ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 02.05

Подреждане на спалнята според Фън Шуй

За да спите добре, освен избора на подходящо легло и матрак, от решаващо значение е и начинът на подреждането на мебелите в цялата спалня така, че още с влизането си в стаята да усещате спокойствие и сигурност.

Това правило е и в основата на Фън Шуй, древно даоистко учение, според което начинът на подреждане на мебелите в спалнята трябва да насърчава добрия сън и благосъстоянието през нощта и да предпазва от негативни влияния.

Подреждане на спалнята според Фън Шуй

Какво представлява Фън Шуй?

Съвсем накратко, това е философия, родена в Китай преди повече от 3500 години и чието име е в резултат от комбинацията от две китайски идеограми, които означават “вятър” и “въздух”.

Според Фън Шуй динамичният баланс между “Ин” и “Ян” (противоположните сили, които регулират енергийната система на нашето тяло) може да бъде постигнат само чрез освобождаване от излишното и подреждането на мебелите по такъв начин, че да се насърчи потока на положителна енергия.

С други думи, тази даоистка философия ни помага определим приоритетите и да организираме обектите в пространството така, че жизнената енергия “Чи” да може да циркулира свободно.

Как да подредим спалнята според Фън Шуй?

Леглото

Според Фън Шуй, леглото трябва да бъде поставено възможно най-далеч от вратата или прозореца, за не бъде смущавана циркулацията на “Чи”.

В идеалния случай то е добре да бъде облегнато на плътна стена (без прозорци) и без остри предмети или мебели, насочени към него.

Препоръчително е също така позицията на леглото да ви позволява да виждате входа на спалнята.

Ако стаята е малка и нямате друг избор, освен да поставите леглото до вратата, тогава трябва да поставите между вратата и леглото нощно шкафче, което ще има защитен ефект.

При разположението на леглото от значение е и на къде ще ориентирана главата, когато легнете да спите.

Общоприетото схващане е, че най-добрата позиция е главата да е обърната в посока север. Истината обаче е, че това не е задължително правило и не е препоръчително за всеки.

Според експерти, най-точно и вярно можете да определите дали да спите с глава на север, запад, изток или юг е като направите изчисление на числото Куа (или Минг Гуа) според датата си на раждане.

И още нещо. Леглото трябва да бъде поставено така, че пространството от двете му страни да е еднакво и добре балансирано.

Така, ако спите двойка, всеки един от двойката ще се чувства спокоен и ще има удобен достъп до леглото.

Obrázek2.jpg (58 KB)

Мебелите

Правилното подреждане на мебелите в спалнята според Фън Шуй е изключително важно, тъй като източната философия вярва, че безпорядъкът допринася за загубата на жизнена енергия.

Следователно, обзавеждането, мебелите и аксесоарите, които не са полезни трябва да бъдат премахнати от спалнята и поставени в някоя от другите стаи.

Добре е в спалнята да не присъстват прекалено обемисти мебели като масивни гардероби, тежки скринове или конзоли.

Важно е също така мебелите, освен в минималистичен и семпъл дизайн да са и със заоблени ръбове.

Ако спите в двойка (а и не само тогава) е добре от двете страни на леглото да поставите по едно нощно шкафче и по една нощна лампа.

Не е задължително шкафчетата да са напълно еднакви. По-скоро е важно да се допълват и балансират, което ще създаде хармония във вас и вашата връзка. Освен това ще постигнете симетрия, която е много важна във Фън Шуй.

Не е добра идея да поставяте в спалнята и предмети, които могат да нарушат съня и почивката ви като велоергометър, компютър или телевизор.

Редът

Организацията и редът във Фън Шуй също имат голямо значение. Според източната философия поддържането на ред е важен за циркулацията на “Чи” ви позволява да се отпуснете и да заспите спокойно.

А на сутринта да се събудите отпочинали и на място, което носи спокойствие и положителна енергия.

Цветовете

Релаксацията и добрият сън се постигат най-лесно, когато цветовете в спалнята не привличат много вниманието.

В този ред на мисли, според Фън Шуй е добре да изберете цветове, които създават баланс, хармония и не натоварват ума и сетивата.

Такива цветове са не твърде стимулиращите цветове като розово, сьомга, слонова кост, зелено, перлено сиво, бежово, нюанси на бледо лилаво и други земни тонове.

Obrázek3.jpg (58 KB)

Материите и материалите

За постигане на перфектен хармоничен баланс с енергията на природата философията на Фън Шуй залага на използването на естествените материали и материи в спалнята.

Така например, за предпочитане е да се спрете на легло от естествени материали като дърво и да избягвате конструкции с метални елементи, които могат да попречат на свободното движение на енергийните потоци.

Освен естественото дърво, за спалнята са подходящи природни материали като лен, памук, ратан, вълна, естествена коприна, както и всичко останали материи и материали, които ви карат да се чувстват по-свежи, отпочинали и “добре дошли” в леглото и спалнята.

Допълнителни съвети за подреждане според Фън Шуй

Избягвайте да поставяте огледала в спалнята

Според източната философия огледалата в спалнята трябва да се избягват, тъй като те отразяват светлината и поглъщат положителната енергия, което може да наруши съня ви и да ви държи будни и неспокойни.

Освен това, ако спите с партньор има вярвания, според които ако в стаята има огледало се кани трети човек в спалнята, което отваря пространството за изневяра.

Ако все пак държите да имате огледало в спалнята, поставете го от вътрешната страна на вратата на гардероба.

Поставете килими в спалнята

В наши дни голяма част от хората избягват да поставят килими в спалнята, тъй като цената им е доста висока, а и трябва да се почистват редовно.

Във Фън Шуй обаче килимите са важни, тъй като те помагат за заземяването на енергията и за постигане на баланс и хармония между “Ин” и “Ян”.

Не трябва да съхранявате неща под леглото

От гледна точка на китайската философия съхранението на вещи под леглото може да попречи на модела на съня, защото движението на енергията не може да тече равномерно и балансирано около енергийните полета на леглото.

Obrázek4.jpg (86 KB)

Не подценявайте значението на светлината

За да подредите спалнята си според Фън Шуй идеологията е препоръчително да заложите на мека и приглушена светлина.

В този ред на мисли, добро решение е да инвестирате в абажури и димери, за да създадете подходяща атмосфера за оптимална почивка.

Добавете и свещи

Можете да използвате и свещи, които освен, че са ефектни действат благоприятно на циркулацията на въздуха.

Важно е да знаете обаче, че във Фън Шуй се използват свещи с точно определени цветове и всеки цвят има своето значение и носи определено послание.

Така например белите свещи са символ на чистотата и според източната философия носят баланс, сигурност и любов.

Зелените свещи символизират просперитета в брака и носят положителни промени в живота на двойката.

Черните допринасят за елиминирането на негативната енергия. Съчетани с бели свещи те помагат за развитието на отношенията и за постигането на целите.

Червените свещи са символ на любов, победа, страст и защита и внасят енергия и страст в живота на двойката.

Сините са хармония, успех, баланс и здраве. Това са свещите, от които се нуждаете, ако искате да внесете емоция и вярност.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни