ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 02.05

Как да изберем матрак?

Искате да смените стария матрак, но изправени пред множеството от възможности на избор ви е трудно да се ориентирате.

Не се притеснявайте. От Expedo сме тук, за да ви улесним максимално при вземането на правилното за вас решение.

Как да изберем матрак?

7 въпроса, на които трябва да си отговорите преди покупката

Каква е позицията ви на сън?

Дори и да мислите, че нямате определена позиция на сън, повярвайте, това не е точно така.

Защото дори и често да се обръщате през нощта има една определена позиция, в която ви е най-удобно да заспивате и в която оставате за най-дълго време.

Затова, ако не сте сигурни каква е вашата позиция ви съветваме през идната седмица да обърнете внимание в каква поза заспивате и в каква се събуждате.

Даваме ви този съвет, тъй като позата ви на сън играе важна роля при избора на матрак.

Ето някой препоръки за най-подходящия тип матрак според позицията, в която предпочитате да спите:

  • На една страна - Ако спите на една страна, то вие сте като повечето хора. Тази позиция обаче увеличава напрежението на бедрата и раменете ви до 7 пъти.

За да се намалите това напрежение е добре да се спрете на матраци със средно меки до средни нива на твърдост, тъй като тези степени на твърдост поддържат гръбначния стълб подравнен и ще спите непробудно и спокойно.

 

Obrázek8.jpg (160 KB)

  • По корем - Тези от вас, които спят по корем ще се чувстват удобно на по-твърд матрак, тъй като по-високото ниво на твърдост не позволява на тялото да потъва. За вас подходящи са по-твърдите пружинни или латексови матраци.
  • По гръб - Ако спите по гръб, то вие се нуждаете от адекватна подкрепа на долната част на гръбначния стълб. Ето защо, средно твърдите матраци от естествен латекс или матраци с покет пружини с диференцирана опора са добър избор.

Какво е теглото ви?

Подобно на позицията на сън, теглото ви също оказва голямо влияние върху избора на матрак, тъй като в зависимост от него се нуждаете от матрак с определена твърдост и обща опора.

Поради това е важно, преди да изберете матрак да си отговорите напълно безпристрастно (и без това няма да се явявате на конкурс за красота, а ще избирате матрак, на който ще спите) колко тежите.

Например:

  • Ако тежите по-малко от 58 килограма ще се чувствате удобно на по-мек матрак или на модел със средна твърдост.

За вас пружинните матраци може и да не са много удобни, но за сметка на това хибридните или матраците от мемори пяна са добри опции.

  • Ако сте с тегло от 58 до 100 килограма тогава можете да направите избора на матрак въз основа на позицията си на сън.

Що се отнася до вида матраци, за вашето тегло са подходящи матраците от пяна, хибридните и латексовите матраци.

  • Ако сте с тегло над 100 килограма, за да спите удобно и комфортно ще ви е нужен матрак с по-високи нива на твърдост, за да може да понесе по-голямото натоварване.

За вас са най-подходящи пружинните матраци с няколко слоя мемори пяна.

Освен с теглото е добре да се съобразите и с формата на тялото си.

Ако например сте с по-широки рамене или бедра е възможно да се нуждаете от по-мек матрак, без значение на теглото.

Ако пък сте по-високи, тогава трябва да внимавате в размера на матрака и да се уверите, че когато легнете ще ви е удобно и комфортно и краката ви няма да стърчат навън.

Obrázek9.jpg (29 KB)

От какъв материал да е вашият нов матрак?

Според материала матраците са няколко вида, но често казано най-купуваните и съответно предлаганите са три: латексови, от мемори пяна и пружинни.

Латексови

Латексът е естествена емулсия, получена от растението каучук.  Латексовите матраци, които се предлагат в търговската мрежа могат да бъдат както от естествен, така и от синтетичен латекс, а има и модели, в които присъстват както естествен, така и синтетичен латекс.

Матраците, изработени от този материал обикновено предлагат добра опора и едновременно с това са достатъчно гъвкави и се адаптират към контурите на тялото, като разпределят равномерно натиска.

Този вид матраци са подходящи за вас, ако се движите и сменяте често позициите си на сън, тъй като този материал бързо и ефективно поема движенията на тялото, осигурявайки непробуден, добър сън.

Мемори пяна

При този материал циркулацията на въздуха е по-слаба, така че топлината от тялото остава уловена в матрака.

Това прави тези видове матраци немного подходящи за вас, ако обичате да ви е прохладно, но са добра опция, ако харесвате топлината или живеете при по-студен климат.

Мемори пяната е много гъвкав материал, който предлага добро разпределение на натиска, оказван по време на почивка.

Освен това лесно се адаптира към контурите на тялото, което помага за намаляване на движенията по време на сън.

Пружинни

Този вид матраци са традиционни. При тях сърцевината на матрака е изградена от пружини, които гарантират здравина и еластичност.

Пружините позволяват добра вентилация, което ги прави отлична опция, ако живеете в район с горещ климат или ако се потите много през нощта.

Пружинните матраци освен това се адаптират добре към контурите на тялото и за разлика от някой други видове са подходящи за хора с всякакво тегло.

Obrázek10.jpg (155 KB)

С каква дебелина и височина да е матрака? А дължината и ширината?

Височината и дебелината са сред основните параметри, които трябва да вземете под внимание, когато избирате матрака си.

Те са важни, тъй като ако се спрете на модел, който е твърде тънък, той няма да може да ви осигури подкрепата, от която се нуждаете и много скоро ще започнете да оплаквате от болки в гърба, кръста или че се събуждате схванати.

Ако се спрете на прекалено висок матрак, ще ви е доста некомфортно да лягате и ставате от леглото.

Ако ни позволите да ви дадем съвет, то ще ви кажем, че според специалистите матраците, които гарантират най-добра опора и комфорт са височина между 20 и 26 см.

Що се отнася до дължината и ширината, то те зависят както от вашите физически данни, така и от размерите на леглото и не на последно място - дали ще спите сами или в двойка.

Стандартните размери за еднолицев матрак са 90 х 190 см, но ако сте по-високи можете да се спрете и на модел с размер 90 х 200 см.

Класическите размери на матраците с две лица 140 х 190 см и 160 х 200 см, но и тук имате различни опции, от които можете да се възползвате, ако са по-подходящи за вас.

Obrázek11.jpg (41 KB)

Еднолицев или двулицев матрак ви трябва?

Това е още един важен въпрос, на който трябва да дадете отговор, преди да преминете към избор на матрак.

Казваме го, тъй като, макар да става дума за матраци, те се различават доста.

Единият (еднолицевият) матрак се предлага с дървена рамка и ако се спрете на този вид ще спестите от покупката на подматрачна рамка, но няма да можете да го обръщате.

Двулицевият матрак можете да го обръщате от двете страни и през лятото да спите на “лятната” му страна, а през зимата на по-топлата “зимна” страна.

Този вид обаче са малко по-скъпи като цена и при покупката трябва да закупите допълнително и подматрачна рамка.

Obrázek12.jpg (151 KB)

Какъв средства сте готови да отделите за покупката?

Едва ли ще ви изненадаме като ви кажем, че покупката на нов матрак си е солидна инвестиция.

Затова е важно преди да започнете търсенето да определите бюджета, с който разполагате и на тази база да търсите възможно най-доброто като качество и цена, което можете да откриете в търговската мрежа.

Не се притеснявайте, дори и да не разполагате с много висок бюджет, разнообразието на матраци в момента е толкова голямо, че ще е откриете матрака, който да ви удовлетвори и като цена, и като качество.

И все пак, изкушаваме се да ви дадем няколко практични съвета, от които можете да се възползвате, ако бюджета ви е ограничен:

  • Не купувайте матрак само защото виждате рекламите на марката навсякъде. Това, че определена марка активно се рекламира не означава, че продуктите ѝ са непременно най-удобните или най-евтините.

Вместо да се “водите” от рекламите, направете проучване, сравнете цените на няколко марки матраци от типа, на който сте се спрели и най-вече се съсредоточете върху специфичните си нужди.

  • Пазарувайте около празниците. Обикновено преди или след големи празници магазините организират разпродажби, от които можете да се възползвате и да се сдобиете с нов матрак от висок клас на много изгодни цени.
  • Проверявайте за промоции. Почти всички физически и онлайн магазини през определен период от време предлагат една или няколко марки матраци с отстъпка в цената.

Не са малко и магазините като Expedo, в които целогодишно можете да откриете матраци, които се предлагат с различни отстъпки.

  • Търсете матрак, който се предлага с възможно най-голямата гаранция

Това означава, че производителите са напълно уверени в качествата на продукта, който предлагат и ще се сдобиете с нов матрак, който наистина ще ви служи добре дълги години занапред.

Obrázek13.jpg (11 KB)

Как и къде да тествате матрака?

Стигнете ли този въпрос, вие сте почти готови да изберете своя нов матрак.

Преди да го направите обаче трябва да се уверите, че наистина това е правилният избор.

За целта е добре да посетите някой от много шоурумове и да тествате матрака си в реални условия.

Казано иначе, облечете се в удобни дрехи, отидете в магазина и легнете на матрака.

Не бързайте да ставате. Легнете и се отпуснете на него поне за десетина минути в позата, в която обикновено спите, за да усетите дали се чувствате добре или не.

Ако по време на теста прецените, че това е вашият вид матрак, можете или да го закупите от магазина, или да влезете на страниците на някой от онлайн магазините за мебели и матраци и да го закупите оттам.

 

 

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни