ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 02.05

5 най-нови тенденции в дизайна на мебели

Независимо дали отскоро притежавате ново жилище, или искате да освежите вече съществуващото, подходящото обзавеждане гарантира удобство и стил. 

Мебелите са сред най-важните елементи на интериора и изборът им не трябва да бъде на случаен принцип, ако се стремите към практични и модерни решения.

5 най-нови тенденции в дизайна на мебели

Защо дизайнът на мебели е важен?

Ключовата роля за формирането на атмосферата в дома безспорно принадлежи на мебелите. Те създават финалния облик, допринасят за функционалността на пространството и са своеобразно отражение на вкуса и самата индивидуалност на собственика.

Независимо от площта и разположението, всеки може да създаде от жилището си истински съвременен дом, ако следва най-новите тенденции в дизайна на мебели като неразривна част от тенденциите на интериорния дизайн.

Основни принципи в дизайна на мебели 

Не само е важно, но е и задължително обзавеждането у дома да бъде произведено с внимание към детайла и качеството. От друга страна, всеки от нас в една или друга степен съобразява избора си с модните тенденции в интериорния дизайн. 

Понякога е трудно сред огромното разнообразие от предложения на пръв поглед да се разпознаят кои са най-нови тенденции в дизайна на мебели и още повече - кои със сигурност ще останат актуални и след края на тази година.

Категоричен фаворит в интериорния дизайн през последните няколко години са откритите пространства, смесването на материи от различен вид, подвижните прегради и др. 

Ще ви запознаем подробно с трайните тенденции в световен мащаб, за да откриете най-удачните варианти за новия облик на дома си.

Тенденция 1: Началото на устойчивия дизайн

Увеличава се броят на потребителите, които търсят не само добре изглеждащи мебели, но и такива, които са изработени от естествени материали.

Много предпочитани са покритията от дърво и дамаските от естествени влакна, както и използването на широка гама от материали.

Сред които:

  •  ратан;
  • бамбук;
  • тръстика;
  • камък, коноп и др.

Всички производители се стремят материалите им да бъдат възобновяеми или рециклирани, а самото проектиране се прави така, че рециклирането и/или преработката да бъдат по-лесни. 

Друг похват в проектирането на устойчив дизайн е насочен към гъвкави, адаптивни и модулни мебели. Това позволява лесното им актуализиране или ремонтиране, без да бъдат изхвърляни или изцяло заменени.

Екодизайнът е във фокуса на вниманието и на ЕС, който одобри през 2023 г. нови правила в тази насока, включвайки мебелите в списъка с изделия и продукти, като целта е грижата за околната среда. 

Тенденция 2: Мултифункционалност

Повечето съвременни апартаменти разполагат с по-малко място, което е и причината дизайнерите да създават обзавеждане, притежаващо много функции. Именно малките модели мебели като дивани, канапета и други са лесно адаптивни към различни стилове и пространства, предизвикват истински фурор.

Пример за мултифункционалност е диван или шкаф, който се превръща в удобна спалня или маса, която се превръща в етажерка или легло на две нива, и т.н.

2.png (1.13 MB)

Голяма част от мултифункционалните мебели всъщност са еднокомпонентна система, която ги прави лесни за местене. Много са подходящи за апартамент тип студио, или за живущите под наем. Подобни решения заместват два или повече отделни обемисти продукта и съчетават в едно функционалност и стил.

Мебелите с много приложения са истинско предизвикателство за дизайнерите и инженерите по отношение на проектирането им, за да бъдат максимално полезни и удобни за притежателя си. Леките материали и качествените механизми са от голямо значение за бързата и лесна трансформация.

Тенденция 3: Назад в миналото, но с модерни технологии

Мебелите в ретро стил могат да са нови, но създадени в този вид, или стари артикули, които са със запазено качество и са годни за употреба. Поради големия интерес към стила много производители разработват специални серии за неговите почитатели.

Без съмнение, ретро, рустикален и винтидж днес не означава напълно идентично обзавеждане с това от преди десетилетия по отношение на изработка или визия. 

В дизайна на съвременните ретро мебели има елементи, вдъхновени от миналото, но в същото време те се създават от модерни материали като МДФ и ПДЧ и с помощта на нови технологии.

Чарът на епохата се състои точно в това съчетание на ретро символи, цветове, елегантни линии и форми, които, благодарение на съвременната интерпретация на материали и нюанси на цветовете, добавят индивидуалност в интериора.

Днес всеки може да открие за интериора на дома си легло, маса, столове, скрин, диван или други видове, изработени с помощта на съвременни технологии, с покритие от безвредни бои и лакове, без да се налага да похарчи в пъти по-голяма сума за старинни артикули с колекционерска стойност и тяхната реставрация.

Тенденция 4: Цветове и текстури в дизайна на мебелите

Една от тенденциите при част от мебелите е все по-налагащите се ярки цветове. Пъстрите дамаски, покрития и детайли в смели нюанси позволяват да се експериментира със стилове и акценти в интериора, което помага за превръщането на мебелите във фокусна точка. 

Макар че се изисква доста дързост и артистизъм да поставите например ален шкаф в дневната, в комбинация с останалите елементи в интериора подобна мебел ще придаде динамика и жизненост на пространството

3.png (1.44 MB)

По отношение на текстурите се засилва интересът към тяхната разнородност, което помага за добавяне на изразност. 

Ратанът и ракитата например се използват не само в самостоятелната си роля за изработка на градински кътове и аксесоари. В много случаи се влагат и като средство да се обогати и текстурира мебел – върху чела на чекмеджета, под формата на облицовка на панелите им и редица подобни.

От особено значение за мебелите винаги е бил текстилът. Изключително модерни са плюшените материи като кадифе и букле, а също и кожата. Кадифето има не само добър вид, но е и приятно на допир и при сядане. Буклето пък с богатата си текстура привнася усещане за уют, а кожата – с елегантност и стил.

Съображенията за преработка, а не изхвърляне на годните мебели заражда тенденцията за взаимозаменяеми тапицерии. Това е добро и икономично решение те да се сменят според сезона, а и да се внесат промени в обстановката според настроението.

Макар че смелите цветове и текстури създават фокусни точки и придават индивидуалност, трябва да избягвате прекаленото насищане. В противен случай няма да постигнете желания ефект. 

Ако имате ярък диван или друг вид мебел, останалата част от интериора трябва да бъде в по-приглушени цветове, запазвайки цветовото единство. Същото се отнася и за използваните текстури. Заложете на допълващите се такива, без да прекалявате, за да постигнете балансиращ ефект.

Тенденция 5: Интерактивни мебели

Освен играчки и различни образователни продукти, с чиито интерактивни характеристики сме свикнали, производителите също залагат на идеята за „умни” мебели.

Не е далече времето, когато с няколко докосвания на смартфона си ще можем да контролираме не само уредите в дома си, но и мебелите. 

Пример за това са различните модели интерактивни маси, които могат да се контролират чрез докосване и използвайки специални софтуери, да служат за забавление, спомагателни или образователни цели.

Отдавна се говори и за интерактивни легла. Такова вече е пуснато на пазара от американски производител. Продуктът следи какво е състоянието на спящия човек, предава данните за пулса на смартфона, може да запомня настройките на положението на матрака и др.

Бъдещето на дома, в който живеем, непременно ще включва и все по-разширено използване на интерактивни мебели – такива, които могат да променят своите форми и цветове, с вградени гласови асистенти, легло, контролиращо температурата, и др.

4.png (1.05 MB)

За финал

Има едно нещо, което е сигурно – старото няма да бъде забравено и новите тенденции за дизайн ще намерят баланс с класическото и утвърденото.

Модерни технологии и устойчив дизайн, разнообразие от цветове и текстури, мултифункционалност – това са тазгодишните утвърдени тенденции в дизайна на мебелите, които може да следвате, за да персонализирате жилищното си пространство.

При подходящо съчетаване на цветовете, мебелите и аксесоарите, с малко въображение ще успеете да постигнете уютен и модерен дом.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни