критерии, тъй като естетиката е задължителна черта на тази мебел и е важно тя да се вписва перфектно в помещението.

Затова трябва да се уверите, че масата, която току-що сте закупили или смятате да купите от любимия си онлайн магазин за мебели се вписва идеално в средата, в която ще я поставите така, че да създаде истинска хармония и да бъде обединител на всички мебели в стаята.

Така например, ако стилът на вашия хол е класически, холните маси, които се съчетават най-добре с него са моделите от масивно дърво, които придават още повече стил и усещане за лукс.

Ако интериорът на дневната ви е по-модерен, тогава една маса от метал, от ПДЧ с интересен дизайн и цвят или една стъклена маса биха се вписали идеално.

Ако пък сте ориентирани към минималистичния стил, масите от стъкло са фантастично решение за олекотяване на естетическата цялост.

А ако сте сред любителите на по-нестандартните стилове на обзавеждане на бохо например, една маса от ратан, ракита или с етнически мотиви ще се съчетае перфектно с останалите мебели в стаята.

wooden cofee table.jpg (183 KB)

Пространство, форми и размери

Вторият аспект, на който трябва да обърнете внимание е пространството, с което разполагате.

За да ви е удобно да преминавате и да се чувствата комфортно, между масичката и останалите мебели от обзавеждането за хол трябва да има свободно пространство от поне 60 см.

По отношение на височината на масата е важно да знаете, че тя зависи от мястото, на което смятате да позиционирате малката мебел.

Например, ако идеята ви е масата за кафе да е в центъра на стаята и пред дивана, тогава височината ѝ трябва да бъде с един - два сантиметра по-ниска от височината на възглавниците на дивана.

Ако смятате да я позиционирате от страни на дивана или между два фотьойла да речем, това е добре масата да е с по-малки размери и малко по-висока (с един - два сантиметра по-ниска от подлакътниците на дивана).

rstical coffee table.jpg (403 KB)

Що се отнася до формата на холната маса, то тя обикновено се “задава” от дивана, пред който ще бъде поставена.

Казано иначе, ако диванът е линеен и със заоблени форми, една стилна масичка в квадратна или правоъгълна форма ще осигури баланса и хармонията в помещението.

Ако диванът е ъглов или ако холът ви е преходен, тогава кръглите, елипсовидните или правоъгълните маси от стъкло или ПДЧ са много добър избор.

А пък разполагате с повече пространство и сте се спрели на П - образен диван, няколко масички на различна височина от ПДЧ, стъкло, метал или в комбинация от няколко материала ще стоят много изискано.

За по-малки пространства и съответно за линейни дивани или мебели с лежанка се много подходящи многофункционални маси с чекмеджета, в които да съхранявате малки вещи.

И последно.  Ако сте се спрели на разтегателен диван, на който смятате да спите редовно, тогава можете да обмислите покупката на маса от стъкло или ПДЧ с колелца, за да ви е по-лесно да я местите, когато разтягате дивана.

metal coffee table.jpg (352 KB)

Практичност и  функционалност

На пазара се предлага наистина голямо разнообразие от форми и модели холни маси, но ако наистина искате масата, която ще поставите в хола си да е точно на мястото си, е добре внимателно да си помислите за какво ще я използвате и дали ще отговаря на личните ви нужди.

В този ред на мисли, ако всекидневната ви е малка и имате нужда от маса, но и от допълнително място за съхранение, в момента много актуални са малките мебели за хол с допълнителни чекмеджета.

Ако пространството не е проблем и искате масата да се превърне във фокусна точка на помещението, комплектите малки масички, които се прибират една в друга са много добър избор.

Този вид малки мебели са много подходящи за по-големи дивани, тъй като, когато ви дойдат гости просто поставяте масичките една до друга и вече имате достатъчно място за кафе и напитки.

В случай, че искате да оптимизирате максимално пространството, страхотно попълнение са модулните холни маси. Тяхното основно предимство е, че можете да ги използвате като маси за кафе, а когато ви дойдат гости да ги трансформирате, като ги повдигнете и да ги превърнете само за няколко минути в удобна маса за хранене.

rustical coffee table 2.jpg (75 KB)

Цветове и стил

За да постигнете съвършената хармония в помещението цветът и стилът на холната маса не трябва да са абсолютно еднакви. Казваме това, тъй като ако подберете масата според цвета и стила на дивана или останалите мебели, стаята ще изглежда скучна и безлична.

За да не се случва това, при избора на маса е добре да следвате правилото, според което масичката за кафе трябва не да следва, а да допълва визията на дивана.

Така например, ако диванът ви е неутрални тонове, спокойно можете да се спрете на маса в ярък цвят като лайм, оранжево, червено или в комбинация от няколко цвята.

Ако пък сте се спрели на ексцентричен цвят на дивана, тогава е по-добре да се спрете на по-неутрални или естествени (основни) цветове на масата.

modern coffee table.jpg (485 KB)

Освен с цвета на дивана трябва да се съобразите с цветовете и на останалите мебели в стаята. Постарайте се цветът на масичката да се съчетава добре и с тях, за да се случи “магията” и да постигнете съвършената хармония във вашата всекидневна.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни