ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 02.05

Масив, ламинат или фурнир: Предимства и недостатъци

Мебели от ламинат, масив или фурнир? Двоумите се към кой материал да се спрете при избора на нови мебели? Предлагаме ви лесен преглед на материалите, включително техните предимства и недостатъци. Запознайте се с масивната дървесина, ламината и фурнира с нас. При следващото избиране на нов скрин или гардероб ще бъде безпроблемно за вас.

Масив, ламинат или фурнир: Предимства и недостатъци

Масив

Дървото се отличава със своята здравина, издръжливост и отлични технически качества. Най-общо дървесината може да се раздели на така наречените мека и твърда. Меката е лесна за обработка и в повечето случаи идва от иглолистни дървета. Изключение от тях, са например, липата и върбата, които се класифицират като меки дървета. Докато твърдата дървесина се добива най-вече от широколистни дървета като дъб, бук, но също и от иглолистна ела.

wood.jpg (231 KB)

Мебелите от масивно дърво устояват на тенденциите и са инвестиция за няколко години. Някои може да бъдат отстранени, заради по-високата покупна цена, но те пък са с по-голямо качество. Мебелите от масивно дърво издържат няколко поколения. Поддържат се лесно и всякакви петна по тях, могат лесно да се шлайфат и пребоядисат. Десенът на дървото се запазва с години, а характерната миризма придава на дървените мебели уникална атмосфера.

Популярни са леглата от масивно дърво, но също и мебелите за трапезарията и просторните гардероби. Мебелите от масив са чудесни за стилни апартаменти, вили и хижи. Декорациите от масивно дърво или по-малките модели като рафтове или табуретки също са популярни.

Ламинат

ПДЧ, или ламинат, е идеален материал, предназначен не само за производство на мебели. Днес е една от най-използваните основи в производството на шкафове, мебели за хол и трапезария. По същество това са плоскости с различна дебелина, чиято основа е ПДЧ, оборудвана с горна видима плоскост. Повърхностният слой от смола и декоративна хартия е устойчив на краткотрайна влага, лесно се поддържа и почиства. Мебели от ламинат можете да намерите в изобилие от цветове и естествени декори.

laminate.jpg (144 KB)

Предимството на мебелите от ламинат несъмнено е ниската покупна цена. Въпреки това, ламинатните плоскости не са толкова издръжливи, колкото масивното дърво. Ако възникне повреда, ламинатът не може да бъде поправен чрез шлайфане. Модерните цветове и форми са лесни за комбиниране и поддръжка. Пазарът предлага мебели в гланц, но също и полугланц или мат. Не препоръчваме разглобяване и сглобяване на мебели от ламинат. Може да възникнат необратими повреди или "напукване".

Всички мебели са от ламинат. Той служи и като основа за дивани или тапицирани легла. Не е нужно да се страхувате от ламинираните мебели, но избирайте внимателно. Ръбовете трябва да бъдат снабдени със специални ABS кантове или меламинов кант. 

Фурнир

Фурнирът може да бъде определен като тънка лента дърво с дебелина от 0,3 mm - 6 mm. Най-често се използва за направата на повърхности от шперплат или мебели. Това е декоративна повърхностна обработка за довършване на други материали, например масивно дърво или ламинат. Фурнирът се произвежда от всички видове дървесина, тропически и местни.

wood veneer.jpg (145 KB)

Мебелите с фурнирно покритие са лесни за поддръжка. Препоръчваме да използвате същите продукти като за ламинат. Не използвайте почистващи препарати, съдържащи алкохол. Не излагайте фурнира на пряка слънчева светлина и температурни колебания.

Фурнирът се използва при производството на холни маси, трапезни маси или рафтове. Често се комбинира с ламинат, метал, пластмаса или стъкло. С мебелите от фурнир ще оцените уникалната структура на дървото с пръстени.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни