ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 02.05

Как се е променило обзавеждането и аксесоарите в дома през годините?

Правило ли ви е впечатление колко различно е обзаведен и декориран дома на вашите баба и дядо от този на родителите ви и от вашия собствен?

Всъщност, напълно логично е да има различия в интериора и декорацията на домовете, тъй като стиловете в интериорния дизайн еволюират през годините.

Ако ви е интересно за това как се е променяла модата в дизайна и аксесоарите през годините, предлагаме ви да ни придружите на едно кратко пътешествие в света на обзавеждането.

Как се е променило обзавеждането и аксесоарите в дома през годините?

Еволюция и промени в интериорното обзавеждане на дома

Истината е, че тенденциите в интериорния дизайн, също като при модата идват на вълни. Появяват се, властват едно или няколко десетилетия, след което отстъпват, за да дадат път на нова модна вълна.

Така на практика интериорния дизайн на различните домове може да се “свърже” с определено десетилетие, защото всяко десетилетие и моден стил има емблематични характеристики, които се открояват като уникални за епохата.

След тези встъпителни думи, пътешествието ни може да започне.

Ренесанс (1400 - 1600)

След тъмните векове, в които властва Готик стила, през Ренесанса се възраждат културата и изкуството. Почувствали се в свои води архитектите строят големи домове, които украсяват пищно с много колони, фрески и други архитектури екстериорни и интериорни декорации.

Новият стил на жилищата изисква и промяна в интериорния дизайн и той не закъснява. Сред отличителните характеристики на обзавеждането през този период са украсата на мебелите, фините материи на меките мебели, турските килими по пода и азиатското влияние в декоративното изкуство.

Барок (1590 - 1725)

Този период се характеризира с още по-голяма пищност в интериора. Обзавеждането е в ярки цветове, меките мебели са с богата орнаментика и много позлата, а подовете и плотовете - задължително мраморни. За изработката на мебелите се използват екзотични материали като слонова кост, абанос и други.

Декорацията също е пищна и много богата. В помещенията присъстват рисувани портрети на собствениците на дома, мраморните маси с извити позлатени крачета, удобните дивани тип “лежанка”, конзолните маси.

Рококо (1700)

Този стил на обзавеждане е на мода само няколко десетилетия. Характерното за него е, че е по-лек, изчистен и стилен. Мебелите в стил Рококо са с меки и пъстри тапицерии, богата орнаментика, но за разлика от мебелите в стил Барок са по-балансирани и внасят допълнителен домашен уют.

През този период в домовете се появяват :

  • малките помощни масички с извити крачета
  • удобните дивани и фотьойли
  • декорацията на камините
  • огромните кристални полилеи

Това е времето, в което хората все по-често започват да устройват семейни събирания и се нуждаят удобни мебели, край които да устройват вечери и партита.

Арт Нуво (1890 - 1920)

Арт Нуво е напълно ново течение в интериорния дизайн. Богатата орнаментика и позлатата на мебелите изчезва почти напълно и на нейно място се повяват ръчно изработените декорации. През този период навлизат и мебелите, произведени с нови индустриални техники.

Меката мебел все още е обемна, но вече е с изчистени прави крачета от дърво, масичките за кафе заемат централно място в помещенията и са предимно от стъкло.

Що се отнася до декорацията, на мода са вазите и лампите в стил Луи Тифани, произведенията на японското изкуство и декорациите от “духано” стъкло в ярки цветове и модернистични форми.

Арт Деко (1920 - 1960)

Всеки интериорен дизайнер от началото на миналия век се е вдъхновявал едновременно от модернизацията, индустриализацията, символите на древните култури и прераждането в природата. Стилът Арт Деко се характеризира с богата смесица от техника и материали. 

Обзавеждането през този период се отличава с използването на богата гама от материали (дърво, алуминий, благородни метали, стомана, кожа). Линиите на малките мебели са с изчистени и прави форми и си контрастират с диваните във формата на мидена черупка.

Цветовете на мебелите са ярки и контрастни, в дневните присъстват витражи, стените са в тъмни тонове, а декорацията е малко по-оскъдна.

Нордик (1950 до наши дни)

Възникнал малко по-рано в северните страни, Нордик или скандинавският стил навлиза бурно в обзавеждането през 50 - те години на миналия век, за да остане и до днес. Нордик се характеризира с минимализма, топлината и чистотата.

Мебелите в този стил са предимно от естествено дърво, линиите им са изчистени, а формите - напълно опростени. Отличителна черта на Нордик обзавеждането е уютът и топлината, която сякаш залива помещенията.

При мебелите липсва всякаква орнаментика, цветовете, които преобладават са светли, а подовете са задължително с ламинат или паркет и са покрити с меки килими. Декорацията се ограничава с много зеленина, големи картини по стените, меки вълнени одеяла, както и много пъстри възглавници.

kitchen.jpg (117 KB)

70 - те и 80 - те години на миналия век или началото на постмодернизма

Тези две десетилетия минават под знака на движенията за права, свободната любов, протестите срещу войната и разбира се, това е и времето, когато Бийтълс успяха да завладеят света.

Голяма част от съвременните интериорни дизайнери определят 70 - те и 80 - те като години, в които обзавеждането  изключително грозно и нефункционално.

През този период на мода са :

  • гладките повърхности
  • смелите цветове
  • отворените пространства, както и мебелите от акрилни материали.

1990 - 2000

През 90 - те години на миналия век се наблюдава огромна промяна в естетиката и стила на обзавеждане. На мода идват мебелите с елегантен дизайн, функционалните мебели, нежните и ненатрапващите се цветове.

Това е времето, в което технологиите започват да навлизат в бита на хората и в дневните централното място е отделено на телевизора, а малко по-късно и на домашното кино.

Хората вече се нуждаят от удобни и меки мебели, които да им осигурят по-голям комфорт, имат нужда от повече място за съхранение  и от мултифункционални мебели. Кухните все по-често се обединяват с дневните, а спалните стават все по-малки.

 flower.jpg (83 KB)

2000 - настоящето

Съвременният интериорен дизайн е странна, но стилна и елегантна смесица от стилове и течения. Подовете отново са предимно от ламинат или паркет и са покрити с меки килими, диваните са меки, удобни и без излишна декорация, а отворените планове присъстват в почти всеки дом.

Мебелите у дома са ергономични, многофункционални, а уредите в кухнята и черната техника могат да се контролират през смартфона.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни