Безумни отстъпки 50% на ВСИЧКО + допълнително ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ ДО ЕТАЖ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 23.4.

Съвети при избор на детско легло

За разлика от нас, децата, особено докато са малки прекарват по-голяма част от денонощието в леглото. Затова е много важно детското легло, в което спят и играят да е напълно безопасно, удобно и комфортно.

Съвети при избор на детско легло

Но как да направите правилния избор сред огромното разнообразие от видове, модели и размери детски легла?

Ако останете още мъничко с нас, ще се опитаме да ви помогнем, като ви запознаем с някой от най-важните критерии, на които е добре да обърнете внимание при избора на детско креватче.

children.jpg (242 KB)

Практични съвети при избор на детско легло

Започнете с определяне на бюджета

Времената, в които живеем изискват добро планиране на бюджета. И не, това не означава да пестите пари за сметка на качеството на детското легло - това не го правете в никакъв случай.

Означава просто да си дадете сметка реално колко можете да си позволите да похарчите и на тази база да започнете търсенето на легло за вашето мъниче.

Например, ако бюджета, с който разполагате не е много голям, вместо да търсите възможно най-скъпото марково легло за вашето бебе или малко дете можете да насочите търсенето си на детски и бебешки легла от производители, които предлагат високо качество, но на малко по-достъпни цени.

На пазара към момента се предлага голямо разнообразие от модерни, стилни, удобни и най-вече качествени легла за детска стая на достъпни цени от производители, които макар да не са толкова популярни не правят компромиси с качеството на артикулите за деца, които предлагат.

light children room.jpg (41 KB)

Вземете под внимание възрастта на детето

Едва ли е необходимо ние да ви казваме, че леглата за новородени се различават от тези за по-големите деца.

Затова е важно да се съобразите с възрастта на детето, за което избирате детско легло.

Легло за новородено

При избора на бебешки креватчета за вашето бебе например трябва да решите дали да се спрете на кошара/креватче или на люлка.

Казваме това, тъй като, макар и двата вида да са предназначени за бебета и съвсем малки деца, те се различават както като размер и конструкция, така и като време, в което децата могат да ги използват.

Люлките например са много удобни и подходящи за детски стаи и спални, които не разполагат с много пространство, но са с по-малки размери и децата могат да спят удобно само през първите месеци от живота си.

Кошарите или детските креватчета са по-обемни и цената им е малко по-висока, но откровено казано са предпочитани от родителите, тъй като малките могат да спят в тях от раждането си, та чак докато станат на 2 - 3, че и повече години.

Освен това повечето модели от този вид бебешки легла разполагат с удобни чекмеджета за съхранение на дрехи и вещи, което е още един плюс.

children room in white color.jpg (50 KB)

Легло за деца над 4 - 5 години

Ако търсите легла за по-големи деца, тогава можете да се спрете както на детски кошари или ниски детски легла със странични предпазни парапети, така и еволюционни легла, които “растат” заедно с детето.

Легло за деца над 5 - 6 години

А в случай, че избирате легло още по-голямо дете (над 5 - 6 години), тогава можете да обмислите покупката на традиционно легло (единично с размери за възрастни).

Добър избор за по-големи деца могат да бъдат и двуетажните легла, креватчета с балдахин, моделите във формата на кола, топка, ракета или някоя друга забавна форма, както и еволюционните детски легла.

bed room with children room.jpg (62 KB)

Обърнете специално внимание на матрака

При избор на матрак за леглото на вашето дете, без значение дали сте се спрели на кошара, люлка или легло със стандартни размери е добре да заложите на матрак с висока твърдост.

Съветваме ви да се спрете на твърди матраци, защото те освен, че осигуряват удобно и комфортно място за сън са и много полезни за здравето на бебето и детето, тъй като предлагат перфектната опора гръбначния стълб на мъничето.

Добре е също така матракът да е антиакарен, хипоалергенен, да се почиства лесно и по възможност да има подложка срещу нощно напикаване.

Що се отнася до размерите, то детския матрак е добре да е с дебелина между 13 и 20 см, а ширината и дължината да съответстват идеално на основата на леглото и на подматрачната рамка.

Съвет: Ако се двоумите дали да се спрете на еднолицев или двулицев матрак за креватчето на вашето бебе или малко дете, нашият съвет е да се спрете на двулицев матрак.

Матраците с две лица се почистват по-лесно, могат да се обръщат според сезона (зима/лято) и детето ви ще спи на тях по-дълго време.

bed in children room.jpg (40 KB)

Не подценявайте материалите на детското легло

От материалите зависи както качеството на креватчето, така и безопасността на вашето дете. Това е причината, поради която ви съветваме да им обърнете специално внимание.

Днес на пазара се предлагат бебешки и детски легла, изработени от различни материали като дърво, ламинирано ПДЧ, МДФ, метал и други, сред които да избирате.

Напълно логично мебелите (в това число и леглата за деца) от естествена дървесина са предпочитани, тъй като дървото е екологичен, дълготраен и изключително издръжлив материал.

За  съжаление леглата изработени от дървесина са доста масивни, тежки, а и цената на едно такова легло не е от най-достъпните.

Затова и голяма част от родителите се спират на покупката на детско или бебешко легло от ламинирано ПДЧ или от МДФ, тъй като тези материали са не само достатъчно здрави и издръжливи, но и значително по-леки от масивната дървесина.

Освен това от ПДЧ или МДФ могат да бъдат изработени детски легла във всякакви размери, цветове и дизайн, а цената им е доста по-приемлива и достъпна за средностатистическите семейства.

boys.jpg (49 KB)

Детските легла от метал в момента също са много актуални, тъй като металът е изключително здрав и издръжлив. Минусите на креватчетата с метални рамки са, че не пасват на всички стилове на обзавеждане и че цената им е малко по-висока от леглата от ПДЧ или МДФ.

Преценете къде да разположите детското креватче

Относно това дали е добра идея да поставите бебешкото легло във вашата спалня или не няма един - единствен и 100% верен отговор.

Според някой експертите, а и според голяма част от родителите, леглото на новороденото е добре да е разположено в спалнята на родителите поне през първите няколко месеца.

Така от една страна бебето ще спи по-дълбоко и спокойно, тъй като ще усеща близостта на родителите си, а от друга страна за родителите е по-лесно да наблюдават детето по време на сън и да реагират бързо, ако се разплаче.

Според друга част от родителите и специалистите обаче по-добрият вариант е детското креватче да бъде поставено в детската стая, а бебето да спи в него още след раждането си.

В защита на своето твърдение експертите посочват, че бебетата, които спят самостоятелно в детската си стая на по-късен етап стават по-самостоятелни и независими.

bed for baby.jpg (48 KB)

Безопасността е на първо място

Въпреки, че оставихме безопасността на последно място в списъка ни със съвети при избор на детско легло, всъщност тя е първото нещо, на което трябва да обърнете много голямо внимание.

Какво имаме предвид?

Обърнете внимание на качеството на изработката

Без значение на какъв вид детско или бебешко легло ще се спрете, задължително обърнете внимание на качеството на изработката му.

Казано по друг начин, проверете дали сглобките са метални, здрави и направени както трябва. Уверете се също така, че всички ръбове са заоблени, а таблата и основата добре нивелирани.

Не е зле да проверите и разстоянието между ламелите и подматрачната рамка, особено ако купувате рамката и матрака допълнително.

Вземете под внимание височината на леглото

Добре е тя да не е повече от 30 см от пода. По-ниското легло ще позволи на детето да се качва и слиза по-стабилно от леглото и със сигурност ще предотврати някое и друго падане.

Уверете се, че преградната решетка е достатъчно висока

Тя трябва да е не само стабилна и достатъчно висока, за да не може детето да се прекатури през нея, но и пръчките ѝ да са на такова разстояние, което не позволява на мъничето да се провре през тях.

Не е зле също така преградните решетки да имат опцията да се премахват след време, когато детето е достатъчно голямо и няма да се нуждае от тях.

Уверете се, леглото е без токсични бои и покрития

Тъй като малките често дъвчат рамката или пръчките на преградната решетка, трябва да сте напълно сигурни, че при производството на детското легло, което смятате да закупите не са използвани вредни лакове, бои или лепила.

 

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни