5 практични съвета за градинско обзавеждане

Уют може да си създадем не само вътре в дома, но и навън - в двора или градината. Доказано е, че грижите, полагани за зеленото пространство и прекараните там часове способстват за релакс и се отразяват добре на цялостното физическо и емоционално състояние.

5 практични съвета за градинско обзавеждане

Защо е важно да поддържаме градината?

Ако поддържате градината си така, че да има привлекателен вид, ще се радвате заедно с близките и приятелите си на кътче природа, в което да си почивате и се наслаждавате на зеленина, цветя и чист въздух.

Това важи с пълна сила и за вашата веранда или тераса. Самото градинарство според проучванията има позитивен ефект върху менталното здраве. Грижите за градината ще премахнат стреса, а това е и модерен начин за поддържане на фигурата, ефикасно заместващ посещенията във фитнеса.

При вече създадена красива градина сигурно имате амбиция за още по-голям уют. Подходящото градинско обзавеждане ще ви помогне да го постигнете.

Какви видове градински мебели ще откриете?

Няма как да се насладите и възползвате пълноценно от спокойствието и тишината на балкона или в двора си без подходящите градински мебели. Към тях се отнасят маси, столове, както и градински комплекти.

Има различни опции за външно обзавеждане и понеже то е сериозна инвестиция, трябва добре да се запознаете с видовото разнообразие на този тип мебели.

Проучвайки възможностите за градински модели, ще попаднете на различни варианти. Разнообразието от мебели и аксесоари е голямо, а освен единични артикули ще откриете и комплекти.

По-голямата част от тях могат да бъдат използвани практически при всички метеорологични условия, притежават устойчивост на слънце, влага и корозия.

Маси

Да пиете сутрешното си кафе или да вечеряте на приятно местенце като градината, е зареждащо преживяване, а за целта може да оборудвате своя кът със здрава и устойчива маса.

Сред предложенията има по нещо за всеки вкус:

  • маси с различни размери: малки, средни, големи;
  • от различни материали: дърво, пластмаса, метал, ратан и други;
  • в разнообразни форми: правоъгълни, квадрат, елипсовидни, кръгли и т.н., и т.н.

1.png (1.01 MB)

Градински столове и пейки

След масата осигуряването на удобни мебели за сядане също е важно. Може да комбинирате столовете и пейките, като изберете и сгъваеми варианти.

Столовете за градинско обзавеждане са направени от висококачествени материали, сред които подсилена пластмаса, метал, ратан, а ако предпочитате традиционен стил, заложете на дървените.

За изработката на пейките са вложени същите материали, но особено впечатляваща опция са моделите от естествен камък.

Градински комплекти

Вместо да избирате отделно маси и столове, понякога е по-практично да се спрете на комплект, като освен това ще сте сигурни за еднаквия стил на мебелите.

Такива сетове се предлагат в различни размери, дизайн и брой на частите.

 А като материали популярни са комплектите изработени от:

  • дърво;
  • ратан;
  • метал;
  • пластмаса;
  • MDF и други.

Градински дивани и шезлонги

С диван или шезлонг на открито могат да се създадат още по-големи удобства. И едните, и другите се произвеждат от разнообразни материали, сред които дърво и метал. Ратанът също е характерен за някои модели дивани, а устойчивата пластмаса – за шезлонгите.

Бар комплекти

Те обикновено включват малка масичка и два стола. Изключително удобни са за вашата малка градина или открита веранда.

Хамаци и люлки

Тези мебели гарантират наистина пълноценна почивка и пълен релакс, а наличието им допринася за една непринудена атмосфера на безвремие и единение с природата.

Хамаците издържат на голямо натоварване благодарение на здравите си материали. Най-често се окачват между две дървета, но могат да се поставят и на свободно стояща рамка.

2.png (1.06 MB)

Градинските люлки се предпочитани във всяко открито пространство и са особено любими на децата. Предлагат се модели с тента или без, за двама или трима човека, с облегалки за ръцете, с добавени възглавници и още редица варианти, които да завършат по перфектен начин обособения кът.

Чадъри

Дори при наличието на много естествена зеленина, чадърът е неизменна част от градинското обзавеждане. Той предпазва избраното място от силно слънце, изненадващ дъжд или падащи листа, а на пазара асортиментът от чадъри е много богат откъм размери, цвят и стил.

Какво да съобразите при избора на мебели за градината?

Понеже мебелите за градината трябва едновременно да осигурят комфорт, да ни харесват визуално, но и да са пригодени за външните условия, изборът невинаги е лесен на фона на огромното разнообразие.

Може с лекота да създадете приятна зона в градината, на терасата или друго пространство около дома си с правилно подбраните мебели.

Има редица фактори, които могат да изиграят важна роля при избора ви.

Издръжливост

Материалът на градинските мебели е важен не само заради естетиката, но и за тяхната здравина и продължителност на експлоатация. Върху тях ще оказват влияние динамичните атмосферни промени, затова материалите им трябва да са устойчиви.

Удобни и издръжливи на влага UV лъчи, вятър, резки температурни амплитуди, замърсявания са мебелите от изработени от следните материали.

Сред които:

  • импрегнирано или тиково дърво;
  • ковано желязо;
  • ПВЦ материали;
  • ратан и др.

Размери

В зависимост от мястото, предвидено за градински кът, ще зависи и изборът ви за по-голяма или по-малка маса, градински комплект, допълнителна декорация и т.н.

Измерете свободното си пространство и предварително създайте идея за желаните мебели, които държите непременно да присъстват там.

Така ще знаете какъв размер от всеки елемент ви е необходим, за да усвоите оптимално цялото пространство.

3.png (1.02 MB)

Поддръжка

Освен че мебелите за градината трябва да издържат на слънце и дъжд, определящо е и дали конкретните модели се поддържат лесно. Голяма част от тях е достатъчно да се почистват с вода или със сапунен разтвор, но ще трябва да помислите и за тяхното съхранение, ако условията са по-екстремни.

Стил

Изборът на стила на мебелите зависи от личните предпочитания, но все пак е добра идея да се придържате към стила на обзавеждане на дома и видимата част от фасадата. Важна е и цялостната визия, която искате да има градината ви, а тя се изгражда посредством хармонията между растителността и дизайна и цвета на мебелите.

Практични съвети за обзавеждане на градината или терасата

За да се възползвате максимално от външното си пространство и да се насладите на хубави дни в него, освен за удобни, практични и стилни мебели, има още няколко тънкости да го постигнете.

Решете с каква цел ще използвате мебелите

Пристъпвайки към конкретния избор, за да филтрирате по-лесно подходящите за вас продукти, е добре да си отговорите дали ще използвате мебелите за самостоятелен релакс, или най-вече за събирания с близки и приятели.

Ако смятате да се храните навън при всеки удобен момент, когато времето е хубаво, трябва да помислите колко човека ще използват мебелите.

Изключително важно за избора е и дали смятате да оставяте мебелите на открито целогодишно, или ще ги прибирате за съхранение през зимата.

Увеличете зеленината

В случай че в градината ви има само тревна площ и дървета, засадете цветя и декоративни храсти, за да добавите още уют и разкош. Прекрасен вариант са саксийните зелени или цъфтящи растения в кашпи и висящи кошници.

Създайте фокусна точка

Удачен похват за декорация е да изберете една фокусна точка за градината си - просто създайте акцент за привличане на вниманието. Това може да бъде ефектна ваза, скален кът, композиция от растения, водна площ и друг обект според вашия вкус.

Изберете подходящо осветление

Правилното осветление създава страхотна атмосфера след залез слънце. То зависи от личните ви предпочитания, но и от дейностите ви в градината вечер.

Подвижна LED лампа е добър избор за барбекю, а за спокойна вечеря и отмора заложете на фенери, соларни лампи, крушки-гирлянди и др.

4.png (996 KB)

Включете повече аксесоари

За по-гостоприемен и привлекателен вид на градината са важни и допълнителните аксесоари. Това могат да бъдат калъфи за мебелите с функция за предпазване от вятър и дъжд, керамични фигурки, осветителни тела, тента или чадър и др.

Повечето от тях са практични, но и допринасят за приятната обстановка с декоративните си качества.

Така, с добре подбрани и аранжирани мебели и аксесоари, ще превърнете всяка градина в едно любимо място за отмора с неповторим стил.

Често задавани въпроси

Може ли градинските мебели да се оставят навън през цялото време?

Материалите на изработка са устойчиви и специално разработени да издържат на всички атмосферни условия, но за да се удължи животът им, е препоръчително да се съхраняват на закрито през зимния сезон. Ако нямате възможност да ги прибирате, би боло от полза да ги покриете или поставите под навес.

Кои градински мебели се поддържат най-лесно?

Най-лесни за поддръжка са пластмасовите мебели. Този материал изисква почистването им само със сапун и вода, което трябва да става по-често, особено ако се бели.

Кой ратан като материал за градински мебели е по-добър?

Синтетичният ратан има по-добри качества от естествения. Влакната му се състоят от теглени синтетични нишки, притежаващи голяма здравина. Мебелите от изкуствен ратан съчетават издръжливостта на пластмасата и красотата на естествения ратан, не подлежат на увреждане от атмосферни влияния и се почистват лесно.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни