ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 02.05

Домашен уют с помощта на домашни аксесоари - как и защо?

Начинът, по който обзавеждаме и декорираме дома си отразява нашата личност, говори за нашите страсти, нашите вкусове, преживявания и разбирането ни за домашен уют.

Домашен уют с помощта на домашни аксесоари - как и защо?

Ето защо си струва да помислите внимателно как да създадете хармония в жилищното си пространство така, че в мига, в който отворите входната врата да се почувствате наистина на вашето място.

В тази статия ще ви дадем няколко практични идеи как лесно и правилно да използвате някой продукти и аксесоари за декорация на дома, за да постигнете истински домашен уют.

Основни правила при декорацията на дома

Боядисайте стените в светли или неутрални цветове

Наистина, през последните години една немалка част от интериорните дизайнери препоръчват точно обратното, но нашият съвет е да се придържате към по-неутрални цветове като светло бежово, сиво или гълъбово.

Даваме този съвет, тъй като неутралните цветове на стените дават доста по-голяма гъвкавост, което ви позволява лесно да подменяте аксесоарите, които използвате за декорация.

Сложете нови завеси

Завесите са често подценявани, когато стане дума за декориране или предекориране на дома.

Но истината е, че те могат да внесат не само нотка на оригиналност, но и истински домашен уют.

Така например, ако искате да освежите всекидневната, трапезарията или домашния офис и те да изглеждат по-големи и светли, можете да добавите завеси  с повече цветове и шарки или да се спрете на светли или текстурирани завеси.

Ако пък искате да създадете малко повече романтика и уют в спалнята, тогава можете да добавите затъмняващи помещението завеси или завеси в тъмни (например сини) нюанси, за да блокирате светлината.

Използвайте огледалата стратегически

Има немалко дизайнери, които смятат, че във всяка стая трябва да има огледало.

Ние не отиваме чак толкова далеч, но не отричаме, че огледалата са не само едни от най-стилните декорации за дома, но са и изключително полезни, особено, ако помещенията в жилището ви са малки и тъмни.

Казваме това, тъй като поставени в тесни пространства като коридори и антрета те създават впечатление за повече пространство.

А пък ако ги поставите в по-малки и тъмни стаи отразяват светлината и помещенията стават по-светли и слънчеви.

Един допълнителен съвет: Не закачайте огледалата на стената срещу прозореца, а на перпендикуляраната стена.

Така огледалото ще отразява светлината, която влиза в стаята от прозореца, но няма да я “връща” обратно, а ще я разпръсква из цялата стая.

Добавете стайни зелени растения

Стайните растения са може би един от лесните начини за декорация на помещенията в жилището.

Затова не се страхувайте да ги използвате, за да придадете повече стил, хармония и най-вече домашен уют в дома си.

Можете например да групирате няколко саксии и да ги поставите на земята.

А можете да поставите саксиите върху открити рафтове, мини масички, лавици или да си направите в някой от ъглите на помещението малка домашна градина в японски стил.

Obrázek2.jpg (55 KB)

Потърсете подходящите килими

Килимите изпълняват две основни роли: прикриват непривлекателни подови настилки и добавят стил, уют и индивидуалност на помещенията, в които са поставени.

Тоест, в никакъв случай няма да сгрешите, ако поставите подходящ и най-вече съчетаващ се със стила и цветовата гама на мебелите и помещението килим.

За да изглежда помещението, в което поставяте новия си килим наистина уютно е добре да знаете, че има няколко основни правила за подреждане на мебелите върху него:

За всекидневната (хола)

В това помещение килимът определя зоната за сядане. Затова е добре всички крака на дивана, както и краката на останалите мебели в мебелната група да “стъпват” изцяло върху килима.

Изключение може да се направи, ако помещението ви е много малко. В този случай е допустимо само два от краката на дивана да стъпват върху килима.

За трапезария или всекидневна с отворен план

Килимът в тези помещения трябва да е в размер, който не само позволява краката на трапезната маса и столовете за хранене да стъпват изцяло върху него, но когато столовете се дръпнат от масата, краката им да остават “стъпили” на килима”.

За спалня и детска стая

Тъй като спалнята е едно от най-малките помещения в дома, а мебелите, които обичайно се намират в него са доста обемни, килимът може да е малък размер и да е поставен пред самото легло.

Що се отнася до детската стая, то в зависимост от пространството, с което разполагате можете да се спрете или на един голям килим, който да разположите в центъра на стаята или да комбинирате няколко малки килимчета.

Obrázek3.jpg (56 KB)

Декорирайте стените със снимки или произведения на изкуството

Нищо не променя визията на стаята както правилно подбраните и мащабирани според размера на помещението картини или снимки.

Този вид декорация се вписва отлично във всички помещения на дома, затова бъдете смели и действате.

Единственото, за което е добре да внимавате е да се съобразите мащаба на картините с размера и най-вече със свободното пространство на стената.

Така например, ако всекидневната ви е с големи размери, идеята да поставите на празната стена картина с малки размери не е много удачна.

Вместо това е добре да поставите голяма картина или композицията от няколко по-малки картини или снимки, които да групирате по нестандартен начин.

И обратното. Ако помещението е с малки размери е добре да се спрете на по-малка картина, най-много две - три снимки или на някоя фотография, поставена в рамка.

Не забравяйте осветлението

В съвременните домове осветлението във всяка стая трябва да е три основни типа:

  • Централно - обикновено това са полилеи или друг тип таванно осветление, което осветява цялата стая.
  • Частично - ще откриете, че най-често това са настолни лампи, подови или нощни лампи, които осветяват кътовете за хранене, четене или които се използват в спалнята за четене преди сън.
  • Акцентно - това е декоративно осветление, което осветява и акцентира върху различни декорации за дома (снимки, картини, ценни предмети и други).

Казано иначе, ако искате да постигнете желаната хармония в дома си е добре да се погрижите във всяка от стаите да имате и от трите типа осветление.

Практични идеи за декориране на всяка стая

Антрето

То дава първата информация на всеки, който прекрачи прага на дома ви. Затова е важно да го персонализирате с аксесоари и декорация, която отразява вас и вашите вкусове.

Можете например да оживите пространство с оригинална закачалка и да допълните визията с елегантна поставка за чадъри или обувки.

А можете да поставите стилно огледало, изискана рустик масичка до входната врата за поставяне на ключове, няколко семейни снимки по стените и семпла поставка за обувки.

Ако пък имате достатъчно място, можете да поставите конзола, стилно портманто с огледало и да наредите картина или две по стените.

Всекидневна (хол)

В това помещение, освен декорациите, с които ви запознахме малко по-горе (картини, саксийни цветя, осветление, огледалата, килими) можете да добавите:

  • няколко пъстри меки възглавници на дивана или по фотьоилите
  • стилна декоративна масичка, конзолна маса за всекидневна или табуретка с нестандартен дизайн
  • ваза/и със свежи цветя
  • свещи, които да поставите на различни места в помещението

Obrázek4.jpg (68 KB)

Спалнята

Нашият съвет за декорация на тази стая е да добавите няколко одеяла с различни цветове и текстури, меки възглавници и свещи, много свещи.

Не е зле да смените и цветовете на спалното бельо и ако все още нямате килим да добавите и него.

Кухнята

Можете да промените почти изцяло визията на кухнята като смените дръжките на вратичките на кухненското обзавеждане.

Добра идея е да промените и осветлението (или поне осветителните тела). Можете да поставите и нов килим.

Ако имате място, няколко саксии с домашно отглеждани подправки също ще ви свършат отлична работа.

Банята

Декорацията в банята е малко по-специфична, тъй като зависи основно от свободното пространство, с което разполагате.

И все пак, можете да промените интериора ѝ като поставите стилно огледало, смените крановете на душа или ако поставите няколко стайни зелени растения, които моментално ще внесат хармония и баланс в помещението.

Obrázek5.jpg (52 KB)

В заключение

Декорациите за дома и аксесоарите не са просто обикновени предмети. Те ви помагат да създадете уютна, хармонична и естетическа красива среда.

Помагат ви да разкажете вашата история. Затова е добре да ги подбирате внимателно така, че всеки, който влезе в дома ви да почувства домашния уют, който сте създали.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни