ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 02.05

Най-новите тенденции в обзавеждането на бани

Банята е основното пространство в дома ни, което използваме и за функционални цели, и за релакс и забавления. 

През последните години тя постепенно се превърна в пълноценно пространство за отмора, а тази тенденция, заложена през предходната 2022 г., продължава и тази година.

Най-новите тенденции в обзавеждането на бани

Всяко съвременно жилище се нуждае от перфектната баня, а обзавеждането е онзи елемент, който може да я превърне в приятно и изискано местенце у дома.

Защо обзавеждането на бани е важно?

Използването на банята през последните години отдавна е излязло от рамките тя да бъде използвана само като санитарно помещение. 

Наличието единствено на душ или вана вече не стига, за да прекарате времето в релакс и грижа за себе си. Обмислянето на интериора трябва да бъде също толкова внимателно, както например се прави при спалня или хол.

Обзавеждането с подходящи мебели гарантира безопасност и удобство за съхранение и използване на аксесоарите за баня. 

А щом са съобразени с актуалните тенденции в интериорния дизайн, ще допринесат за още по-удовлетворяващо усещане за уют и комфорт.

Основни принципи на дизайни на бани

Последните няколко години се оказаха изпълнени с много промени в живота ни, отразявайки се и в интериора на дома, който поради пандемията се превърна за нас в универсално място за забавления, отмора и дори - работа. 

Необходимостта от удобства във всяко помещение наложи и банята да придобие ново предназначение и да се използва не само като място за тоалет сутрин и вечер, но и като зона за възстановяване и разкрасяване.

Налагащите се тенденции в интериорния дизайн през 2023 г. са насочени към обзавеждане, утвърждаващи все по-пълноценната употреба на банята. 

Тенденция 1: Устойчиви материали

Глобалното течение за използване на естествени материали в интериорния дизайн през тази година ще налага все повече еко стил и в дизайна на мебелите. Особено популярни са изработените от бамбук и рециклирани материали, както и натурална, природна цветова гама с цел създаването на комфорт и естетика.

Съвременните тенденции за енергийна ефективност налагат проектирането на банята да бъде насочено по начин, осигуряващ максимална икономия на вода и електроенергия. Това може да се постигне с термостатен смесител за баня и аератор, огледало с лед светлина, вентилатор с вградена светлина, бойлер и конвектор с висок енергиен клас и др.

Използването на естествена зеленина може да се пренесе и в банята. Растенията служат не само като оригинална декорация, но и допринасят за здравословен микроклимат.

Тенденция 2: Модерен минимализъм

В забързаното ежедневие всеки търси тишина и малко спокойствие. Благодарение на чистия минималистичен дизайн ще създадете перфектното пространство, освободено от ненужни неща и позволяващо пълноценен релакс. Той може да се постигне чрез атмосферата на целия дом, включително и за банята.2.png (411 KB)

 

Добра идея е използването на минималистичния стил като тенденция е начин за фокусиране върху функционалността и естетиката на обзавеждането. Приложен към банята, осигурява повече свободно пространство, необходимо за любимите ви процедури.

Минимализъм в банята означава форми и светли нюанси. Избираният цвят в оттенъци на бялото се допълва прекрасно с черно и сиво. За да бъде избегната монотонността, дизайнерите залагат на цветове в няколко нюанса или чрез ярък декоративен елемент. 

С цветове като бежов, пясъчен и екрю също се създава минималистичен стил, а нюансите на кафявото могат да са контрастни – тъмен шоколад, кафе или млечен шоколад.

Многообразието от материали и текстури добавя интересен щрих към опростения дизайн - например редуването на лъскави и матови повърхности или акцентна стена с текстурирана мазилка.

Понеже масивността не е характерна за това течение в дизайна, се предпочитат по-леки и семпли конструкции.

Тенденция 3: Бронзови акценти

Бронзът е идеален за подчертаване на елегантността на мебелите, а дръжките или други елементи, изработени от него, добавят топлина в банята. Металните дръжки на шкафовете и чекмеджетата, които са от бронз, могат да се комбинират с бронзов смесител и ще променят цялостния облик на банята, повишавайки усещането за уют и комфорт.

Ако банята е бяла, само няколко бронзови акцента придават изисканост на помещението. Интересни бронзови аксесоари за баня са бронзовите ъглови кранове, сифоните за мивка и под, закачалки за кърпи и др.

Тенденция 4: Тапети за бани

Ако се погледне на използването на тапети в мокра баня от практична гледна точка, това изглежда нелогично. Но тази година идеята за тапети в тази част от жилището е част от тенденциите в дизайна. Производителите разработват специални серии тапети със съвременни материали, устойчиви на влага.

Предлага се голям избор от цветове и текстури, а оригиналността на покритията позволява на тапетите да се комбинират с всички останали елементи. Те могат да имитират мраморни плочки, фигурални композиции или пейзажи, придавайки интересен и свеж вид на банята по достъпен начин.

Повърхностните материали в банята, включително и тапетите, са от голямо значение за създаването на комфортна атмосфера. Ако в банята има добра вентилация и тапетите са избрани правилно, това е напълно постижимо.

Има различни видове тапети за баня, които се различават както според свойствата си, така и според материала.

Така например, според свойствата си тапетите за баня биват следните разновидности:

  • влагоустойчиви;
  • миещи;
  • самозалепващи и други.

Според материала тапетите биват:

  • хартиени;
  •  от винил;
  •  корк тапети;
  •  от стъклени влакна;
  •  от бамбук, метализирани и прочее.

Ако решите да поставите тапети в банята, препоръчителен е изборът на винилови, защото са устойчиви и миещи се. Подберете нюансите и мотивите им спрямо големината на помещението, стила на мебелите и останалите елементи в интериора.

Тенденция 5: Умни технологии в банята

Умните устройства отдавна са се настанили трайно в ежедневието ни и банята не прави изключение. Вече има SMART тоалетна чиния, със затопляща се повърхност, напълно автоматична и самопочистваща се. 

Покритието е NANO и не позволява развитието на микроби. Вместо казанче за вода, разполага с вградено водна помпа, която безшумно регулира количеството и налягането на измиващата водна струя.

Концепцията за умна баня се допълва от умна душ система, впечатляваща с контролния си панел и прецизното управление с едно докосване. От LED екрана може да се избере точно желаната температура на водата. Притежава защита против изгаряне и програми за самопочистване и дезинфекция.

Удобство и лукс осигурява и умното джакузи с тъч скрийн контрол, музикални колони, свързващи се директно с телефона, умните вентилатори със сензори за миризми, влага и светлини и т.н.

3.png (1.13 MB)

Напредъкът в технологиите, пренесен и към приспособленията за баня, издига на ново ниво управлението на ваната, душа и останалите уреди, необходими в обзавеждането на банята.

Макар че е трудно да бъде предвидено какво развитие в технологично отношение ще претърпи банята, както и при другите части от домакинството, изглежда и при нея се установяват тенденции, насочени към автоматизация и обща свързаност.

Заключение

Банята е онова пространство в дома, чийто дизайн вече има също толкова голямо естетическо значение, колкото дневната, спалнята или друга част от дома. Неслучайно интериорните тенденции и в последната година насочват вниманието не само към функционалния ѝ характер, но и към дизайнерския подход в обзавеждането ѝ. 

Съвременните тенденции в обзавеждането на бани изискват да се използват най-вече естествените материали като дърво и бамбук, рециклирани материали и жива растителност. 

Дизайнът на малки бани, издържани в минималистичен стил, използването на впечатляващи бронзови акценти или ефектни тапети е не просто мода. Това е начин да създадете мечтаното място с успокояваща атмосфера за себе си и своите близки. 

А ако се доверите и на една или няколко умни технологии, ще разчитате на по-комфортно изживяване. 

4.png (851 KB)

Функционалният дизайн и естетиката намират приложение не само в наложените тенденции в дизайна на мебели, но и в начина на организиране на пространството в банята. 

Ако формата на мебелите е леко заоблена, това несъмнено създава удобство, но дори да са с класическа правоъгълна форма, разположени по подходящ начин, ще осигурят необходимия комфорт.

Независимо от големината на банята ви, можете да оползотворите по най-добрия начин пространството в нея, черпейки вдъхновение в последните тенденции в обзавеждането.

В случай че това за вас е предизвикателство, потърсете професионален съвет от интериорен дизайнер. Важното е да постигнете желания дизайн, който да ви помогне да започвате и завършвате деня си по най-приятния начин.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни