ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 02.05

Как да разберете кога имате нужда от нов матрак?

Отделили сте много време, за да откриете перфектния матрак и години наред той ви е осигурявал комфорт и удобство по време на сън.

Как да разберете кога имате нужда от нов матрак?

Но колкото и вярно да ви е служил години наред, все някога идва момент, в който вече не може да ви осигури онази опора, с която сте свикнали.

И тогава идва времето, в което трябва да му кажете “Сбогом” и да потърсите нов матрак.

Obrázek2.jpg (45 KB)

Но как да разберете кога имате нужда от нов матрак?

Специално за вас, от Expedo събрахме 8 от най-явните признака, които със сигурност показват, че е време да обиколите магазините в търсене и покупка на нов матрак.

Матракът е на 8 или повече години

Ако спите на матрака повече от 8 или 10 години, дори и не се замисляйте дали да не продължите още малко на него.

Казваме това, тъй като след като минат тези години, колкото и качествен да е матракът, експлоатационният му живот намалява и той все по-малко може да ви осигурява комфорта, с който сте свикнали.

И само за информация: Дори и да сте закупили преди години матрака с 20 години гаранция, то тази гаранция е предназначена да покрива изработката и някой отделни елементи (пружини и т. н.) на продукта, но не и цялостния комфорт на матрака.

Не се чувствате отпочинали, когато се събудите

Ако все по-трудно заспивате или често се събуждате през нощта и променяте позицията си на сън, може би имате нужда от нов матрак.

Разбира се, въртенето и трудното заспиване могат да се дължат и на тревожни мисли, стрес или някоя друга причина, но ако продължавате да се въртите и в малките часове на нощта, най-вероятно вашият матрак вече не може да ви осигури комфорта и опората, от които тялото ви се нуждае.

Obrázek3.jpg (43 KB)

Сутрин се събуждате схванати и с болки

С течение на годините и ежедневната употреба, матракът се амортизира постепенно и губи способността си да осигурява правилата опора на тялото.

В този ред на мисли, ако започнете да събуждате сутрин схванати или с болки във врата, раменете, гърба или други части на тялото, това най-вероятно се дължи на вашия матрак, който вече не е толкова удобен и поддържащ, колкото е бил преди.

Съвет: За да се уверите, че виновникът за болките ви е стария и амортизиран матрак се запитайте дали болката в гърба, раменете или врата намалява с напредването на деня.

Ако болките отслабват и изчезват до средата на сутринта или до обяд, то със сигурност имате нужда от нов матрак.

Ако продължават, проблемът може да е медицински и не е зле да се консултирате със специалист.

Obrázek4.jpg (29 KB)

Матракът е увиснал и имате чувството, че спите в хамак

Ако забележите, че матракът започва да провисва, това е очевиден знак, че е време за неговата смяна.

Провисването обикновено възниква, когато пружините (намотките) на матрака започнат да отслабват или когато мемори пяната започне да губи формата си.

Съвет: Ако не ви е удобно да спите или се събуждате с болки в различни части на тялото, огледайте матрака за признаци на провисване на матрака.

Следете внимателно за следните издайнически признака:

 

  • Увисване в средата на матрака (ако сте по-тежки) или в краищата му.
  • Ако при ставане от леглото матрака не възвръща бързо формата си и виждате отпечатъкът на тялото си по него.
  • По целия матрак откривате неравномерни участъци като бучки или малки издатини.
  • Асиметрия. Ако матракът е по-висок от едната страна, ако на едно място е по-мек, а на друго е по-твърд, ако има някъде по него има повече бучки и т. н., и т. н.

Obrázek5.jpg (27 KB)

При ставане, лягане и обръщане матракът издава скърцащи звуци

Ако вашият матрак започне да скърца неприятно при всяко движение, което направите върху него, проблемът е или в рамката, или в него.

Затова е добре първо да проверите рамката и ако забележите, че има разхлабени болтове да ги затегнете.

Ако и след това продължавате да чувате скърцане, тогава най-вероятно намотките на матрака са започнали да остаряват или да се чупят.

В този случай е добре да започнете да се оглеждате за нов матрак, тъй като дори и все още да не забелязвате признаци на износване или провисване, матракът просто е остарял и съвсем скоро ще спре да ви осигурява опората и комфорта, от който се нуждаете по време на сън.

Развивате прахова алергия или алергиите ви се обострят

С течение на времето в матрака (колкото и добре да го почиствате) се натрупват плесени, мухъл, прахови акари и гъбички, които могат да обострят алергиите ви.

В този ред на мисли, ако започнете да се събуждате със сълзене на очите, кашлица, хрема и често главоболие, много е възможно причината за това да са натрупаните алергени в стария ви матрак.

Obrázek6.jpg (59 KB)

Имате значителна промяна в начина на живот

Причините за това могат да са много: различни заболявания, след оперативна намеса, бременност, брак, рязко наддаване на килограми, силно намаляване на теглото и т. н., и т. н.

В такива случаи е възможно матракът, който ви е бил много удобен преди промените, сега да не може да ви осигури комфорта и опората, от която имате нужда.

Съвет: Ако промените са сериозни, но вие все още не сте готови да се разделите с матрака си, можете да закупите топ матрак, който да използвате като временно решение.

Добре е да знаете обаче, ако топ матрака ще ви помогне, ако проблемът е в твърдостта на матрака или в точките натиск.

Но ако старият ви матрак е прекалено мек, дори и да поставите топ матрак, той няма да може да ви осигури опората, от която се нуждаете.

На дивана или на друг матрак се чувствате по-удобно

Ако установите, че все по-често предпочитате да останете да спите на дивана или по някое време на нощта си взимате възглавницата и се местите в друга стая и на друг матрак, това е добра индикация, че имате нужда от нов матрак.

Същото важи и ако установите, че спите на матрака в хотелската стая по-добре и пълноценно, когато сте на почивка, отколкото на своя матрак, когато сте у дома.

Obrázek7.jpg (50 KB)

Как да удължите живота на матрака си?

Наясно сме, че досега ви говорихме за признаците, които показват, че е време да смените матрака, на който спите.

Но има някой стъпки, които можете да предприемете, за да удължите живота му малко повече.

Все пак, тези продукти не са никак евтини и ако можете да удължите живота им още малко все е нещо, нали?

Използвайте протектор за матрак

Поставянето на протектор е един от лесните начини да предпазите матрака от прах, мухъл и появата на плесени. Това е и причината, поради която всички специалистите ги препоръчват.

Освен това не са никак малко производителите, които не признават гаранцията на матрака, ако не сте използвали протектор, за да го предпазите.

Не позволявайте на децата да скачат върху матрака

Децата обожават да се забавляват като скачат върху матрака, но това може да го повреди по-бързо от очакваното.

Мемори пяната може да започне да се разпада или сплъстява по-бързо, а пружините (ако сте с пружинен матрак) да се износят, да отслабнат и да започнат да се чупят.

Дръжте животните извън леглото

Сигурни сме, че обичате да гушкате любимото си куче или коте и да спите заедно на леглото, но домашния ви любимец носи със себе си прах, мръсотия, буболечки и понякога дори и бълхи.

Всичко това, плюс космите, които падат от него намалява живота на вашия матрак.

Не яжте в леглото

Много от нас имат навика да похапват по нещичко, докато са в леглото и гледат телевизия или четат книга преди заспиване.

Ако и вие имате този навик, опитайте се да го отстраните.

Казваме това, тъй като колкото и да внимавате, докато се храните, все пак трохи падат по спалното бельо и оттам на матрака.

А това е покана за развитието на акари и още по-лошо, покана към дървениците. А повярвайте, те появят ли се, спасението е само едно - спешна смяна на матрака.

Завъртайте и обръщайте редовно матрака

Разбира се, това се отнася само за двулицевите матраци, тъй като тези с едно лице са с подматрачна рамка и тях няма как да завъртате.

Но ако имате матрак с две лица, задължително го завъртайте на 180 градуса на всеки шест месеца и го обръщайте според сезона.

Така ще предотвратите рисковете матрака да провисне по-рано и по него да се образуват вдлъбнатини на местата, на които обичайно си лягате.

Obrázek8.jpg (40 KB)

Почиствайте и “минавайте” с прахосмукачката матрака редовно

За да предпазите матрака си за по-дълго време от появата на мухъл, акари и прах го почиствайте основно поне веднъж или два пъти в месеца.

Обирайте праха, освежавайте го с помощта на четка и препарат и ако забележите петна по него веднага ги почиствайте подходящи препарати.

Добре е също така поне два пъти в годината да го изкарвате на слънце, за да се проветри добре.

Изберете правилната рамка за матрака

За да могат да ви осигурят комфорта и опората на тялото, от които се нуждаете, матраците се нуждаят от рамка (основа), върху която да бъдат поставени.

В този ред на мисли, преди покупката на матрака трябва да се уверите, че сте избрали рамка, която не само отговаря на размера на спалнята и матрака, но и която е достатъчно стабилна, за да може да издържи на теглото ви и да не позволи на матрака да провисне.

Obrázek9.jpg (42 KB)

При пренасяне винаги увивайте матрака добре

Ако ви предстои пренасяне в ново жилище, винаги увивайте матрака добре в найлон, преди да го пренесете.

Даваме ви този съвет, тъй като по време на пренасянето матрака може да се напраши, замърси и по него да полепнат какви ли не нечистотии, които впоследствие да се превърнат в предпоставка за развитие на акари и мухъл.

 

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни