Безумни отстъпки 50% на ВСИЧКО + допълнително ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ ДО ЕТАЖ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 23.4.

Здрав и спокоен сън – как да изберем правилния матрак

Най-важното за почивката ни е ключът за здрав сън. Качественият сън е съпроводен с много фактори, между които са леглото, решетката и не напоследно място матракът. Как да почиваме пълноценно и здравословно? Предлагаме ви няколко съвета и решения.

Здрав и спокоен сън – как да изберем правилния матрак

ТВЪРДОСТ И ВИСОЧИНА

Един от най-важните аспекти при избора на нов матрак е твърдостта (H). От голямо значение е теглото ви. За хора с по-голямо тегло препоръчваме матрак с по-голяма твърдост, а за хора с по-малко тегло, матрак с по-малка твърдост. Степените на твърдост са общо пет  като има и матрак с двойна твърдост.

Оптималната височина при възрастни е 16 – 20 см. Идеалната височина можете да изберете като направите тест. Седнете на леглото, краката ви трябва да опират земята, а колената ви да са под ъгъл 90 градуса.

tuhost BG.jpg (31 KB)

ЛИЧНО ТЕГЛО

Теглото на човек влияе не само върху твърдостта на матрака, но и върху височината. Матракът трябва да осигурява перфектен комфорт и здравина за гръбначния стълб. Хората с по-голямо тегло трябва да избират по-твърди и по-високи матраци. Важно е потребителят да не "смачква" матрака. Следователно е необходимо да се следи товароносимостта, която е дадена като максимална. По-меките  матраци са по-подходящи за хора с ниско телесно тегло или деца.

ВЪЗРАСТ И ПОЛ

Децата и възрастните имат напълно различни изисквания при избора на матрак. Мъжете предпочитат по-твърда повърхност, докато жените предпочитат по-мека.

При избора на матрак за дете трябва да се вземат предвид много фактори. По-подходящ е по-твърд матрак, който ще гарантира здравословното развитие на гръбначния стълб. Той трябва да отвежда влагата, да бъде лесен за поддържане и да пасва на анатомичната форма, на тялото, възрастта и теглото. За по-лесна поддръжка може да се закупи матрак протектор.

bg1.jpg (15 KB)

РЕШЕТКА

Дори най-висококачественият матрак без правилно подбрана решетка няма да има желаните резултати.

Решетката подобрява свойствата на матрака, неговата вентилация, като по този начин удължава живота му. Той разпределя оптимално натиска, който се упражнява върху матрака, достатъчно пружинира и поддържа тялото в естествено положение.

Решетките се разделят на ламелни, летвени или регулируеми. Решетките от дъски са неподходящи. Матракът не се проветрява, плесените и акарите се размножават.

МАТЕРИАЛ

ЛАТЕКС

Матраците от латекс са много удобни и популярни. Те се характеризират с висока точкова еластичност. Деформацията възниква само в точката на натоварване. Освен това те са въздушни и лесно проветряват влагата. Подходящи са и за страдащи от алергии. Препоръчваме да комбинирате с ламелна решетка.

ПРУЖИНИ

Матраците от пружина осигуряват достатъчна опора за цялото тяло. Те вече не са скърцащи или неудобни. Съвременните пружинни матраци използват два вида пружини, bonell или мултипокет. Благодарение на пружините матраците са удобни и осигуряват отлична циркулация на въздуха. Препоръчваме да комбинирате с ламелна решетка.

ПЯНА

Матраците от  пяна са гарантирано най-популярните на пазара. Изработени са от няколко вида пяна, които осигурява на притежателя комфорт. Отделните видове пяна се комбинират помежду си, като по този начин съчетават своите уникални свойства. Матраците от пяна могат да се комбинират с ламели и летви.

bg2.jpg (59 KB)

НА КРАТКА

  • По-твърди и по-високи матраци - хора с по-голямо тегло, мъже
  • По-меки и ниски матраци - хора с по-ниско тегло, жени
  • Средна твърдост – деца и трета възраст
  • Идеална височена на матрака 16 – 20 cm (тест на височената)
  • Решетката от дъски е неподходяща
Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни