ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 02.05

Съвети за дейности през студените и тъмни дни на есента (предотвратяване на есенна умора)

С настъпващата есен идват много по-студени и тъмни дни. По-малкото слънчева светлина може да доведе до отрицателен ефект върху нашия организъм. В нашата статия ще ви посъветваме какво да правите, когато навън има по-малко светлина и как да се предпазите от есенната умора по това време .

Съвети за дейности през студените и тъмни дни на есента (предотвратяване на есенна умора)

Слънчевата светлина е основният естествен източник на витамин D и има положителен ефект върху нашето настроение. Липсата на слънчева светлина може да причини промени в настроението, безпокойство, раздразнителност и обща умора. Светлината играе ключова роля в регулирането на съня и бодърстването. По-малкото слънчева светлина може да доведе до умора и по-ниска производителност.

Ето няколко съвета за предотвратяването на есенната умора:

1.      Много слънчева светлина

Бъдете на дневна светлина колкото е възможно повече! Опитайте се да прекарвате повече време навън през светлата част на деня. Разходките на чист въздух могат да помогнат за подобряване на настроението Ви. Ако нямате достатъчно дневна светлина, светлинната терапия може да бъде ефективна профилактика. Специални светлинни лампи могат да имитират слънчева светлина и да имат благоприятен ефект върху тялото и ума. Има различни видове светлинни лампи с различен интензитет, които помагат за подобряване на настроението, увеличаване на енергията, фокуса, продуктивността и производителността.

2.      Физическа активност

Редовната физическа активност може да повиши нивата на ендорфин и да помогне в борбата с есенната умора. Изборът на конкретен вид спорт или дейност, зависи от Вашите лични предпочитания и физическа подготовка. Ходенето е отлична дейност за всички възрасти и нива на фитнес. Плуването също е популярна есенно-зимна дейност, която е добра за ставите и подобрява силата и издръжливостта на тялото. През този период препоръчваме и йога, която помага за подобряване на силата, гъвкавостта и облекчаването на стреса. Важно е да намерите дейност, която да Ви харесва и да я правите редовно.

3.      Здравословна диета

Здравословната и балансирана диета, може да има положителен ефект върху настроението, енергията и имунната система. Опитайте се да избягвате прекомерната консумация на храни с високо съдържание на захар и мазнини. Яжте повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки, семена и риба с високо съдържание на омега-3 мастни киселини. През студените месеци, можете да се поглезите с топли напитки като билков чай ​​или вода с лимон. Това може да помогне за поддържането на хидратацията и доставянето на витамини. Не забравяйте, подправки като канела, куркума и джинджифил,  могат да помогнат за поддържането на имунната система и да добавят приятен вкус към Вашите ястия.

Съвет: Вдъхновете се в нашия блог: 5 различни здравословни закуски

4.      Повече време за качествен сън

Повечето време за сън, играе ключова роля за предотвратяване на есенната умора и подобряване на цялостното психическо и физическо здраве, особено в периоди на по-малко слънчева светлина. Качественият сън е важен за Вашето психическо здраве. Поддържайте редовен график и следвайте здравословните навици за сън.

Съвет: В нашата статия: Международен ден на здравословния сън: Какво е необходимо за пълноценен сън?.

5.      Релаксиращи практики за намаляване на стреса

Практикувайте техники като медитация, йога или дълбоко дишане, които имат положителен ефект върху намаляването на тревожността, стреса и подобряването на настроението. Важно е да опитате различни техники и да намерите това, което работи най-добре за Вас. Редовната медитация и релаксация, могат да Ви помогнат да се справите по-добре с предизвикателни ситуации и да подобрят цялостното Ви благосъстояние.

relaxation.png (1.27 MB)

6.      Социален контакт

Липсата на слънчева светлина и студеното време могат да увеличат риска от чувство на изолация и самота. Когато времето навън е лошо, поканете приятели, организирайте семейни събирания, играйте на настолни игри или просто си пишете с някой в социалните мрежи. Забавлението, смехът и забавлението са страхотни начини да подобрите настроението си.

7.      Правете това, което Ви харесва

Хобитата и интересите, които харесвате и правите, могат да бъдат ефективна превенция срещу умората през есенните месеци. Любимите дейности ще Ви помогнат да останете активни, да поддържате положително настроение и ще Ви осигуряват перфектното релаксиращо бягство от работата и ежедневните задължения.

reading a book.png (1.49 MB)

Съвети за хобита и интереси, с които можете да се занимавате през есенните месеци:

1.      Творба

Рисуването, композирането на музика, писането и други творчески дейности могат да бъдат много успокояващи и релаксиращи дейности.

2.      Четене

Ако обичате да четете, седнете на удобен фотьойл и се отпуснете с книга. Книгите могат да бъдат чудесно бягство в свят на истории и фантазия.

3.      Кулинария

Научете нови рецепти, гответе и печете! Това може да бъде забавен и полезен начин да прекарате свободното си време. Ще зарадвате не само себе си, но и други, с интересно и вкусно ястие.

4.      Фотография

Фотографията е чудесен начин да изследвате света около Вас и да уловите красиви моменти.

5.      Игри

Играта на настолни игри, игри с карти или конзолни игри, може да бъде забавен начин, да прекарате времето си, със семейството и приятелите.

6.      Кино и телевизия

Посещението на кино е страхотно занимание, особено ако обичате филми. Киното предоставя уникално изживяване от гледане на филм на голям екран с подобрен звук, което може да бъде особено ангажиращо. Netflix може да бъде страхотно забавление, особено когато търсите начин да се отпуснете и да си починете в топлината на Вашия дом. Netflix предлага голямо разнообразие от филми, сериали, документални филми и друго съдържание, така че можете да изберете нещо, което Ви интересува и забавлява.

7.      Пазаруване онлайн

Онлайн пазаруването може да бъде интересно и удобно занимание през студените месеци. Благодарение на онлайн магазините, можете да откривате нови продукти, да купувате подаръци за приятелите и семейството си, от комфорта на собствения си дом. Онлайн пазаруването Ви позволява, да изберете най-подходящите коледни подаръци и всичко да бъде закупено спокойно и навреме.

Изберете хобита и интереси, които Ви харесват и вдъхновяват! Това ще поддържа позитивното Ви мислене и доброто Ви настроение, дори през студения и мрачен есенен сезон!

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни