Безумни отстъпки 50% на ВСИЧКО + допълнително ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ ДО ЕТАЖ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 23.4.

Как да съхраним растенията у дома? Използвайте шкафчетата и библиотеката

Lucie Javůrková
13.4.2021

Растенията са полезни за отстраняване на вредните вещества във въздуха, а някои дори спомагат за по-добър сън. В същото време те добавят усещане за свежест и комфорт в пространството. Необходимо е да се направи систематично подреждане на стайните растения. 

Как да съхраним растенията у дома? Използвайте шкафчетата и библиотеката

Подреждане на растенията според условията 

Когато обмисляме отглеждането на стайни растения, нека първо си отговорим на следните въпроси. 

  • В коя стая има най-много дневна светлина? 
  • Каква е посоката на прозорците в стаята? 
  • Къде се намират радиаторите? 
  • Каква е средната температура в стаята ми? 

Не ги поставяйте  там, където се вписват декоративно. Нека разгледаме  кое място е най-подходящо за дадено стайно растение. Някои растения се нуждаят от ярка или непряка светлина, която се намира при прозорци с източно изложение. Южният и западният прозорец също е подходящ, достатъчно е слънчевите лъчи, да не са директно върху листата на растението.

 

Видове стайни растения - пълзящи, малки,  

Пълзящите растения са чудесни за прикриване на несъвършенствата по мазилката или пукнатините. Използват се и като зелена завеса, която придава на стаята пространствена и романтична атмосфера. Този вид "стая" е с пълзящи, увивни и висящи растения. Към традиционните (класически) видове е пълзящия фикус (Ficus pumila), който обича частичната сянка и не понася пряката слънчева светлина.  

Много популярен е катерещият се бръшлян (Hedera helix), сорт, изискващ ярка и непряка светлина. Тези видове могат да бъдат окачени на куки или на висящи саксии, наречени "Макраме" (вижте описанието по-долу).  

                  annie-spratt-zPktb9QkcGY-unsplash.jpg (6,61 MB)

 

Малките растения подреждаме в един ъгъл или на едно място в пространството. Най-добре изглеждат растенията с малка саксия в подходящи цветове, поставени на рафтове, на малки окачени шкафове или библиотеки. Също така много полезни са ниските столочета, наречени стативи, декоративна стълба, саксии за цветя с подложка, които се предлагат почти навсякъде и служат като обикновен и декоративен аксесоар.    

 

pexels-daria-shevtsova-1029796.jpg (698 KB)  pexels-ksenia-chernaya-3952029.jpg (1,05 MB)  pexels-cottonbro-4503736.jpg (4,03 MB) 

 

В кухнята може да има растения, служейки за ароматизиране на храната: босилек, кориандър, мента, див лук, маточина, розмарин, риган и др. Тези най-често използвани билки за готвене се поставят на кухненските рафтове, первазите на прозореца или в цветна поставка. Направената домашна градина във вашата кухня ще служи за удоволствия, както  за окото, така и за вкуса. 

 

                         emile-victor-portenart-9slFL1alEh0-unsplash.jpg (774 KB) 

    

 

 

Какво е Макраме? 

Думата макраме идва от арабската дума migramah, която е бродиран воал или декоративни възли. Още по времето на моряците и мореплавателите се правели подобни възли, мрежи за сън или кормила. Сега тези възли са тенденция в интериорния дизайн под формата на окачени саксии или куки за стена с различни геометрични шарки. Mакраме се използва най-вече като декорация за интериори в скандинавски стил. 

 

pexels-vladimir-gladkov-6208095.jpg (3,90 MB)  pexels-ksenia-chernaya-3965563.jpg (1,91 MB)

 

Всекидневната, използвана предимно като обща стая, изисква най-удобното и най-добре декорирано пространство в апартамента. За да направите дома уютен, просто добавете малко зелено, което добавя усещане за спокойствие и почивка. Тази стая не трябва да пропуска класическите големи растения с декоративни листа като "Монстера", "Шефлера", различни видове фикуси или "Свекървен език". Ако искате да спестите и да не купувате саксии, увеличаването при отглеждането на собствени растения, например от семена от авокадо, е много бързо и почти безплатно 

Поставянето на големи растения е често срещано на пода или върху високи мебели като поставки, където се нуждаят от светлина, топлина, поливане и хранителни вещества.

                                       pexels-huy-phan-3125195 (1) .jpg (1,05 MB)

 

 

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни