ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 02.05

Кои са най-актуалните тенденции при обзавеждането на спалня?

От всички помещения в дома, спалнята е едно от най-личните. Това е помещението, което с право можете да наречете ваше светилище. Там се отпускате от напрегнатия делник, отпочивате активно и само там се чувствате напълно и наистина себе си.

Кои са най-актуалните тенденции при обзавеждането на спалня?

Ето защо при обзавеждането ѝ е важно да се погрижите за всеки малък детайл, така, че когато отворите затворите вратата след себе си да се чувствате удобно, комфортно и най-вече уютно.

Ако точно в този момент търсите идеи, които да ви вдъхновят при обзавеждането и дизайна на вашата спалня, предлагаме ви да се запознаете с тенденциите, които ще са актуални през идната година.

Тенденции в дизайна на спалнята за 2023 година, от които да почерпите идеи

Бялото в спалнята е в миналото

Дните на изцяло белите, супер светли спални отминаха. Ако искате да сте в тренда, дизайнерите съветват да заложите на топлите, земни цветове като зелено, глина, корал, меко розово, както и на по-тъмните нюанси на кехлибар и слива.

Ако пък сте от по-смелите и не се страхувате да експериментирате можете да заложите на по-наситени нюанси като червено, розово или лилаво.

В този случай обаче трябва да внимавате, тъй като има опасност, ако прекалите спалнята ви да изглежда претупана.

Затова интериорните дизайнери съветват да използвате тези цветове само като декорация (във възглавници, произведения на изкуството, керамични изделия и други декоративни елементи).

По-малко симетрия, повече асиметрия

Спалните комплекти дълго време бяха на мода, тъй като е много по-лесно (а и изгодно) да изберете и закупите мебели в един стил, отколкото да се опитвате да съчетавате стила на леглото, със стиловете на гардероба, скрина, нощните шкафчета.

Но да си признаем, обзавеждането на спалнята с комплект мебели може да я направи безлична и дори леко скучна.

Ето защо за 2023 - та дизайнерите залагат на асиметрията. Казано иначе, ако искате да внесете еклектичност и индивидуален стил в дизайна на спалнята  е добре да заложите по-голямо разнообразие от стилове, цветове, текстури и материали.

Няма да сгрешите, ако комбинирате нощни шкафчета в различен стил, модерно легло с ретро гардероб или да съчетаете масивния скрин на баба и креслото от 60 - те години с еклектична масичка за кафе от стъкло или метал.

Тропическите акценти са в тренда

Биофилните дизайни бяха сред големите тенденции при обзавеждането на спалнята за 2022 - та и е напълно сигурно, че ще останат актуални и през идната година, само че ще имат тропически привкус.

Дизайнерите са на мнение, че през 2023 - та е добре да помислите за включване на живи, тропически цветове в дизайна на вашата спалня.

Разбира се, ако стените или тапетите в стил джунгла ви идват в повече, можете просто да добавите някой и друг акцент или декоративен елемент като възглавници, нестандартна нощна лампа с африкански мотиви или спално бельо и покривка за леглото с принт “палмови листа”.

Леглата са с табли в размер XL

Леглото заема централно място в спалнята, което е напълно нормално предвид факта, че на него прекарвате голяма част от времето си. Таблата на леглото пък е онази част, която може да промени визията не само на леглото, но и цялата стая.

За 2023 година тенденциите при леглата са те да са с по-големи и високи табли. Според дизайнерите, колкото по-голяма и ефектна е таблата, толкова по-луксозно изглежда спалнята.

Освен това леглата с големи табли създават усещане за по-голям простор и въздушност на помещенията.

Obrázek2.jpg (59 KB)

Бабиния шик се завръща

Една от най-носталгичните тенденции при обзавеждането на спалните през 2023 година, която се завръща и за която се предвижда да е голям хит е бабиният шик.

В основата на тази тенденция стои завръщането в миналото и винтидж стила.

В тренда ще са покривките за легло с волани, ръчно тъканите чаршафи,  плетената дантела, абажурите с пискюли, тапетите с цветя, пъстрите завеси, килимите с флорални мотиви и разбира се, много живи цветя в спалнята.

Релакс зоните са в светлините на прожекторите

Все повече хора се нуждаят както от удобно и комфортно легло, в което да отпочиват активно, така и от място, на което да релаксират.

Това е и причината, поради която през идната година дизайнерите препоръчват да добавите към стандартното обзавеждане и удобен, мек фотьойл, малък диван или винтидж седалки (пейки), с които да обособите релакс зона за сядане.

Арт Деко стилът е във възход

Ако ви е омръзнало от скандинавския стил, който през последните години властваше при обзавеждането на спалнята ще сте много доволни да научите, че през 2023 - та година Арт Деко ще е в истински разцвет.

В този ред на мисли, няма да сгрешите, ако се спрете на легла, нощни шкафчета, скринове и кресла с извити форми, килими с дълъг косъм, в които ти потъват краката и на плътни елегантни завеси, които се спускат ефирно до пода.

Що се отнася до цветовата палитра, можете да помислите за тонове като сапфир, смарагд, злато и мед, които да включите в съществуващата цветова схема с помощта на меки възглавници, одеяла или покривала за легла.

Obrázek3.jpg (70 KB)

Комбинация от спалня и баня в едно

Свикнали сте спалнята да е отделно помещение и да е с по-голяма площ. Е, през идната година това със сигурност ще се промени.

Редица водещи интериорни дизайнери прогнозират, че през 2023 година спалните ще стават все по-малки и интимни. И това не е всичко.

Все по-често ще се налага тенденцията спални и бани да се комбинират в едно помещение, без да са отделени от врата.

Акцентни стени с уау ефект

Една от любимите тенденции в дизайна на спалнята за 2023 - та за голяма част от дизайнерите е акцентната стена.

Красотата на тази конкретна тенденция се крие в нейната гъвкавост, тъй като няма точни правила, които да следвате, за да я направите.

Казано иначе, можете да използвате всичко, от драперии от кадифе, до текстурирани или графични тапети, панели от дърво и камък.

Висящо акцентно осветление

Замяната на нощните лампи с висящи светлини е другата нова тенденция, за която дизайнерите прогнозират, че сред хитовете през 2023 - та.

Ниско окачените светлини са много впечатляващи, а когато са съчетани с тапицирано легло с висока табла и акцентна стена спалнята се трансформира в нещо наистина запомнящо се и уникално.

Нестандартни произведения на изкуството

Декорацията играе основна роля за начина, по който изглежда спалнята, тъй като аксесоарите, декоративните елементи и най-вече произведенията на изкуството придават завършеност на дизайна.

Та, ако се питате какви са тенденциите при избора на произведения на изкуството ще кажем, че през идната година актуални ще са картините с големи размери, скулпторите и най-вече т. нар. “линейно изкуство” (минималистични картини или плакати, изобразяващи лица).

Obrázek4.jpg (58 KB)

 

Опитахме се накратко да ви запознаем с някой от основните тенденции при обзавеждането на спалня, които ще са актуални през 2023 година.

Добрата новина е, че през идната година почти няма стил, цвят или форма, които да са тотално отречени и напълно демоде.

Хубавото е, че можете без да правите много големи промени да превърнете старата си скучна спалня в помещение, в което да се чувствате уютно и изключително комфортно.

Достатъчно е просто да добавите малко повече цветове и текстури, да съчетаете винтидж и нови мебели и да завършите дизайна на стаята с нестандартна декорация и изобразително изкуство.

А ако не откривате мебелите и декоративните елементи, от които имате нужда, за да придадете индивидуалност на помещението, от Expedo сме винаги на ваше разположение както за съвет, така и да ви окажем помощ при избора на мебелите и обзавеждането на вашето най-лично и интимно помещение.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни