ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 02.05

Съвети за избор на градинска маса и столове

Да имате собствена градина, в която пищната зеленина и красиви цветя ви зареждат с позитивно настроение и носят радост за очите, звучи като сбъдната мечта.

Но ако притежавате дори и малък двор, за да се насладите пълоценно на късчето природа в дома си, трябва да помислите и за съответните мебели.

Съвети за избор на градинска маса и столове

Защо да обзаведем градината с градински мебели?

С добре подбраните градински мебели ще оползотворите максимално пространството на открито, превръщайки го в неизменна част от ежедневието си почти през цялата година.

С градински мебели и подходящи аксесоари можете да превърнете цветната си градина в място за релакс, където да изпиете чаша кафе, да почетете книга и дори да събирате тен.

Градината би била едно приятно място за почивка не само за семейството ви, но и при събирания с приятели.

За обяд или вечеря на открито правилно избраните мебели и друго обзавеждане създават удобство за всички, които обичат чистия въздух и свежата зеленина.

За каквато и основна дейност да използвате градината си, едни от задължителните мебели за нея са специално създадените градинска маса и столове. Характерно за тях е, че са произведени от устойчиви на климатични условия материали и са здрави и стабилни.

Какви видове градински маси и столове има на пазара?

Днес на пазара ще попаднете на богата гама от предложения от мебели за градината, различаващи се по дизайни, материали и стилове. За мнозина предложенията в категорията може да изглеждат еднакво подходящи, стига да са с правилните размери, но това не е точно така.

Маси и столове от ратан

Те са изключително популярни и функционални допълнения към стила на заведения, веранди и дворове, защото плетениците на нишките създават страхотна атмосфера в комбинация с всеки тип зеленина и аксесоари. Изработват се от естествен ратан или от изкуствена негова разновидност.

Комплектите са обикновено за 6, 8 или повече човека, но има и модели за по-малки пространства, идеални за обособяване на кът за кафе и релакс на до шестима души.

Дървени маси и столове

Градинските мебели от дърво са всепризнат класически избор и са много подходящи за естествена среда като градината. Специално подбраната и обработена дървесина е здрава, устойчива и обикновено е от тик, кедър или секвоя.

1.png (1.06 MB)

Предлагат се семейни комплекти, удобни за хранене, а също и по-малки масички с 2-4 стола.

Маси и столове от метал

Използваните материали за изработка на металните мебели за градината са или от лек алуминий, или от по-тежките стомана и ковано желязо. Важна тяхна характеристика е, че издържат на различни климатични условия и големи натоварвания, а цветовете и стиловете са десетки.

Някои от сетовете включват мебели с компактни размери, правещи ги особено удобни за веранди или градини с малки размери.

Пластмасови мебели

Мебелите от пластмаса притежават много предимства, от които водещи са значително по-ниската цена, лекотата им и лесната поддръжка. Оставени обаче незащитени дълго време на открито, са по-уязвими на атмосферните условия като дъжд, сняг и преките слънчеви лъчи.

Предлагат се в различни размери, цветови и стилови решения и са популярен избор за пространства с всякакво предназначение и площ.

Сгъваеми маси и столове

Много от предлаганите маси и столове от дърво, от алуминий и от пластмаса се сгъват, което е важно предимство за лесното им съхранение. Най-често те са олекотени и имат по-малки размери, а сетовете включват малка маса с 2 до 4 стола.

За забавление на открито са подходящи също и бистро масите, повечето от които са кръгли, сгъват се и са от дърво, пластмаса или метал.

Много хора избират за градината си и бар маси и столове. Те допринасят за една по-елегантна обстановка и са характерни по-голямата си височина. Изработени са от метал или дърво и са чудесни за използване при събития с инцидентен или официален характер.

Трябва ли да съобразим дизайна им с екстериора на градината?

За обзавеждане на екстериора на градината няма строго определени правила, затова единственото, което може да направите, е да се постараете избраните мебели да се вписват максимално в цялостната тематика и стил на градината.

Озелененото пространство, пътеките, оградите, лехите и типа растителност продължават по естествен начин вътрешната част на дома и съветът на дизайнерите е да я допълват, допринасяйки за една цялостна хармония.

Ако например сте привърженици на индустриалния стил и интериорът ви е издържан в него, за градината е добре да изберете своята маса и столове с тъмен цвят и линеен дизайн.

За градина в стил Прованс пък би подхождала маса от ковано желязо, а столовете е по-добре да бъдат дървени.

Основни критерии за избор

Поради изключително голямото разнообразие от столове и маси за градинско обзавеждане, изборът често се оказва трудна задача.

От една страна, трябва да решите дали да купите единични маса и столове, или комплект.

От друга, необходимо е да помислите от какви материали предпочитате да бъдат изработени, колко стола са ви необходими, с какви размери и включително от каква последваща поддръжка ще имат нужда.

Сред основните фактори, които могат да ви насочат, са следните.

Налично свободно пространство

Колкото и да ви харесва определена маса, ако тя е твърде голяма за вашия кът за отдих в градината, трябва да се спрете на друг вариант.

Според размера на масата ще предвидите и размера на столовете така, че при нареждане около нея да има достатъчно свободно място за движение.

2.png (1.01 MB)

Брой на местата

Не пренебрегвайте критерий като този, защото той е един от най-важните. От него зависи комфортът на вашите гости.

Помислете дали в бъдещите ви планове за използване на градското пространство се включват честите събирания с повече хора. Така ще бъде и по-лесен изборът на размера и формата на масата, които ще определят и оптималния брой на столовете.

Материал на изработка

Всеки от материалите, използвани в изработката на съответните мебели, има своите предимства. Дали ще бъдат от дърво, от метал, пластмаса или ратан, зависи от вашите нужди и предпочитания.

Дървото наистина е издръжливо, но изисква всяка година да нанасяте върху моделите защитно покритие, защото с времето материалът става уязвим на влагата.

Пластмасовите мебели са по-евтини като вариант и са много леки. Оставени обаче по-дълго под въздействието на слънце, дъжд и високи температурни амплитуди се амортизират по-бързо.

Предимството да издържат на всякакви атмосферни влияния притежават мебелите от метал, но те пък са тежки. Ако все пак са насочвате към метални мебели, може да изберете изработените от лек алуминий.

В случай че ви харесват ратанови маса и столове, знайте, че по-трайни са изработените от изкуствен ратан. Но и той, и естествения ратан изискват старателна поддръжка и защита, за да ги запазите в добър вид по-дълго.

Стил на градинските маси и столове

Може да избирате между по-класически или по-модерен стил за градината, като най-напред се ръководите от характеристиките на конкретния модел и индивидуалния си вкус.

3.png (995 KB)

За постигане на по-модерна визия удачен вариант са минималистична елегантна маса и столове от метал или пластмаса. В случай, че държите на традиционното обзавеждане, най-подходящи са дървените комплекти с максимално изчистен дизайн.

Заключение

Изборът на ключови елементи за градината от рода на маса и столове може да не е толкова лесна задача предвид голямото разнообразие от предложения на пазара.

Но ако отделите малко повече време да проучите различни възможности и ги съобразите с условията и вкуса си, ще успеете да обзаведете красивата си и добре поддържана градина с функционални, висококачествени и стилни мебели.

Често задавани въпроси

Възможно ли да градинските маси и столове се оставят през зимата навън?

Дори и зимите да протичате без обилни снеговалежи и екстремно ниски температури, не е желателно мебелите да се оставят без защита.

 Продължителното излагане на UV лъчи, влага и резки температурни промени кара и най-здравите мебели да избледнеят и нарушат целостта си. Най-добре е през зимата масите и столовете да бъдат съхранявани на сухо и топло място или поне под навес/тента.

Има ли значение материалът на градинската маса?

Всеки материал има различни предимства. Дървените маси са здрави и излъчват уют. Пластмасовите са много леки и ако са сгъваеми, се съхраняват лесно. Ратановите имат модерно излъчване, а металните са особено търсени за чести градински партита заради стабилността си.

Какви основни грижи да полагаме за градинските маси и столове?

Важно е да не допускате задържане на влага по мебелите. В случай че не разполагате с покривало или шатра, трябва по-често да отстранявате нападалите листа.

Редовно почиствайте и смазвайте механизма на сгъваемите елементи. Ако дървените ви мебели вече имат лаково покритие, опреснявайте го веднъж годишно, за да поддържате неговия блясък и защитна функция.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни