ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 02.05

Как да изберем завеси за спалня?

Завесите са от съществено значение за комфорта и естетиката на спалнята.

Те трябва да са едновременно стилни, да се вписват перфектно в интериора и да могат да ви осигурят уединението, тишината и необходимия комфорт в тъмната част на денонощието така, че да не нарушавате съня си.

Как да изберем завеси за спалня?

И тъй като сме наясно колко труден може да бъде понякога избора на перфектните завеси за спалня си позволихме да подготвим този кратък материал.

Как да изберете завеси за спалнята?

Спрете се на вид завеси според окачването

Ако направите една бърза обиколка из магазините ще откриете изключително голямо разнообразие от завеси, което може първоначално да ви обърка.

Но ако отделите малко време, за да ги разгледате малко по-обстойно ще забележите, че въпреки голямо си разнообразие от материи, цветове и дължини, видовете завеси според начина на окачване са няколко.

 

С халки

Най-често с този тип окачване са класическите завеси или както са по-популярни - плисираните завеси.

При тях плисетата са разположени равномерно и са прищипани заедно в горната част на завесата.

Когато завесата е поставена на релсата, плисетата се разтварят и плата “пада” надолу много стилно и елегантно образувайки равномерни  вълни.

Обикновено в горната част на този вид завеси са пришити щифтове, които след това са прикрепени към халки, с които завесата се прикрепва към напречния прът за окачване.

Завесите с плисета са много стилни и ефектни, което ги прави много подходящи за спални в класически и модерен стил.

 

С текстилни ленти

Завесите с този начин на окачване се закачват директно на корниза. Просто текстилните ленти в горната част на завесата или пердето се завързват за корниза, който от своя страна може да бъде както дървен, така и метален.

И този вид завеси стоят доста добре, но за разлика от предходния вид са малко по-всекидневни, поради което са подходящи за всекидневни, кухни и спални в по-непринуден стил.

 

С отвор

Както става ясно и от името, този вид пердета в горната си част имат отвор, през който се нанизват върху пръта за окачване.

Тъй като не се движат по релси, халки или “уши” завесите с отвор не могат да се отварят и затварят лесно, поради което най-често се използват като декоративни елементи.

Obrázek2.jpg (44 KB)

Изберете подходящата материя

В търговската мрежа ще откриете широка гама от завеси за спалня от различни материи, но нашият съвет е, особено ако нямате щори да се насочите към пердета и завеси, които могат да ви осигурят филтриране на светлината, уединение и изолация.

Подходящите завесите за спалня са от копринен плат, кадифе или подплатените завеси.

 

Копринени завеси

Те са отличен избор, ако сте решили спалнята си в класически стил или искате да ѝ придадете повече лукс. Коприната е тежка материя, която пада и се драпира изключително добре.

Добре е обаче да знаете, че тази материя е податлива на увреждане от слънчевата светлина.

Затова, ако се спрете на копринени завеси за спалня е добре да се уверите, че през прозорците на спалнята ви не влиза много светлина или да съчетаете завесите с щори, за да ги предпазите от увреждане.

 

Завеси от кадифе

Кадифето е богата, плътна материя, а завесите от този плат са изключително класни и елегантни.

Предимството на завесите от кадифе е, че блокират навлизането на светлина по-добре от копринените пердета и осигуряват по-добра изолация срещу студ и влага.

Другите им предимства са, че намаляват нивото на шума, който влиза отвън и блокират навлизането на прах и други замърсители в спалнята.

Недостатъкът им е, че праха, който блокират се полепва и задържа върху тях, поради което се налага доста често завесите да се почистват.

 

Подплатени завеси

Обикновено този вид завеси са от памучни материи, лен или вълна и са подплатени с акрилна пяна или друг материал от вътрешната страна.

 

Стандартно се предлагат в три варианта:

  • стандартни завеси
  • затъмняващи
  • термо завеси за спалня

 

Разбира се, освен тези материи, за завеси за спалня се използват още памук, лен, макраме, жарсе, полиестер и много други материи.

Добре е да знаете обаче, тези материи пропускат светлината и ако се спрете на завеси от тези материи е добре да поставите на прозорците щори.

Определете ширината и дължината

Дължината и ширината на завесите зависи основно визуалният ефект, който искате да постигнете.

Ако трябва да сме малко по-конкретни, тогава ще кажем, че на пазара се предлагат завеси за спалня в основно три дължини: 84 инча (213 см), 94 инча (238 см) и 108 инча (274 см).

Завесите с дължина 84 инча са по-къси и събират по-малко прах и мръсотия от пода. Подходящи са за спални, в които прозорецът е точно над леглото или над друга мебел.

Моделите с дължина 94 инча стигат почти до пода, което позволява корниза да се окачи малко по-високо и когато поставите завесите те се спускат елегантно и удължават визуалното пространството.

Завесите за спалня от 108 инча също удължават визуално пространството, тъй като достигат до пода и се събират малко на него. Моделите с тази дължина придават на стаята изключително изискан и романтичен вид и са много подходящи за родителска спалня.

Що се отнася до ширината, то тя зависи както от ширината на прозорците, така и от това дали искате завесата да покрива само прозореца или цялата стена.

Obrázek3.jpg (43 KB)

Изберете подходящия цвят

При избора на цвят на завесите трябва да се съобразите както с останалите цветове в спалнята, така и със стила на обзавеждане и не на последно място с размерите на помещението.

Така например, ако стените, спалното бельо или други мебели в спалнята са в по-наситени и ярки цветове е добре завесите за спалня да са в неутрални тонове. И обратното. Ако спалнята е решена в неутрални цветове, тогава една шарена завеса или перде в по-ярък цвят биха се вписали идеално.

Ако пък спалнята е решена в бяло, сиво и кафяво, тогава завесите е добре да са в бежово -  цвят, който си хармонира с всички цветове.

Добро решение е и да се спрете на цвят на завесите, който е с един тон по-тъмен от основния цвят на стените.

В случай, че се спрете на шарени завеси, тогава не е зле поне един от цветовете, които присъстват при завесата да присъства и в декорацията на спалнята (това може да е тапет, възглавница в същия цвят на завесата, килим или завивка).

Obrázek4.jpg (24 KB)

Последни думи

Въпреки съветите, които току-що ви дадохме най-важното при избора на завеси е да следвате собствения си инстинкт и вкусове.

Казваме го, тъй като вие ще спите в спалнята и само вие можете да направите най-правилния и подходящ избор на дължина, цвят, материя и вид на завесите.

Само вие знаете дали искате плътни завеси, които се спускат елегантно до земята или предпочитате завеси от лека материя, през които да влиза светлината на деня.

Хубавото е, че възможностите ви за избор са изключително много и е нужно само да отделите малко от времето си, за да успеете да направите възможно най-подходящия за вашата спалня избор.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни