Безумни отстъпки 50% на ВСИЧКО + допълнително ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ ДО ЕТАЖ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 23.4.

Как да изберем матрак за спалня?

Матракът, който ползвате е на повече от осем години и вече не спите толкова добре като преди? Или ви предстои покупка на нова спалня и искате да направите правилния избор на матрак?

Как да изберем матрак за спалня?

Каквито и да са причините, които налагат търсенето и покупката на този артикул, искате ли откриете подходящия матрак за спалня ви предстои да се изправите пред голямо предизвикателство.

За да се опитаме да ви помогнем да направите информиран избор, съставихме кратко ръководство, което надяваме се ще ви бъде от помощ.

Как да изберете матрак за спалня?

Стъпка 1: Вид на матрака

Дори и при бегъл поглед върху предложенията на магазините ще ви направи впечатление, че основните видове продукти, които се предлагат са основно три: пружинни, латексови и мемори. Разбира се, има и други видове, но те не са толкова популярни и търсени, затова ще се съсредоточим само върху основните.

 

Пружинни

Този вид матраци за спалня са сред най-търсените, тъй като се предлагат в добро съотношение качество - цена. Според конструкцията си могат да бъдат със сърцевина от бонел или покет пружини.

 

В първия вариант пружините са свързани помежду си чрез метални спирали, които правят опорната повърхност компактна и хомогенна. При втория - пружините са вмъкнати в “джоб”, което позволява на всяка пружина да реагира независимо и според натиска.

 

Плюсове:

  • Предлагат се във всички степени на твърдост.
  • Гарантират правилно и равномерно разпределение на телесното тегло.
  • Осигуряват много добра циркулация на въздуха.
  • Цената им е повече от достъпна.

 

Минуси: Не са много подходящи за хора с алергии.

22.jpg (139 KB)

Латексови

Латексовите видове са популярни с доброто ниво на охлаждане и комфорта, които предлагат. Сърцевината на този вид артикули за спалня може да бъде или изцяло естествена (латексовата пяна се извлича от дървото Hevea - Brasiliensis) или синтетична (произведена чрез смесване на синтетични полимери и сок от латексовото дърво).

 

Плюсове:

  • Поради бактерицидните свойства на суровината, матраците от латекс са хипоалергенни.
  • Осигуряват много добра опора на тялото, разпределяйки тежестта му равномерно.
  • Устойчиви са на акари, гъбички и други микроорганизми.
  • Специфичната структура на латекса позволява свободната циркулация на въздуха.
  • Изключително гъвкави са и възвръщат много бързо формата си.

 

Минуси:

  • По-високата цена

 

Мемори

Матраците за спалня от мемори се произвеждат от синтетична пяна (най-често полиуретанова), която е известна с бавната си реакция на натиск и отличната си адаптивност към формата и тежестта на тялото. Тъй като се произвеждат изцяло от синтетични продукти, този вид артикули за спалня са хигиенни и хипоалергенни, което ги прави добър избор за хора, които страдат от различни видове алергии.

 

Плюсове:

  • Имат уникалното свойство да изолират движението. Така на практика двама души могат да спят на спалнята, без движенията, които извършват по време на сън да пречат на партньора им.
  • Осигуряват отлична опора на всяка част от тялото.

 

Минуси:

  • Запазват топлината на тялото, което ги прави не много подходящи за потребители, които обичат да спят на по-хладно.
  • В редки случаи, при първоначалното поставяне на матрака може да се долови лека миризма на химикали, която изчезва почти веднага.
  • По-високата цена

Стъпка 2: Поза на спане

Позата, в която най-често спите е един от основните фактори, с който е силно препоръчително да се съобразите, ако искате да спите здрав и непробуден сън.

На една страна

Ако по-често заспивате на една страна и с присвити към гърдите колена, вие се нуждаете от матрак, който да осигурява добра опора на тазобедрените стави и раменете ви. За вас са подходящи матраците от мемори пяна с ниво на твърдост мек до средно твърд.

33.jpg (76 KB)

По гръб

Ако спите по гръб, за да ви е комфортно се нуждаете от матрак, който може да ви осигури добра опора на гръбнака и кръста. За вас не са подходящи прекалено меките матраци, тъй като ще “потънат” под тежестта на тялото ви, а това ще доведе до появата на болки в областта на гърба и кръста.

 

За вашата поза на спане са подходящи матраците за спалня, които са едновременно меки, за да могат да облекчат напрежението в гърба и кръста, и достатъчно твърди, за да могат да ви осигурят стабилна опора и подкрепа. Такива са продуктите от мемори, защото осигуряват адекватно контуриране на гръбначния стълб и добра стабилна опора.

 

По корем

Ако позата ви на спане е по корем, ви трябва матрак, който да осигурява равномерно разпределение на теглото на цялото ви тяло и може да намали напрежението в областта на торса ви (което при тази поза на спане е доста голямо). За вас не са препоръчителни меките матраци или продуктите от мемори пяна, тъй като няма да могат да ви осигурят необходимата опора. Подходящите продукти за вашата поза на сън са бонел или покет пружинните матраци със средна или висока твърдост.

Стъпка 3: Ниво на твърдост според теглото

Факторът тегло често се подценява, но истината е, че комфорта, опората, дори охлаждането, които ви осигуряват матраците зависят до голяма степен от личното ви тегло.

 

Под 68 килограма

 

Ако сте леки и нямате някакви специфични потребности, меките матраци от мемори или продуктите със средна твърдост ще ви осигурят добър комфорт на съня. По-меките артикули за спалня се адаптират перфектно според формата на тялото и го обгръщат, а тъй като сте лекички, матракът няма да потъне и ще запази формата си.

 

От 68 до 90 килограма

Ако теглото ви е в тези граници, то може да се каже, че имате стандартно тегло. За вас подходящи са всички видове матраци със средна твърдост.

 

Над 90 килограма

По-тежките хора се нуждаят от по-твърд матрак, тъй като точките на напрежение по време на сън са повече и това води до схващане на различни части на тялото. По-твърдите продукти осигуряват добра опора и не позволяват сърцевината на матрака да провисне. Ако сте с тегло над 90 кг за вас са много подходящи пружинните видове със средна или висока твърдост.

 

Стъпка 4: Покритие на матрака

Дамаската на матрака също е сред подценяваните критерии, а не бива. Защото тъкмо от нея зависи дали и доколко ще ви е удобно и комфортно по време на сън.

Така например, ако обичате да ви е топличко през зимата и прохладно през лятото,  матраците с двулицеви дамаски (едно от вълна и едно от памук) ще ви допаднат много. Ако искате да усещате мекота и гладкост, покритието от алое вера е точно за вас. А ако искате матракът да е покрит с антибактериална материя, която да абсорбира влагата, тогава можете да се спрете на дамаска от бамбукови нишки.

44.jpg (61 KB)

Обикновени или ортопедични матраци?

Вече сте малко по-наясно какви са стъпките при избор на матрак за спалня и сега остава само да вземете решение на обикновени или ортопедични продукти да се спрете. Тъй като и двата типа имат както предимства, така и минуси, ние не можем да ви кажем към кой тип да се ориентирате, но можем да ви запознаем с основните им характеристики.

Ортопедичен

Първоначално този вид продукт за спане е бил предназначен за медицински цели и се е използвал в болниците за коригиране на проблеми и облекчаване на състоянието при опорно - двигателни проблеми.

 

Днес ортопедични матраци се предлагат за широка употреба и се препоръчват за употреба от хора с проблеми  в опорно - двигателния апарат, хора от третата възраст и от подрастващите. Този тип матраци са по-твърди и осигуряват стабилна подкрепа както на цялата мускулна система на гърба, така и на долните и горните крайници. На практика този вид артикули не позволяват да се заемат позиции на сън, които биха били навредили на комфорта и здравето.

 

Тъй като ортопедичните матраци се определят като медицински продукти, при покупка задължително се предлагат със съответния сертификат.

 

Обикновен

Обикновените матраци се предлагат изключително широко и могат да бъдат от всички изброени малко по-горе видове. В повечето случаи обаче се имат предвид конвенционалните бонел или покет пружинните матраци.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни